piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Cesta kávy: Kniha, ktorá vám ukáže veľký kávový svet

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. februára 2025
kniha Cesta kávy - obal

Foto: slaavo.sk

Share on FacebookShare on Twitter

V lete tohto roku uzrie svetlo nová kávová publikácia. Knihu s názvom „Cesta kávy“ pripravuje zakladateľ slovenskej pražiarne kávy Coffeein Peter Szabó. Nie je to pritom jeho prvotina: knihu s rovnakým názvom vydal už v roku 2016.

Oficiálny termín vydania novej knihy je stanovený na 15. júla 2025. Coffeein však už teraz zbiera „predobjednávky“, ktoré poslúžia ako crowdfunding. Cena vopred objednanej knihy predstavuje 15 eur (skutočná predajná cena bude 20 eur), záujemca k nej dostane aj 50 gramov raritnej kávy a ako bonus aj meno v špeciálnom poďakovaní v knihe.

Viac informácií sme zisťovali priamo od autora.

Pripomeňme si prvé vydanie knihy. Čo všetko v ňom bolo?

„Prvé vydanie som začal písať koncom roka 2015 a kniha uzrela svetlo sveta na jeseň 2016. Do sveta kávy som sa dostal v roku 2011 a kniha bola vlastne zhrnutím všetkého, čo som sa o káve za tých štyri alebo päť rokov naučil. Všetky informácie som ako špongia nasával z rôznych webov, videí, ale aj školení. Nadobudnuté znalosti som potom vložil do knihy o káve, ktorá mapovala cestu kávy od jej histórie, cez pestovanie, praženie až po prípravu.“

kniha Cesta kávy - kapitola o kávovníkovom zrne
Foto: slaavo.sk

Zaznamenala kniha úspech?

„Áno, kniha mala úspech, pretože som z nej dal vytlačiť dvakrát po 500 kusov. Prvých 500 odišlo prakticky ihneď po vydaní, ďalších 500 sa potom predávalo približne dva roky.“

Kniha bola v predaji len cez eshop Coffeeinu, alebo ju bolo možné zohnať aj v kníhkupectvách?

„Knihu som sám napísal, vydal si ju a následne som ju aj predával cez vlastné kanály – nielen cez eshop, ale aj na rôznych kávových akciách. Pokúsil som sa osloviť aj Martinus, ale predaj cez nich sa mi vtedy zdal byť komplikovaný. Mal som sa registrovať pod nejaké vydavateľstvo, ktoré by ma zastupovalo a bralo by si províziu v podstate za nič – aspoň tak som to vnímal. Takže som následne knihu predával len sám cez eshop.“

Neuvažoval si o dotlači ďalších kusov?

„Posledný kus sa predal niekedy koncom roka 2018. Od vydania teda prešli už dva roky a ja som knihu nechcel opäť len dotlačiť. Naopak, už som mal z kávového sveta nové poznatky, ktoré by som do knihy najradšej doplnil. Popri tom som riešil iné výzvy spojené s pražiarňou a na písanie a rozšírenie knihy nikdy nebol čas alebo energia. Následne som v roku 2019 otváral kaviareň v Bratislave a v podstate až doteraz to bola taká rýchla a divoká jazda, že na písanie knihy som ani len nepomyslel. Ani nechápem ako je možné, že odvtedy prešlo už šesť rokov.“

kniha Cesta kávy - nápoje na báze espressa
Foto: slaavo.sk

Kedy si napokon začal špekulovať o druhom vydaní?

„V lete minulého roku a hneď som sa aj pustil do menších prác. Zosumarizoval som si všetko, čo chcem upraviť, rozšíriť alebo pridať. Knihu chcem zároveň spraviť interaktívnejšou a napríklad metódy spracovania alebo návody na prípravu cez QR kód prepojiť na videá. Čitateľ teda nedostane len text a fotografie, ale po načítaní kódu si bude môcť pozrieť aj video k danej téme.“

O čo bude iná z hľadiska samotného obsahu?

„Opýtam sa ťa: ako si sa za uplynulých deväť rokov profesijne zmenil? A toto sa vlastne môže sám seba opýtať každý čitateľ. Ja som na sebe a na pražiarni tých deväť rokov ozaj tvrdo makal. Upražil som stovky ton kávy, stal sa SCA Roasting Professional a navštívil som mnohých farmárov na celom svete. Kniha teda bude rozšírená o deväť rokov know-how z kávového sveta, ktoré som za ten čas nadobudol.“

Môžeš prezradiť názvy kapitol alebo podkapitol, aby sme vedeli, na čo sa môžeme tešiť?

„Kostra ostane rovnaká ako pri prvom vydaní. Pribudnú nové podkapitoly a poslednú kapitolu, teda slovenskú kávovú scénu, zmením na viac osobnejšiu. Budú tam rozhovory s ľuďmi z kávového sveta a možno pôjdem trošku na štýl „motivačnej literatúry“, ale teda čitatelia sa nemusia báť, nebude to ezoterika (smiech), Skôr nejaké profesijné know-how a kroky, vďaka ktorým sa mi podarilo vybudovať pražiareň COFFEEIN. Tieto kroky a rady môže potom čitateľ aplikovať v podstate pri akomkoľvek type podnikania.“

kniha Cesta kávy - stupne praženia kávy
Foto: slaavo.sk

Dokedy je čas na predobjednávky a aké sú výhody predobjednávok?

„Predobjednávky budú spustené až do 31. mája 2025. Knihu následne dokončím aj so špeciálnou stranou s poďakovaním všetkým, ktorí mi na ňu prispeli ešte pred vydaním. Potom pôjde do tlače a niekedy koncom júna ju budem mať fyzicky v rukách. Vzápätí bude nasledovať veľa podpisovania, osobných venovaní a rozposielanie. Predplatitelia dostanú knihu ako prví ešte pred oficiálnym vydaním. Oficiálne potom vyjde 15. júla 2025, teda presne na štrnáste narodeniny našej pražiarne. Tí, ktorí si knihu objednajú vopred, dostanú aj 50 gramov raritnej výberovej kávy. Výhodou predobjednávok je aj cena znížená o päť eur a každý kupujúci dostane aj PDF verziu knihy.“

Náš tip: Knihu Cesta kávy si môžete predobjednať TU.

Pre nadobudnutie lepšej predstavy o knihe prikladáme obsah prvého vydania, ktoré bude prehĺbené a rozšírené:

Cesta kávy - obsah prvého vydania


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
AlterNativ - Indonézia Hermetic Seal

Indonézia Hermetic Seal od Alter-Nativ: Extrémne zábavná káva na espresso i filter

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL