Vedeli ste, že ikonický kávovar Aeropress bol vymyslený s cieľom produkovať espresso za málo peňazí? Jeho pôvodné poslanie však nepadlo na úrodnú pôdu a fanúšikovia výberovej kávy si ho osvojili ako príslušenstvo na prípravu filtrovanej kávy.
Problém bol v tom, že Aeropress jednoducho nedokáže vytvoriť podmienky na prípravu espressa. Pred pár rokmi však výrobca vydal doplnok, ktorý by mal ich kávovar k espressu výraznejšie priblížiť. Volá sa Flow Control Filter Cap a my sme ho zohnali na portáli alza.sk.

Výrobca ho navrhol s jasným cieľom: umožniť prípravu kávy pri vyššom tlaku a rovnomernom prietoku, čo ju konečne priblíži k espressu. V spolupráci s pražiarňou Coffeein a ich skvelým Hondurasom praženým na espresso tento fakt otestujeme. Dokáže Aeropress vylepšený o Flow Control Filter Cap pripraviť espresso?
Aeropress s kontrolou nad tlakom
Flow Control Filter Cap je nenápadný plastový nástavec, ktorý nahrádza klasické viečko Aeropressu. Jeho tajomstvom je jednosmerný ventil (podobný ako v niektorých fľašiach na vodu), ktorý zadržiava kávu, kým na piest nevyviniete tlak. Inými slovami – žiadna káva nepretečie bez toho, aby ste naň zatlačili. To vám dáva možnosť využiť tlak vašich rúk efektívnejšie a pripraviť koncentrovanejšiu, krémovejšiu a intenzívnejšiu kávu.

Na prvý pohľad vyzerá Flow Control Filter Cap ako veľmi nenápadný doplnok, ktorý by nemal znamenať veľkú zmenu. Ale čo ak áno?
Honduras El Jardín – moderný espresso roast pre moderný typ prípravy
Pre tento pokus sme chceli zvoliť niečo ozaj zaujímavé. Napokon sme siahli po espresso roaste Hondurasu El Jardín od pražiarne Coffeein.

Farmár Mario Mejia patrí k novej generácii pestovateľov v Hondurase. Po štúdiu agronómie sa vrátil na farmu Finca El Jardín v regióne Montecillos, ktorú rozšíril a zmodernizoval. Mario verí, že kvalitná káva dokáže meniť životy – zamestnáva ľudí celoročne, vytvára komunitu pestovateľov a dbá na čerstvosť aj precízne spracovanie. V tomto prípade ide o odrodu Parainema spracovanú mokrou metódou, zbieranú ručne v nadmorskej výške až 1650 m n. m.

Čo v sebe táto novinka ukrýva? Šťavnatosť, čistotu, sladkosť a hromadu ovocia. Aróma je prenikavo sladká, chuť espressa pripomína kombináciu jabĺk a sliviek a dochuť má jemne karamelový charakter. Telo je kávy je stredne ťažké a chute dostatočne plné, aby sa dali využiť na pokus o espresso z Aeropressu.
Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte. Nákupom cez tento kód súčasne podporíte tvorbu Blogu o káve.

Jemné mletie a minimum vody
Aby sa vám z kávy podarilo vytiahnuť všetko podstatné, musíte ju mlieť skutočne na jemno. Pri teste nám najviac vyhovovala hrúbka mletia zodpovedajúca piatim klikom na mlynčeku Comandante. To znamená, že sa musíte pohybovať v espresso sfére hrúbky mletia.

Takto namletá káva vytvára dostatočný odpor a zabezpečuje zvýšenú extrakciu. Okrem jemného mletia budete potrebovať malý pomer vody k namletej káve. My sme využívali 60 gramov vody na 20 gramov kávy (pomer 3:1). Malé množstvo vody zabezpečí hutnejšiu textúru a bohaté telo.

Samotný postup je jednoduchý. Na Aeropress nasaďte Flow Control Filter Cap spolu s jedným filtračným papierom a umiestnite na pohár či nádobku v štandardnej pozícii. Odporúčame nádobu s odolným materiálom, keďže naň bude kladený tlak.
Do Aeropressu následne nasypte 20 gramov jemne namletej kávy a zalejte 60 gramami na 100 stupňov zohriatej vody. Ihneď začnite miešať lyžičkou či miešadlom a miešajte po dobu 30 sekúnd. Odložte miešadlo a nasaďte piest. Nečakajte a rovno začínajte s pretláčaním. To by ste mali zvládnuť za pár sekúnd.

Výsledok? Takmer espresso
Flow Control Filter Cap kladie citeľný odpor a napomáha extrakcii. Tento recept produkuje hustú kávu s jemnou a svetlou “cremou” na povrchu, ktorá však veľmi rýchlo spadne a zmizne. Z Hondurasu El Jardín vytiahne výraznú ovocnosť zaobalenú v príjemnej sladkosti.

Takto pripravená káva nedosahuje stopercentné kvality espressa (skôr pripomína kávu z moka konvičky), no určite sa k nemu približuje viac než bez použitia Flow Control Filter Cap. Telo kávy je ťažšie, textúra hustejšia a chute intenzívnejšie.

Ak ste doteraz Aeropress vnímali len ako výborný nástroj na filtrovanú kávu, Flow Control Filter Cap vám otvorí nové možnosti. V kombinácii s kvalitnou kávou ako je Honduras El Jardín od Coffeeinu pripravíte hutnú a intenzívnu kávu na štýl espressa.