Hľadáte kávu, ktorá vám vyrazí dych? Ja som ju práve ochutnal. Rye Island Roastery predstavilo dve nové kolumbijské kávy, ktoré sú také dobré, že si ich budem ja a určite aj vy pamätať ešte veľmi dlho.
Pri ochutnávaní káv Colombia Nestor Lasso a Colombia Henry Bonilla som sa ocitol v kávovom nebi, do ktorého sa nedostávam len tak hocikedy. Dve rôzne farmy, dvaja špičkoví farmári, dve odrody a dve odlišné spracovania – ale jedno spoločné: čisté kávové WAU.

Colombia Nestor Lasso – káva alebo cukríky?
Hneď po otvorení balíčka ma ovalila vôňa tak podmanivá, že som ju voňal stále dookola, kým som si dovolil zomlieť prvú dávku. Funky, sladká, ovocná a kvetinová – niečo medzi Haribo bonbónmi, levanduľovým sirupom a pelendrekom (nie tým zo sladkého drievka ale ovocným, tým čo poznáme z detstva).
Káva je pražená svetlo, hodí sa v podstate na všetky typy príprav, no ja som zvolil prípravu filtrovanej kávy. V šálke sa rozvinula do úplne šialenej hry chutí. Najvýraznejším chuťovým prvkom sú ovocné cukríky s jemným tropickým podtónom a krásna kvetinovosť pripomínajúca fialky. Káva má navyše príjemné jogurtové telo a zamatovú textúru, ktorá vám doslova pohladí jazyk. A dochuť? Neskutočne kvetinová, dlhá a čistá.

Táto káva je ako malé chuťové dobrodružstvo, ktoré sa mení každým dúškom. Za horúca je sladká a čerešňová, za tepla sa do popredia dostanú cukríky a kvety a za studena sa zvýrazní jej ovocnosť a šťavnatosť. A to všetko vďaka bratom Lassovcom, ktorí vo veku 22 a 24 rokov stoja za svetoznámou farmou a kávovými experimentami, akými je aj spracovanie tejto kávy. Odrodu chiroso totižto fermentovali so špeciálnym kmeňom mikroorganizmov Saccharomyces cerevisiae T58.
Ich kávy sa opakovane objavujú medzi víťaznými výbermi na svetových baristických šampionátoch vrátane World Barista Championship – čím sa farma El Diviso zaradila medzi absolútnu svetovú špičku.

Toto je presne ten typ kávy, ktorú si zapamätáte na mesiace. A možno aj roky.
Recept na Hario V60 – Colombia Nestor Lasso
15 g kávy
240 ml prefiltrovanej vody (93 °C)
Mletie: 21 klikov Comandante (stredne hrubé)

Nálevy:
- 0:00 – 0:30: 50 ml (krúživý nálev, premiešať celým dripperom)
- 0:30 – 1:00: do 140 ml (krúživý nálev, celým premiešať dripperom)
- 1:00 – 1:15: do 190 ml (krúživý nálev
- 1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do stredu)
Celkový čas extrakcie: cca 2:45
Výsledok: Kávové nebo!

Colombia Henry Bonilla – jahodový džem a ružová voda
Od Nestorovej kávy sa presuňme k druhej káve, ktorá dokazuje, že v Kolumbii to jednoducho vedia. Colombia Henry Bonilla je o niečo jemnejšia, čistejšia, no stále veľmi špecifická a komplexná káva. Je totižto spracovaná s takzvaným Flor de Jamaica, čo označuje ibištekový výluh. A ten je v káve skutočne cítiť!
Už jej vôňa je ako pohladenie na duši. Prepája výraznú florálnosť pripomínajúcu ružovú vodu, ktorú si určite nejeden z nás doniesol z dovolenky v Bulharsku, ibištek a džem z lesných plodov.

Chuť sa taktiež drží na ovocno-kvetinovej vône. Vo filtrovanej káve sa naplno rozvinú tóny jahodového džemu (za tepla a studena čerstvých jahôd) a až parfémová kvetinovosť, ktorá sa prenáša aj do dochuti kávy. Jahodu, ružu a ibištek podčiarknuje stredne ťažké telo, hodvábna textúra a takmer nulová horkosť.
Spracovanie s Flor de Jamaica (ibištekovým nálevom) káve dodáva jemný funky twist, no stále ostáva dostatočne uhladená a čistá. Oproti Nestorovi je menej “divoká”, no o to prístupnejšia pre každodenné pitie.

Recept na Hario V60 – Colombia Henry Bonilla
16 g kávy
240 ml prefiltrovanej vody (93 °C)
Mletie: 28 klikov Comandante (stredne hrubé až hrubé)

Nálevy:
- 0:00 – 0:30: 60 ml (krúživý nálev, premiešať lyžičkou)
- 0:30 – 1:00: do 160 ml (krúživý nálev, premiešať dripperom)
- 1:00 – 1:30: do 240 ml (nálev do stredu, krátke premiešanie dripperom)
Celkový čas extrakcie: cca 2:40
Výsledok: Šálka plná ovocia a kvetov.

Kávy, s ktorými sa (ne)podelíte
Musím priznať, že Rye Island Roastery mi tentokrát totálne odpálili dekel. Obe kávy sú dôkazom toho, že aj na Slovensku sa pražia výberové kávy zo špičky svetovej úrovne.
Ak miluješ komplexné, funky a šťavnaté kávy, mikrolot od Nestora ťa odrovná. Ak hľadáš jemnosť a florálnu eleganciu, Henry je tvoj nový BFF. A ak si ako ja – zoberieš si obe a budeš si každý deň vyberať podľa nálady (kolegom tieto kávy neplánujem posunúť). Pri objednávke na ryeisland.com nezabudni na zľavový kód BLOGOKAVE10.
