streda, 16 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Spôsoby prípravy

Kapučíno z napeňovača za necelých 7 eur: Sci-fi alebo príjemné prekvapenie?

Filip Lörinc by Filip Lörinc
16. júla 2025
napeňovač mlieka Snips z Alzy
Share on FacebookShare on Twitter

Dá sa pomocou manuálneho napeňovača za necelých sedem eur pripraviť kapučíno ako z kaviarne? Príslušenstvo na prípravu kvalitného espressa a mliečnych nápojov na jeho báze často stojí stovky až tisíce eur. Ale čo ak existujú aj lacnejšie alternatívy? 

Rozhodli sme sa, že pre vás otestujeme niekoľko budgetových hračiek na prípravu kávy z portálu alza.sk. Išli sme vyslovene po cene. Prvou “hračkou” je manuálny napeňovač mlieka od talianskej značky Snips. Za cenu 6,99 € s DPH sľubuje vytvorenie mliečnej peny vhodnej pre prípravu kapučína. Je tomu skutočne tak? Poďme to otestovať.

napeňovač mlieka Snips - zabalený

Rozpačitý prvý dojem

Napeňovač mlieka Snips je zabalený v papierovom rukáve. Ten upozorňuje na to, že na prípravu mliečnej peny budete potrebovať mikrovlnnú rúru, a zároveň poskytuje stručný návod na prípravu peny. Produkt je celý z plastu a na prvý pohľad pôsobí lacno a krehko. 

napeňovač mlieka Snips - plastová nádoba

Skladá sa z plastovej nádoby a viečka, ktoré drží pohyblivé sitko slúžiace pre napeňovanie. Svojou stavbou pripomína french press. To, čo ho od french pressu odlišuje, je práve sitko. Jeho plocha pozostáva z jemnej plastovej sieťky, ktorá slúži na vytvorenie mikropeny. Jednoduchý a lacný napeňovač tak na prvý pohľad zanecháva zmiešané dojmy, no rozhodujúca bude jeho funkčnosť.

napeňovač mlieka Snips - pohľad na piest a sitko zdola

Káva ako základ

Napeňovač Snips sa špecializuje na prípravu kapučína. Základ každého kapučína tvorí espresso. Ak chcete náklady stlačiť na úplné minimum, pre prípravu koncentrovanej kávy podobnej espressu môžete použiť napríklad koťogo alebo lacnejší kapsulový kávovar. My sme sa počas testovania zamerali hlavne na schopnosti samotného napeňovača, a preto použijeme skutočné espresso z pákového kávovaru. 

Mexiko Mundo Maya od Coffeeinu

To, na čom by ste šetriť nemali, je káva. Z kvalitnej kávy sa dá pripraviť dobrý nápoj aj pomocou lacných nástrojov. My sme použili stredne pražené Mexiko Mundo Maya od pražiarne Coffeein. Táto výberová káva na espresso si vyslúžila vysoké SCA hodnotenie (87 bodov) a ukrýva v sebe hromadu sladkosti a zaujímavých chuťových tónov. 

Mexico Mundo Maya - Coffeein

Suché spracovanie jej dáva plné telo, vďaka čomu vynikne aj v mliečnych nápojoch. V chuti espressa nájdete sušené ovocie, jemnú višňovú aciditu a tonu čokoládovej sladkosti. V spojení s mliekom zase pocítite kakaový jogurtový nápoj, štipku višní a jemnú chuť lieskovo-orieškovej nátierky. Pre milovníkov kapučína je to absolútny ideál.

Jedna vec nás však trochu prekvapila: kým sme napeňovač Snips otestovali a vydali článok, káva Mexiko Mundo Maya je už nedostupná. Coffeein svoje kávy predáva neskutočnou rýchlosťou. Sorry!

Mexico Mundo Maya od Coffeeinu - espresso

Káva vždy ako prvá

Hneď ako si pripravíte kávu, sa môžete presunúť k samotnému napeňovaniu. Kávu stále pripravujte ako prvú. Napenené mlieko rýchlo degraduje a počas prípravy espressa by stratilo požadovanú textúru. 

Ohriatie na ideálnu teplotu

Napeňovač Snips nedisponuje žiadnou technológiou na ohrev, a preto musíte mlieko zohriať ešte pred prípravou peny. Ideálnym spôsobom je niekoľko desiatok sekúnd v mikrovlnke alebo na sporáku. Mlieko neohrievajte príliš. Vysoká teplota zapríčiní degradáciu sacharidov a proteínov, čo negatívne ovplyvní jeho chuť a schopnosť tvoriť penu. Ideálna teplota sa pohybuje v rozmedzí od 55 do 65 stupňov Celzia. V dôsledku teplotných strát počas manuálneho napeňovania odporúčame skôr vyššiu teplotu (okolo 65 až 70 stupňov).

napeňovač mlieka Snips - začiatok napeňovania

Správny postup napeňovania

Ak používate mikrovlnku, približne 200 mililitrov mlieka ohrievajte priamo v nádobke napeňovača bez viečka so sitkom. Po ohriatí mlieka sa ihneď presuňte k napeňovaniu. Zasuňte sitko a začnite prudkými pohybmi sitka zhora nadol. V prvej fáze sa snažte pri každom pohybe dostať sitko nad hladinu mlieka a z výšky ho prudko zasúvať dovnútra. Takto mlieko obohatíte o vzduch a vytvoríte bubliny, ktoré poslúžia ako základ pre vznik peny. 

Ak objem mlieka narastie približne o tretinu, sitko ponorte do peny a pohyby vykonávajte len v rozmedzí objemu mlieka. Tým zastavíte prísun nového vzduchu a zabrzdíte nárast objemu peny. V tejto fáze už len rozbijete veľké bubliny na menšie a vytvoríte takzvanú mikropenu. Mikropena je kľúčová pre správnu textúru kapučína a pre vytvorenie obrázkov latte artu. Vo výsledku vám celý proces napeňovania potrvá niekoľko desiatok sekúnd. 

napeňovač mlieka Snips - napenené mlieko

Začnite teda niekoľkými prudkými pohybmi pre zisk objemu (približne 5 opakovaní) a potom sa posnažte vytvoriť textúru mikropeny. Po ukončení napeňovania stačí naliať penu do kávy a kapučíno je hotové.

Zvládol to?

Postupne sa dostávame k odpovedi na úvodnú otázku: Dokáže napeňovač Snips za necelých 7 eur pripraviť kapučíno? Odpoveď je: áno, ale… s použitím správnej techniky skutočne vie vytvoriť kvalitnú mikropenu, pomocou ktorej vytvoríte chutné kapučíno. Celý proces si však vyžaduje chvíľku tréningu a získanie odhadu na to, kedy je pena správna. 

napeňovač mlieka Snips - vylievanie napeneného mlieka

Takéto napeňovanie je zároveň oveľa pracnejšie, zdĺhavejšie a menej konzistentné než v prípade parnej trysky espresso kávovarov. Poslednou nevýhodou je kvalita spracovania a použitých materiálov. Materiály zodpovedajú cene, a preto je otázne, koľko cyklov napeňovania tento nástroj zvládne. Plastové rameno, na ktorom je uchytené sitko, môže časom povoliť a pod tlakom prasknúť. Počas nášho testovania však vydržalo.

Budgetový manuálny napeňovač Snips aj napriek lacným materiálom splnil svoju úlohu. Je len na vás, či mu dáte šancu a vyskúšate si prípravu kapučína pomocou lacného príslušenstva. 

napeňovač mlieka Snips - cappuccino

Zľavový kód do Coffeeinu
Nezabudnite však na kvalitnú kávu, ktorú nájdete napríklad na eshope pražiarne Coffeein. Mexiko Mundo Maya, s ktorým sme pracovali, je už bohužiaľ vypredané, ale na eshope coffeein.sk nájdete množstvo rozmanitých káv, ktoré vás so zľavovým kódom BLOGOKAVE10 vyjdú ešte o niečo lacnejšie.

1x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: cappuccino
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    napeňovač mlieka Snips z Alzy

    Kapučíno z napeňovača za necelých 7 eur: Sci-fi alebo príjemné prekvapenie?

    16. júla 2025
    Rwanda Rugali Natural od BeCafé

    Rwanda Rugali Natural od Be:Café: Káva zo stanice držiacej národné prvenstvo

    16. júla 2025
    Colombia Finca la Canada Gesha od BeCafé - filtrovaná káva

    Kolumbijská gesha vydražená na aukcii: Be:Café nasadilo špičkovú kávu

    15. júla 2025
    Peter Szabó pri pražičke IMF

    Coffeein má 14 rokov: Peter Szabó chce vybudovať najvyspelejšiu pražiareň v strednej Európe

    12. júla 2025
    supermarketové kávy na poličke v obchode

    Prečo svetoznáme značky neprodukujú takú kvalitnú kávu ako malé pražiarne?

    8. júla 2025
    tím Verticcio

    Mega zľavy na kávu a darčeky k objednávkam: Verticcio oslavuje 10 rokov

    8. júla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    napeňovač mlieka Snips z Alzy

    Kapučíno z napeňovača za necelých 7 eur: Sci-fi alebo príjemné prekvapenie?

    16. júla 2025
    Rwanda Rugali Natural od BeCafé

    Rwanda Rugali Natural od Be:Café: Káva zo stanice držiacej národné prvenstvo

    16. júla 2025
    Colombia Finca la Canada Gesha od BeCafé - filtrovaná káva

    Kolumbijská gesha vydražená na aukcii: Be:Café nasadilo špičkovú kávu

    15. júla 2025
    Peter Szabó pri pražičke IMF

    Coffeein má 14 rokov: Peter Szabó chce vybudovať najvyspelejšiu pražiareň v strednej Európe

    12. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL