Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
Zásady ochrany osobných údajov {title} {title}
štvrtok, 8 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. apríla 2025
Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek
Share on FacebookShare on Twitter

Každá káva chutí tak, ako miesto odkiaľ pochádza. Pražiareň Coffeein si pre vás pripravila štyri kávové novinky spod štyroch hôr – vyhasnutých sopiek – so špecifickou klímou, pôdou a podmienkami, ktoré sa na nich výrazne podpísali. Každá z iného kúta planéty, každá s vlastným charakterom a príbehom, každá v dvoch verziách: na espresso aj filter.

Poďme sa pozrieť, čo nám prinášajú výšky Bolívie, Ugandy, Rwandy a Salvádoru.

Bolivia Caranavi – Skvelá pre milovníkov moderného espressa

Ak máte radi espresso, ktoré je čisté, sladké a moderné, Bolívia Caranavi je presne pre vás. Pestovaná v nadmorskej výške 1 550 m n. m. na strmých andských svahoch, táto káva prešla mokrým spracovaním s 48-hodinovou fermentáciou.

Bolívia Caranavi od Coffeeinu

V jej chuti sa stretáva jemná čerešňová acidita a sladkosť mliečnej čokolády, karamelu a maslových sušienok. Espresso z tejto kávy pôsobí vyvážene, krémovo a elegantne. Hodí sa do pákových kávovarov, no nemusíte sa báť ani prípravy v automate. Pre pákový kávovar som si pre vás pripravil aj recept.

Vstupná dávka: 18 g (v závislosti od kapacity sitka)
Výsledné množstvo: 36–38 g (v závislosti od vstupnej dávky)
Ratio: 1:2 – 1:2,1
Čas extrakcie: 28–32 sekúnd
Teplota: 93 °C
Tlak: 9 barov

Bolívia Caranavi od Coffeeinu - espresso

Uganda Mount Elgon – Ideálna pre funky mliečne nápoje

Táto káva ma dostala ešte predtým, než som ju ochutnal. Jej vôňa pripomína rumový punč s malinami a čokoládou. Mount Elgon vo východnej Ugande je miestom, kde Norman Mukuru a tím The Coffee Yard vytvárajú výnimočné naturálne kávy, medzi ktoré patrí aj tento zaujímavý lot.

V jej chuti nájdete sladký malinový džem, hrozienka  a tóny rumu. To všetko je zaobalené v príjemnom jogurtovom tele a krémovej textúre. Okrem výraznej aromatiky táto káva vyniká aj plnými a bohatými chuťami.

Mňa dostala ako skvelý funky základ do mliečnych nápojov, ako je cappuccino či flat white. V kombinácii s mliekom sa prejaví jej plný charakter a výrazná kakaovosť a zaujímavá ovocnosť. Pýtate si recept? Tu ho máte:

Vstupná dávka: 18 g 
Výsledné množstvo: 36 g
Ratio: 1:2
Čas extrakcie: 26–30 sekúnd
Teplota: 94 °C (odporúčam o niečo vyššiu kvôli naturálnemu spracovaniu)
Tlak: 9 barov

Uganda Mount Elgon od Coffeeinu - príprava espressa

Tip na prípravu kapučína:

1 shot espressa (cca 18 g)
120 ml napeneného plnotučného mlieka (60–65 °C)

Ak chcete chute kávy podčiarknuť vyššou sladkosťou, skúste použiť bezlaktózové mlieko alebo mix klasického a bezlaktózového mlieka. S touto Ugandou to urobí neskutočné divy.

Uganda Mount Elgon od Coffeeinu - cappuccino

Rwanda Karambi – Pre fanúšikov čistých chutí a každodenného filtra

Rwanda je známa svojimi kvetinovo-ovocnými kávami a Rwanda Karambi od Coffeeinu to napĺňa do bodky. Pestovaná vo výške 1 700 m n. m., spracovaná premytou metódou s krátkou fermentáciou a sušená pod africkým slnkom spĺňa presne to, čo čakáte od rwandských káv. 

V šálke objavíte príjemnú ovocnosť červených ríbezlí a červených pomarančov. Jej telo je ľahké a elegantné a dochuť pripomína kvalitný čierny čaj.  

Filtrovaná verzia tejto kávy je svieža, uhladená a elegantná. Odporúčam ju ako každodenný filter pre všetkých, čo hľadajú čisté ovocie bez rušivých elementov. Pre vlastníkov drippera Hario V60 prikladám recept, pri ktorom mi chutila najviac:

Rwanda Karambi od Coffeeinu - zrno

Vstupná dávka: 16 g
28 klikov na Comandante (stredné až stredne hrubé mletie)
240 ml filtrovanej vody ohriatej na 92–93 °C

Nálevy:

0:00–0:30 → 50 ml (krúživý nálev + zamiešanie dripperom)
0:30–1:00 → do 140 ml (krúživý nálev + zamiešanie dripperom)
1:00–1:30 → do 240 ml (nálev do stredu + zamiešanie dripperom)
Celkový čas extrakcie: cca 2:45

Rwanda Karambi od Coffeeinu - filtrovaná káva

El Salvador Los Naranjos SL28 – Africké gény v americkom prostredí skvelé na filter

Ak hľadáte filter, ktorý prepája africkú odrodu kávovníka s americkým prostredím, siahnite po Los Naranjos SL28. Táto salvádorská káva je postavená na africkej odrode SL28, známej hlavne z Kene. V srdci Strednej Ameriky však nadobúda nový rozmer: vyvážený, sladký a neskutočne uhladený.

V chuti filtrovanej kávy nájdete hneď niekoľko tónov, ktoré sú v príjemnej rovnováhe. Ovocnosť jej dodáva grapefruit a marhule, sladkosť trstinový cukor a horkosť karamel a kakao. Telo kávy je stredne ťažké, smotanové a dochuť výrazne sladká.

Tento filter odporúčam každému, kto rád objavuje niečo nové. Ak máte prechutnané klasické kávy z Afriky a Južnej a Strednej Ameriky, Los Naranjos SL28 je akýmsi hybridom medzi oboma kútmi sveta. Odroda SL28 mu dodáva ovocný africký charakter a americké podmienky výraznú sladkosť. Mne najviac sadol pripravený cez klasický dripper Hario V60, pomocou ktorého je Los Naranjos od Coffeeinu krásne vybalansovaný a komplexný. Ak vás zaujíma recept, nájdete ho nižšie:

El Salvador Los Naranjos SL28 od Coffeeinu - príprava filtrovanej kávy

Vstupná dávka: 16 g
23 klikov Comandante (stredne hrubé mletie)
220 ml vody (92 °C)

Nálevy:

0:00–0:30 → 60 ml (krúživý nálev + zamiešanie dripperom)
0:30–1:00 → do 140 ml (krúživý nálev + premiešanie dripperom)
1:00–1:30 → do 220 ml (nálev do stredu)
Celkový čas extrakcie: cca 2:30

El Salvador Los Naranjos SL28 od Coffeeinu - filtrovaná káva

Svetové chute spod štyroch svetových vrcholov

Kávy od Coffeeinu spod štyroch hôr sú zaujímavým chuťovým dobrodružstvom. Každá má svoje špecifické charakteristiky, ktoré ju predurčujú pre iný spôsob prípravy. Mne sadli najviac tak, ako som spomínal v predošlých riadkoch. Je však len a len na vás, ako si ich pripravíte vy. Každú z káv pre vás Coffeein napraží na filter aj na espresso, vďaka čomu si určite prídete na svoje. 

Všetky pecky z Bolívie, Ugandy, Rwandy a Salvádoru už dnes nájdete na eshope coffeein.sk za veľmi priaznivé ceny. A ak použijete zľavový kód BLOGOKAVE10, ich cena sa ešte o niečo scvrkne. 


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeein
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    TOPlist
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL