piatok, 9 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recenzie káv

Tchibo zavádza: Espresso Milano Style nie je dolce vita, ale spálený uhlík

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
12. apríla 2025
Tchibo Espresso Milano Style - príprava espressa
Share on FacebookShare on Twitter

Toto espresso je čisté “Dolce Vita”. Milánsky štýl praženia a zmes zŕn vytvárajú voňavú a zamatovú kávu. Káva, ktorá spĺňa najvyššie kvalitatívne štandardy, je pražená s láskou a balená vždy za čerstva. Toto všetko naznačuje popis nachádzajúci sa na obale Tchibo Espresso Milano Style. Realita je však o niečo iná a namiesto príjemnej prechádzky v hlavnom meste módy sme sa ocitli pri ohnisku na periférii malého mesta.

Tchibo Espresso Milano Style - obal

Pôvod a informácie o káve

Obal kávy Tchibo Espresso Milano Style toho veľa neprezrádza. Okrem chuťového diagramu, ktorý popisuje intenzitu, aciditu a praženie, obsahuje množstvo marketingovo šikovných viet, ktoré však o káve veľa nehovoria. Tchibo svojmu zákazníkovi dokonca nechce prezradiť ani pomer arabiky a robusty. 

Tchibo Espresso Milano Style - informácie na obale

Hlavne, že ide o milánsky štýl praženia, vďaka ktorému má káva jemne ovocný charakter s náznakom horkej čokolády, čo zvýrazňuje severotaliansku chuť zavŕšenú zamatovou penou. Wau, pri tejto vete nasledoval výbuch smiechu. Toto je dolce vita. Dokážu vás takéto rozprávky presvedčiť alebo hľadáte skôr vecné a dôležité informácie o produkte? Poďme zistiť, či je na spomínaných bájkach niečo pravdivé. 

Praženie

Ak je toto milánsky štýl praženia, Milánčania sa nemajú radi. Espresso Milano Style od Tchiba je pražené tak tmavo, že takmer všetky zrná pokrýva súvislá vrstva oleja. Olej je vo väčšine prípadov indikátorom toho, že káva v pražičke “umrela”. Tmavé praženie v nej zabilo všetko, čo v nej na farme vzniklo. Podobne ako keď vám v rúre zhorí koláč. Mal by byť ovocný, no ostala v ňom len horkosť a spálenina. A taký je aj milánsky štýl od Tchiba. 

Tchibo Espresso Milano Style - zrná

Analýza defektov: Aké kvalitné sú zrná Tchibo Espresso Milano Style?

Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy. 

Tchibo Espresso Milano Style - quakery
Quakery.

Analýza defektov Tchibo Espresso Milano Style sa niesla v o niečo pozitívnejšom duchu. Aj napriek príliš tmavému praženiu káva neobsahuje veľa defektných zŕn. Oproti väčšine komoditných káv, ktoré sme doposiaľ testovali, má Tchibo Milano menej quakerov (nedozretých zŕn), mušlí (genetická vada) aj zŕn napadnutých hmyzom. 

Jediný defekt, ktorý sa v káve vyskytuje vo väčšej miere, je mechanické poškodenie zŕn. To má pravdepodobne súvis s tmavým stupňom praženia, ktorého výsledkom sú krehkejšie zrná náchylnejšie na zlomenie počas transportu a skladovania. 

Tchibo Espresso Milano Style - poškodené zrná
Mechanicky poškodené zrná.

Výsledky analýzy defektov:

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 7,4 g = 2,96 %
Mechanicky poškodené zrná: 13,3 g = 5,32 %
Mušle (genetická vada): 2,6 g = 1,04 %
Zrná napadnuté hmyzom: 0,9 g = 0,36 %
Celkový obsah defektov: 24,2 g = 9,68 %
Zrná bez defektov: 225,8 g = 90,32 %

Tchibo Espresso Milano Style - mušle
Mušle.

Defekty v iných hodnotených kávach:

13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádychom mora
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style.

Tchibo Espresso Milano Style - zrná poškodené hmyzom
Zrná poškodené hmyzom.

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma – dym

Tmavé praženie zakrýva všetko, čo by mohla káva prirodzene obsahovať. Jej pôvodné arómy nahrádza nepríjemnou dymovou vôňou, ktorá je ostrá a nepríjemná.   

Chuť

Hodnotenie chuti Tchibo Espresso Milano Style sme rozdelili do troch podkategórií:

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha sú kľúčové pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Aj napriek tomu, že marketéri z Tchiba básnia o ovocnom charaktere a horkej čokoláde, nič z toho v káve nenájdete. Káva je len a len horká, dymová a zemitá. Nečakajte žiadnu aciditu, žiadnu čokoládu, ovocnosť či sladkosť. Otázka však znie: “Prečo to v Tchibe nepriznajú?” Aj horká a tmavá káva má svoju fanúšikovskú základňu, ktorá je veľmi široká. A nie je na tom nič zlé. Prečo si však chceme štekliť ušká týmito nezmyselnými prirovnaniami k milánskemu vzduchu a sladkému životu? Nemá to potom vplyv aj na vnímanie výberovej kávy, ktorá v sebe skutočne obsahuje tóny ovocia, medu, čokolády či alkoholu? 

Tchibo Espresso Milano Style - analýza defektov

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Espresso Milano Style má ťažké sirupové telo a olejovitú textúru. 

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy je extrémne nepríjemná. Na jazyku zanecháva dlhotrvajúcu horkosť a chuť spáleniny.  

Milánske bájky

Neverte všetkému, čo prinesie marketing. Tchibo Espresso Milano Style je ukážkový príklad zavádzania zákazníka. Sľubuje lahodné chute, teleport do Milána a sladký život, no realita je bez lahodnosti a prenesie vás maximalne tak k ohnisku na okraji Jelšavy. Je to káva pre mimoriadne konzervatívnu skupinu ľudí, čo by nebolo vôbec na škodu, ak by to v Tchibe priznali.

Tchibo Espresso Milano Style - espresso


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
príprava filtrovanej kávy

Acidita kávy: Má byť dobrá káva kyslá?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL