sobota, 10 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Férové ocenenie farmárov: Coffeein chce ponúkať najkvalitnejšiu, nie najlacnejšiu kávu

Ladislav Király Od Ladislav Király
5. marca 2025
Peter Szabó a Luka Ondrišák zbierajú kávu
Share on FacebookShare on Twitter

Slovenská pražiareň kávy Coffeein predstavila projekt s názvom „férové ocenenie farmárov“. Prostredníctvom neho chce proklamovať, že za kávy, ktoré predáva, boli farmári férovo odmenení a na oplátku dodali zrno najvyššej kvality.

„Naším cieľom nie je byť najlacnejšia pražiareň, ale tá najkvalitnejšia,“ stojí v stanovisku uverejnenom na webe coffeein.sk.

Coffeein na obaly svojich káv pridal nálepku „Férovo ocenená káva“, ktorá značí:

  • káva bola nakúpená za férovú cenu, ktorá farmárom umožňuje dôstojný život a zaručuje prostriedky na ďalší rozvoj fariem
  • ide o „current crop“, teda najčerstvejší zber, nie o „past crop“
  • káva bola spracovaná s dôrazom na kvalitu, udržateľnosť a inovácie a spĺňa štandardy výberovej kávy (SCA 80+)
  • káva bola upražená na pražičke, ktorá má takmer nulové emisie CO2 
  • káva bola vytriedená optickou triedičkou
  • káva bola ručne zabalená v pražiarni kávy COFFEEIN.

V tejto súvislosti sme vyspovedali zakladateľa pražiarne COFFEEIN Petra Szaba.

Prečo si sa rozhodol spustiť projekt „férové ocenenie farmárov“?

„Projekt som priniesol preto, lebo v poslednej dobe sa cena kávy začala intenzívnejšie riešiť v médiách i v online priestore. Je to skvelé, pretože to poukazuje na dôležitosť ohodnotenia zberačov aj farmárov. Problém je však v tom, že cenu zvyšujú aj „šmejdi“, teda firmy, ktoré predávajú podradnú, prepraženú, či starú kávu.“

„Môže sa to zdať ako klišé, prípadne prázdne frázy, ale práve vďaka vysokým cenám na trhu sa náš slovenský trh začína zaplavovať podradnou „wannabe“ výberovou kávou, ktorá je plná defektov, alebo je to mix starých a čerstvých zberov a podobne. Stretávam sa s tým čoraz častejšie. Badge „férovo ocenená káva“ je teda pre našich zákazníkov, prípadne aj potenciálnych, signálom, že kúpou našej kávy garantujeme vyššie spomenuté atribúty kvality a čerstvosti.“

Má vôbec pražiareň dosah na to, aby bol farmár férovo oceňovaný? Neostane drvivá väčšina peňazí v iných článkoch dodávateľského reťazca? 

„Keď nakupuješ kávu formou direct trade, tak presne vieš, komu idú peniaze. Takýchto káv máme na eshope aktuálne päť alebo šesť. Kávu okrem toho samozrejme nakupujeme aj od importérov, ale len od takých, ktorí sú rokmi overení. Dostávame od nich aj „koláčové grafy“, ktoré nám ukazujú, ako sú odmeňovaní farmári. Vieme teda, že peniaze idú na dobré miesto.“

„Pri súčasných cenách sa však zviditeľnil aj nový problém: aj niektorí farmári sú podvodníci a často sa im podarí pražiarov oklamať. Prišla nám napríklad káva označená ako čerstvý zber, ale bola citeľne stará. Badge „férové ocenenie farmárov“ garantuje aj to, že takúto kávu do obehu nevypustíme. V každom prípade sme ju nevyhodili, ale napražili a darovali ukrajinským vojakom na fronte. A od daného farmára viac kávu nevezmeme.“

Ako je možné, že v cenách kávy sú medzi jednotlivými pražiarňami veľké rozdiely? Niekto môže napríklad Brazíliu či Kolumbiu predávať za polovičnú cenu ako niekto iný. 

„Pre zákazníka je to pomerne ťažko pochopiteľné a zväčša v takomto prípade siahne po lacnejšom variante, čo mňa osobne mrzí. Lacnejšia káva často pochádza z priemyselných plantáží, kde sa uprednostňuje kvantita pred kvalitou. Okrem toho je mnohokrát zo starších zberov a žiadne zo známych značiek o termíne zberu svojej kávy ani neinformujú – aspoň ja som to na bežných supermarketových kávach ešte nevidel. Mnohokrát teda v balíčkoch majú aj staré zrná, ktoré už neposkytujú takmer žiadny kávový pôžitok. Toto robia mnohé pražiarne, ktoré nákupom tzv. „past crop“ umelo znižujú svoje náklady a na zákazníka to funguje. Staré zrná už pritom stratili svoju čerstvosť, aromatickosť i chuťový profil. V pražiarni COFFEEIN vždy pracujeme len s aktuálnymi a čerstvými zbermi, aby sme vám priniesli maximálny chuťový zážitok.“

A k tomu všetkému pribaľujete aj záruku „garancia vrátenia peňazí“, aby sa noví zákazníci ničoho nebáli.

„Áno, takto to je. Zákazníkovi garantujeme, že ak mu naša káva nezapasuje, tak mu bez zbytočných otázok vrátime peniaze, prípadne kávu vymeníme za inú. Týmito krokmi chceme širokému publiku, ktoré ešte nepije výberovú kávu, ukázať, aby sa nebálo experimentovať. Podľa mňa sú len dve možnosti: buď zákazník objaví skvelú kávu a doslova mu to zmení život, alebo ju vyskúša, nesadne mu a vrátime mu peniaze. O nič nepríde, len získa novú skúsenosť.“

Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

férovo ocenená káva


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeein
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Mistral Classic Espresso - espresso

Recenzia kávy Mistral: Olejom zamazaný bolehlav plný defektov

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL