piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Legendárny Extra Špeciál od Popradskej: Najlepšia káva na trhu, šedý priemer alebo odpad?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
17. decembra 2024
Popradská káva Extra Špeciál
Share on FacebookShare on Twitter

Popradská káva Extra Špeciál. Pravdepodobne najznámejšia káva v našej krajine, ktorá mnohých z nás sprevádza od útleho detstva. Jej vôňu a chuť pozná asi každý. Ako však takáto káva obstojí v prísnej recenzii Blogu o káve? Je skutočne extra špeciálna alebo jej úspech spočíva len v tradícii a nostalgii? Poďme si ju zhodnotiť krok po kroku.

Slovenská káva odvšadiaľ

V nemenovanom supermarkete sme zohnali 250-gramový balíček zrnkovej kávy Extra špeciál za takmer šesť eur. Výrobca dodal len niekoľko informácií. Podľa etikety sa Extra Špeciál na Slovensku vyrába už vyše 60 rokov, a to podľa tradičnej receptúry, ktorá je od nepamäti spojená s popradským závodom. Kávu tvoria zrnká 100-percentnej arabiky z oblastí Strednej a Južnej Ameriky, Indie či Afriky. To zahŕňa takmer všetky časti zemegule, ktoré sú vhodné pre pestovanie kávovníkov. 

Popradská káva Extra Špeciál - zrná

Málo informácií

Podľa Popradskej kávy by mal byť Extra Špeciál jemný, bez zbytočnej horkosti a s intenzívnou arómou. Chutí výborne vo forme espressa, ale aj v moka kanvičke. Kávu v Poprade pražia na stupeň označený ako “stredný” a pre prípravu odporúčajú použiť minimálne sedem gramov kávy na jednu šálku. Poslednú informáciu, ktorú svojim zákazníkom skrz etiketu Popradská káva zdieľa, je dátum spotreby. A to je všetko. Chýbajú údaje o spracovaní kávy, konkrétnych krajinách pôvodu, dátumu zberu či dátumu praženia. Presuňme sa k ochutnávke.

Popradská káva Extra Špeciál - zadná strana obalu

Test kvality, arómy a chuti

Popradskú kávu Extra Špeciál budeme hodnotiť z troch hľadísk. Zameriame sa na vizuálnu stránku kávy, a teda kvalitu zrna a jeho praženie, následne sa budeme venovať aromatickým vlastnostiam kávy a na záver ju ochutnáme a popíšeme jej chuťové kvality. 

Praženie

Stupeň praženia u Extra Špeciál skutočne nie je najtmavší. Zrno je sfarbené do peknej tmavohnedej farby. To zodpovedá konzervatívnejšiemu praženiu na espresso, ktoré by malo potlačiť aciditu a vyzdvihnúť sladkosť kávy. Zrná však vykazujú istý stupeň olejnatosti. Niektoré majú na povrchu olejov viac, niektoré menej. 

Popradská káva Extra Špeciál - detail zŕn

Oleje neznačia nič dobré. Indikujú dlhší čas v pražičke, za ktorý sa zvnútra zrna dostali na jeho povrch. Dostali sa do styku so vzduchom, ktorý naštartoval procesy oxidácie. Tie sú zodpovedné za vznik nepríjemnej horkosti a chemických chutí. Pocítime ich aj v Extra Špeciále? To sa dozviete už o chvíľku.

Kvalita alebo odpad?

Čo sa týka kvality zrna, Extra Špeciál je zmesou rôznorodých zrniek, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou zahŕňajú rôzne odrody a spracovania. Medzi zrnkami sa nachádza viditeľné množstvo defektov. Objavujeme mušle, polámané zrná, quakre či defekty spôsobené pražením ako spálené plôšky na povrchu alebo porušený povrch zŕn. 

Miera defektnosti tejto kávy však nie je vysoká. V zástupe komoditných espresso zmesí by sa mohla zaradiť niekam do stredu. Zrno nepôsobí ani príliš nekvalitným dojmom, no na kvality výberovej kávy logicky siahať nemôže. 

Popradská káva Extra Špeciál - mušle

Výrazná vôňa

Ako sľubuje etiketa, vôňa Extra Špeciálu je skutočne intenzívna. Aróma v balíku je výrazná a rovnakú silu si zachováva aj pri mletí a príprave kávy. Nachádzame v nej hlavne pečené tóny pripomínajúce pečivo, ktoré sú obohatené o jemnú zadymenosť a drevitosť. 

Vôňa Extra Špeciálu sa nedá označiť za nepríjemnú, no od zaujímavých a ľúbivých tónov má ďaleko. Naznačuje, že v káve nájdeme len konzervatívne chute, medzi ktorými budú dominovať tie horké a pečené.

Chuť

Hodnotenie samotnej chute legendárneho Extra Špeciálu od Popradskej kávy sme rozdelili do troch podkategórií.

Popradská káva Extra Špeciál - espresso

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Extra Špeciál je dominante preklopený na stranu horkosti. Tá tvorí väčšinu vnemov, ktoré vám espresso z tejto kávy ponúkne. Horkosť vyvažuje jemná sladkosť, ktorá by sa dala prirovnať k hnedému cukru a karamelu. Aciditu nenachádzame takmer žiadnu, čo je na škodu. V espresse tak prevláda horkosť pečenej kôrky chleba, drevitosť a jemná sladkosť.

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Extra Špeciálu má stredne ťažké až ťažké telo, ktoré by sa dalo prirovnať k smotane až sirupu. Je hutné a “mouthfeel”, ktorý zanecháva, je príjemný. Práve telo hodnotíme za najvýraznejšie “plus” Extra Špeciálu. Konzervatívnemu espressu sa hodia hutné chute a ťažšie telo.

espresso - Popradská káva Extra Špeciál

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť Extra Špeciálu nie je nič extra. Je síce dlhotrvajúca, no nepôsobí príjemne. V ústach a hrdle zanecháva suchosť a horkosť. Pečené tóny na jazyku ostávajú ešte hodnú chvíľu a horkosť nie je príjemná – karamelová, ale skôr pálčivá a agresívna. Káva si tak žiada zjemnenie mliekom či cukrom.

Tradícia a nostalgia nad kvalitu

Legenda Extra Špeciál má na slovenskom trhu výsostné miesto. Naša recenzia však naznačuje, že Popradská káva ťaží skôr z tradície a nostalgie. Extra Špeciál zaostáva v informovaní zákazníka a rovnako aj v chuťovej a aromatickej rovine. Neobjavili sme v nej nič extra a ani nič špeci. Zaraďujeme ju tak do šedého priemeru medzi komoditnými zmesami praženými na espresso.

Popradská káva Extra Špeciál - obal


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Popradská káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
môže káva zapáchať ako ryby

Rybacia káva: Prečo môže káva zapáchať ako ryby?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL