utorok, 13 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávovary

Nastavujete si v automatickom kávovare množstvo vody? Mali by ste

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
1. apríla 2025
DeLonghi Rivelia - automatický kávovar - nastavovanie množstva vody
Share on FacebookShare on Twitter

Espresso by malo mať 35 mililitrov. Takáto poučka k nám dlhé roky prichádzala z Talianska, ale realita takáto vôbec nemusí byť. Keď si kávu pripravujete na svojom automatickom kávovare, zamýšľali ste sa niekedy nad tým, koľko vody stroj použije? Keďže plnoautomatické kávovary De’Longhi ponúkajú možnosť zmeny množstva vody použitej pri extrakcii, tak sme to vyskúšali. Použili sme model De’Longhi Rivelia.

Platí, že množstvo vody, ktoré kávovar pri extrakcii použije, dramaticky mení chuť, telo aj intenzitu espressa. Stačí príliš málo alebo príliš veľa vody a espresso nemusí byť chutné. Takže koľko vody je vlastne tak akurát, ako objem vody ovplyvňuje extrakciu a ako ho využiť na prípravu dokonalého espressa?

Inteligentná De’Longhi Rivelia ako dokonalý príklad

V tomto teste sme pracovali s jedným z najnovších prírastkov do rodiny plnoautomatických kávovarov od značky De’Longhi – De’Longhi Rivelia. Rivelia poslúžil ako modelový stroj, no množstvo vody použitej pri extrakcii espressa môžete upravovať pri všetkých plnoautomatických modeloch od tejto značky. 

plnoautomatický kávovar - DeLonghi Rivelia

Pre kávovar De’Longhi Rivelia sú predvolené a nastaviteľné hodnoty množstva vody pri príprave espressa nasledovné:

Predvolené množstvo vody pre espresso: 40 ml
Rozsah nastaviteľného množstva vody: 20 – 180 ml

Vďaka veľkému rozsahu objemu vody, v ktorom sa pri nastavovaní espressa môžete pohybovať, máte takmer úplne rozviazané ruky. Chuť a textúru espressa vďaka tomu môžete vyladiť doslova do detailov. Ako sa však tento parameter upravuje?

Na kávovare De’Longhi Rivelia môžete množstvo vody pri extrakcii espressa upraviť prostredníctvom funkcie “my” alebo manuálneho nastavenia osobného profilu.

nastavovanie množstva vydanej vody v automatickom kávovare pomocou funkcie MY

Postup je nasledovný:

1. Zvoľte profil, pre ktorý chcete nastaviť vlastné množstvo vody.
2. Stlačte osobné nastavenia nápoja (napr. espresso).
3. Stlačte tlačidlo “my” a potom „Začať“.
4. Ak chcete upraviť silu kávy, nastavte intenzitu alebo použite funkciu “Bean Adapt”.
5. Spustite extrakciu. Počas výdaja sledujte progresívnu lištu na displeji.
6. Keď dosiahnete požadované množstvo vody, stlačte “Stop”.
7. Uložte nové nastavenie pre daný profil.

nastavovanie množstva vydanej vody v automatickom kávovare

Táto hodnota zostane uložená pre zvolený profil, takže pri ďalšej príprave espressa sa automaticky použije nastavené množstvo vody.

Ako množstvo vody zmení espresso?

Teraz už viete, že predvolené množstvo vody pre kávovar De’Longhi Rivelia je 40ml. Viete aj to, v akom rozmedzí ho môžete upravovať a dokonca aj akým spôsobom. Ako sa však tieto úpravy premietnu do finálneho espressa a ako s nimi pracovať? 

Vplyv množstva vody na extrakciu espressa

Množstvo vody použité pri príprave espressa ovplyvňuje celý priebeh extrakcie, čo sa prejavuje na viacerých výsledných parametroch nápoja. Pri znižovaní alebo zvyšovaní objemu vody dochádza k zmenám v intenzite chutí, komplexnosti chutí a textúre nápoja.

DeLonghi Rivelia - vkladanie nádržky s vodou

1. Intenzita chuti

Menej vody → Intenzívnejšia a koncentrovanejšia chuť.
Viac vody → Jemnejšia a menej koncentrovaná chuť. 

Voda pôsobí ako rozpúšťadlo, ktoré zo zrniečok kávy vyťahuje chute a arómy. Menší objem vody kávu nariedi menej a väčší zase viac. Ak sa vám zdá vaše espresso príliš “slabé” a nevýrazné, určite zmenšite objem vody. Naopak, ak sú jeho chute príliš výrazné a ostré, viac vody ich pomôže nariediť a spríjemniť ich intenzitu.

2. Extrakcia rozpustných látok a komplexnosť chutí

Menej vody → Kratšia extrakcia, extrahujú sa hlavne prvotné chuťové zložky (acidita a sladkosť).
Viac vody → Dlhšia extrakcia, z kávy sa uvoľňuje viac horkých a trieslovinových látok.

Množstvo vody nevplýva len na intenzitu chutí ale aj na to, akým spôsobom sa extrahujú. Menší objem vody kávou pretečie za kratší čas. Vďaka tomu z kávy vyextrahujete hlavne ľahšie rozpustné látky, a teda kyseliny a cukry. Triesloviny a látky zodpovedné za vznik horkosti sa extrahujú ťažšie, čo môžete dosiahnuť pomocou väčšieho objemu vody.

extrakcia kávy na automatickom kávovare

Z toho vyplýva: Ak je na vás espresso príliš acidné, môže mu pomôcť väčší objem vody. Ak je naopak príliš horké, vyskúšajte menšie množstvo vody. 

3. Telo a textúra espressa

Menej vody → Hustejšia, krémovejšia textúra a plné telo.
Viac vody → Ľahšia, redšia textúra a ľahšie telo.  

Objem vody nevplýva len na intenzitu a rozloženie chutí, ale aj na pocit, ktorý káva zanecháva na jazyku. V kávovom svete tento pocit najlepšie vystihujú slová “telo nápoja” a jeho “textúra”. To, aké telo by espresso malo mať, sa nedá povedať úplne univerzálne. Každá káva je iná, inak vypestovaná, spracovaná a upražená. Niektorej sa hodí plné telo a krémová textúra, iná má prirodzene ľahšie telo a vodovejšiu textúru. 

Množstvom vody však viete ovplyvniť aj tento senzorický vnem. Menší objem vody produkuje espresso s plnším telom a hustejšou textúrou. Väčší objem zasa odľahčí telo a zjemní textúru. Vo výsledku však záleží len a len na vás, ako “plné” espresso preferujete. 

automatický kávovar - rôzne množstvo vydanej kávy

Všetko je prepojené

Nezabúdajte na to, že všetky parametre sú úzko prepojené. Zmena objemu vody ovplyvňuje espresso komplexne. Ak preferujete plné a bohaté chute, menšie množstvo vody vám poskytne intenzívnejší zážitok a plnšie telo, no môže viesť k ostrejšej a nepríjemnej acidite. Ak hľadáte jemnejšiu a menej koncentrovanú chuť, zvoľte väčší objem vody. V takomto prípade však prídete o textúru a telo. 

Schválne, skúšali ste meniť objem vody na svojom plnoautomatickom kávovare? Ak nie, teraz už viete ako na to. De’Longhi Rivelia, ale aj ostatné plnoautomatické kávovary od značky De’Longhi, vám túto zmenu umožňujú. Aj espresso z “automatu” tak môže byť plné a intenzívne ako z vašej obľúbenej kaviarne.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: De'Longhi
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
príprava espressa v kaviarni - ceny kávy v kaviarňach

Prieskum: Slováci majú pocit, že ceny v kaviarňach sú prestrelené

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL