Dá sa pomocou manuálneho napeňovača za necelých sedem eur pripraviť kapučíno ako z kaviarne? Príslušenstvo na prípravu kvalitného espressa a mliečnych nápojov na jeho báze často stojí stovky až tisíce eur. Ale čo ak existujú aj lacnejšie alternatívy?
Rozhodli sme sa, že pre vás otestujeme niekoľko budgetových hračiek na prípravu kávy z portálu alza.sk. Išli sme vyslovene po cene. Prvou “hračkou” je manuálny napeňovač mlieka od talianskej značky Snips. Za cenu 6,99 € s DPH sľubuje vytvorenie mliečnej peny vhodnej pre prípravu kapučína. Je tomu skutočne tak? Poďme to otestovať.

Rozpačitý prvý dojem
Napeňovač mlieka Snips je zabalený v papierovom rukáve. Ten upozorňuje na to, že na prípravu mliečnej peny budete potrebovať mikrovlnnú rúru, a zároveň poskytuje stručný návod na prípravu peny. Produkt je celý z plastu a na prvý pohľad pôsobí lacno a krehko.

Skladá sa z plastovej nádoby a viečka, ktoré drží pohyblivé sitko slúžiace pre napeňovanie. Svojou stavbou pripomína french press. To, čo ho od french pressu odlišuje, je práve sitko. Jeho plocha pozostáva z jemnej plastovej sieťky, ktorá slúži na vytvorenie mikropeny. Jednoduchý a lacný napeňovač tak na prvý pohľad zanecháva zmiešané dojmy, no rozhodujúca bude jeho funkčnosť.

Káva ako základ
Napeňovač Snips sa špecializuje na prípravu kapučína. Základ každého kapučína tvorí espresso. Ak chcete náklady stlačiť na úplné minimum, pre prípravu koncentrovanej kávy podobnej espressu môžete použiť napríklad koťogo alebo lacnejší kapsulový kávovar. My sme sa počas testovania zamerali hlavne na schopnosti samotného napeňovača, a preto použijeme skutočné espresso z pákového kávovaru.
Mexiko Mundo Maya od Coffeeinu
To, na čom by ste šetriť nemali, je káva. Z kvalitnej kávy sa dá pripraviť dobrý nápoj aj pomocou lacných nástrojov. My sme použili stredne pražené Mexiko Mundo Maya od pražiarne Coffeein. Táto výberová káva na espresso si vyslúžila vysoké SCA hodnotenie (87 bodov) a ukrýva v sebe hromadu sladkosti a zaujímavých chuťových tónov.

Suché spracovanie jej dáva plné telo, vďaka čomu vynikne aj v mliečnych nápojoch. V chuti espressa nájdete sušené ovocie, jemnú višňovú aciditu a tonu čokoládovej sladkosti. V spojení s mliekom zase pocítite kakaový jogurtový nápoj, štipku višní a jemnú chuť lieskovo-orieškovej nátierky. Pre milovníkov kapučína je to absolútny ideál.
Jedna vec nás však trochu prekvapila: kým sme napeňovač Snips otestovali a vydali článok, káva Mexiko Mundo Maya je už nedostupná. Coffeein svoje kávy predáva neskutočnou rýchlosťou. Sorry!

Káva vždy ako prvá
Hneď ako si pripravíte kávu, sa môžete presunúť k samotnému napeňovaniu. Kávu stále pripravujte ako prvú. Napenené mlieko rýchlo degraduje a počas prípravy espressa by stratilo požadovanú textúru.
Ohriatie na ideálnu teplotu
Napeňovač Snips nedisponuje žiadnou technológiou na ohrev, a preto musíte mlieko zohriať ešte pred prípravou peny. Ideálnym spôsobom je niekoľko desiatok sekúnd v mikrovlnke alebo na sporáku. Mlieko neohrievajte príliš. Vysoká teplota zapríčiní degradáciu sacharidov a proteínov, čo negatívne ovplyvní jeho chuť a schopnosť tvoriť penu. Ideálna teplota sa pohybuje v rozmedzí od 55 do 65 stupňov Celzia. V dôsledku teplotných strát počas manuálneho napeňovania odporúčame skôr vyššiu teplotu (okolo 65 až 70 stupňov).

Správny postup napeňovania
Ak používate mikrovlnku, približne 200 mililitrov mlieka ohrievajte priamo v nádobke napeňovača bez viečka so sitkom. Po ohriatí mlieka sa ihneď presuňte k napeňovaniu. Zasuňte sitko a začnite prudkými pohybmi sitka zhora nadol. V prvej fáze sa snažte pri každom pohybe dostať sitko nad hladinu mlieka a z výšky ho prudko zasúvať dovnútra. Takto mlieko obohatíte o vzduch a vytvoríte bubliny, ktoré poslúžia ako základ pre vznik peny.
Ak objem mlieka narastie približne o tretinu, sitko ponorte do peny a pohyby vykonávajte len v rozmedzí objemu mlieka. Tým zastavíte prísun nového vzduchu a zabrzdíte nárast objemu peny. V tejto fáze už len rozbijete veľké bubliny na menšie a vytvoríte takzvanú mikropenu. Mikropena je kľúčová pre správnu textúru kapučína a pre vytvorenie obrázkov latte artu. Vo výsledku vám celý proces napeňovania potrvá niekoľko desiatok sekúnd.

Začnite teda niekoľkými prudkými pohybmi pre zisk objemu (približne 5 opakovaní) a potom sa posnažte vytvoriť textúru mikropeny. Po ukončení napeňovania stačí naliať penu do kávy a kapučíno je hotové.
Zvládol to?
Postupne sa dostávame k odpovedi na úvodnú otázku: Dokáže napeňovač Snips za necelých 7 eur pripraviť kapučíno? Odpoveď je: áno, ale… s použitím správnej techniky skutočne vie vytvoriť kvalitnú mikropenu, pomocou ktorej vytvoríte chutné kapučíno. Celý proces si však vyžaduje chvíľku tréningu a získanie odhadu na to, kedy je pena správna.

Takéto napeňovanie je zároveň oveľa pracnejšie, zdĺhavejšie a menej konzistentné než v prípade parnej trysky espresso kávovarov. Poslednou nevýhodou je kvalita spracovania a použitých materiálov. Materiály zodpovedajú cene, a preto je otázne, koľko cyklov napeňovania tento nástroj zvládne. Plastové rameno, na ktorom je uchytené sitko, môže časom povoliť a pod tlakom prasknúť. Počas nášho testovania však vydržalo.
Budgetový manuálny napeňovač Snips aj napriek lacným materiálom splnil svoju úlohu. Je len na vás, či mu dáte šancu a vyskúšate si prípravu kapučína pomocou lacného príslušenstva.
