Pražiareň READY AFTER už mnohí z vás určite poznajú. Ich espresso roasty sú krásne vyvážené, plné chutí a aj za “ľudovú” cenu vám ponúknu skutočne špičkovú kvalitu. Ich novinku Ethiopia Halo Beriti Natural G1 by som dokonca nazval vlajkovou loďou ich ponuky na espresso.
Káva, ktorá pochádza zo svetoznámeho pestovateľského regiónu, ponúka mimoriadne komplexné chute, tonu sladkosti a jemnú ovocnosť, sadne jednoducho každému. Poďme ju spolu ochutnať.

Naturálne spracovaná “etiópka” z Yirgacheffe – záruka kvality
Spracovateľská stanica Halo Beriti sa nachádza v regióne Gedeo v legendárnej oblasti Yirgacheffe. Kávu do nej dodáva viac ako 700 malých farmárov, ktorých farmy sa rozprestierajú vo výškach až do 2200 m n. m.
Farmári tu pestujú tradičné lokálne odrody (označované ako Heirloom), čerešne zbierajú ručne, a stanica následne kávu spracúva rôznymi metódami. Káva od READY AFTER podstúpila takzvané naturálne (suché) spracovanie. Jedná sa o najstarší spôsob spracovania kávy, ktorý jej dodáva sladkosť a chuťovú hĺbku.
Jej čerešne sa sušia v celku po dobu 8 až 20 dní – v závislosti od aktuálnych klimatických podmienok. Počas celého procesu sa pravidelne otáčajú a triedia, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie a zachovala špičková kvalita.

Čo znamená G1?
Na konci dlhého názvu tejto kávy ste si pravdepodobne všimli skratku G1. Čo však znamená? V Etiópii sa kvalita kávy klasifikuje do tzv. grade systémov, kde G1 – Grade 1 predstavuje najvyššiu možnú triedu kvality. Znamená to, že káva musí prejsť vizuálnou kontrolou bez chýb (tzv. “defect-free”) alebo len s veľmi malým obsahom defektov a zároveň obstáť v prísnych senzorických cupping testoch. Kávy triedy 1 a 2 sa považujú za výberové (specialty) kávy, zatiaľ čo všetky ostatné loty už spadajú do kategórie komoditnej kávy.
To, že táto konkrétna káva nesie označenie G1 teda znamená, že spĺňa najprísnejšie kritériá na kvalitu zrna, chuti a spracovania. A na výslednom espresse to rozhodne cítiť.

Hromada sladkosti, jemná ovocnosť a ibišteková infúzia
Zrná Halo Beriti Natural G1 od READY AFTER sú pražené rovnomerne a už ich suchá aróma pôsobí veľmi lákavo – čokoládovo, ovocne a s jemnou kvetinovosťou. Espresso z tejto kávy je až nebezpečne sladké. Dominantné sú tóny mliečnej čokolády, ktoré sa krásne dopĺňajú s malinami, čučoriedkami a aciditou ibištekovej infúzie.
Káva má smotanové telo a dlhú sladkú dochuť. Sladkosť, jemná ovocná acidita a decentná kakaová horkosť sú v ideálnej rovnováhe – nič nevystrkuje rožky, nič nechýba. Chladnutím sa ovocné tóny zvýrazňujú a káva pôsobí takmer džemovo.
Pre mňa osobne je toto espresso výbornou voľbou aj pre tých, ktorí sa ovocnejších káv obávajú. Jej acidita je jemná a vyvážená sladkosťou a horkosťou. Vďaka tomu osloví modernejšieho aj tradičnejšieho kávičkára.

Recept na espresso v pákovom kávovare
Ak si chcete túto kávu pripraviť doma, tu je recept, ktorý sa mi najviac osvedčil:
- Vstupná dávka: 19 g (v závislosti od vášho sitka)
- Výťažok: cca 47,5 g
- Ratio: 1:2,5
- Teplota vody: 93 °C
- Čas extrakcie: cca 27 sekúnd
- Tlak: 9 barov
Výsledkom je džemové espresso plné mliečnej čokolády, lesného ovocia a jemnej ibištekovej sviežosti.

Vzorová “Afrika”
READY AFTER touto novinkou u mňa jednoznačne zabodovali. Ethiopia Halo Beriti Natural G1 je príkladom toho, ako chutí kvalitné africké espresso. Vďaka praženiu zameranému na espresso a prirodzene sladkému profilu sa hodí pre fanúšikov moderných ovocných káv, ale aj pre tých, ktorí hľadajú v espresse hlavne harmóniu a sladkosť.
Halo Beriti, ale aj množstvo ďalších káv či už na espresso alebo filter, nájdete priamo na eshope pražiarne READY AFTER readyafter.sk. So zľavovým kódom BLOGOKAVE10 aj niečo ušetríte.