Káva Keňa Kirinyaga Kii je jedným z pokladov, ktoré dokazujú, že kvalitný zážitok z výberovej kávy nemusí byť drahou záležitosťou. Svetlo pražená arabika z dielne pražiarne Coffeein, s pôvodom na úpätí národného parku Mount Kenya, ponúka dokonalú kombináciu chuti, tradície a cenovej dostupnosti. Poďte ju so mnou ochutnať.
Ideálna na každodenný filter
Pri príprave filtrovanej kávy Keňa Kirinyaga Kii vynikajú jej sladké ovocné tóny bobuľového ovocia doplnené o jemné prvky červeného hrozna, hrozienok a sušených fíg. Výsledkom je šálka kávy s vyváženým sirupovým telom, jemnou bylinkovou horkosťou a dlhotrvajúcou dochuťou.
Nečakajte žiadne funky chute ani výrazné prvky, ktoré sa vám po dvoch-troch šálkach zunujú. Premytá Keňa od Coffeeinu je lahodná a vyvážená, ideálna na dlhšie obdobie a každodenné popíjanie.
Na filter i espresso
Káva, ktorú vám chcem predstaviť, je pražená svetlo, na odtieň City, teda špeciálne na filter. Cieľom je zachovať jej charakteristickú šťavnatosť a transparentné chuťové tóny.
Ak máte radi kvalitný filter bez kompromisov, Kenya Kirinyaga Kii je práve pre vás. Na eshope pražiarne Coffeein však nájdete aj rovnaké zrná upražené tmavšie, a teda na espresso. Pre milovníkov koncentrovanejších kávových nápojov taktiež ideálna voľba.
Môj tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk uplatnite zľavový kód BLOGOKAVE10.
Príbeh a pôvod kávy
Táto kenská káva je pestovaná drobnými farmármi združenými v družstve Rungeto COOP pôsobiacimi v nadmorskej výške 1 600 až 1 900 metrov. Vďaka ručnému zberu a precíznemu spracovaniu premytou metódou, ktorého súčasťou je aj 36-hodinová fermentácia a sušenie na slnku, je zaručená najvyššia kvalita.
História pestovania kávy v Keni siaha do 19. storočia, kedy ju do krajiny priviezli misionári. Odvtedy sa káva stala neoddeliteľnou súčasťou kenskej kultúry a ekonomiky, pričom zamestnáva státisíce ľudí. Práve mokré spracovanie je pre kenské kávy to najtypickejšie. Vyzdvihuje čistotu chutí a tradičné chute Kene, ktoré vznikajú vďaka jedinečnému miestnemu terroiru.
Ako si ju pripravíte?
Keňu Kirinyaga Kii sme pre vás otestovali na populárnom dripperi Hario V60.
Ak chcete z tejto kávy vyťažiť maximum, vyskúšajte nasledujúci recept:
17 g kávy
250 ml vody pri teplote 92 – 94 °C
Stredne hrubé až hrubé mletie (26-28 klikov na mlynčeku Comandante)
0:00 – 0:30 Začnite 40 ml nálevom, zamiešajte a nechajte kávu 30 sekúnd “bloomovať”.
0:30 – 1:30 Veľmi pomalým krúživým nálevom dolievajte celý objem vody (do 250 ml). Po ukončení nálevu zamiešajte celým dripperom a počkajte, kým kávou pretečie všetka voda.
Celkový čas extrakcie by nemal presiahnuť tri minúty.
Výsledok? Čistá a šťavnatá šálka, ktorá vás bude sprevádzať každý deň.
Cenovo dostupný klenot
Na rozdiel od mnohých výberových káv s podobnou chuťovou komplexnosťou je Keňa Kirinyaga Kii cenovo dostupná. To z nej robí ideálnu voľbu pre každodenné popíjanie, či už si ju pripravíte doma, alebo v práci.
Keňa Kirinyaga Kii môže byť váš každodenný rituál, ktorý vám zaručí dokonalý štart do dňa. Na eshope pražiarne Coffeein ju nájdete len za 9 eur, s kódom BLOGOKAVE10 za 8,10€ a po registrácii dokonca za ešte menej.
PS: na coffeein.sk platí aj Garancia vrátenia peňazí. Keď vám káva nesadne, vrátia vám peniaze, prípadne vám ju vymenia za inú.