Majiteľ značky Habesh Coffee Martin Vavrík sa rozhodol, že si s nami zahrá hru. Poslal nám neoznačený balíček svojej kávy, ktorú sme mali ochutnať a zhodnotiť naslepo. Prezradil nám len to, že kávu si máme pripraviť na espresso a že práve vyhrala veľké medzinárodné ocenenie. Podarí sa nám uhádnuť, ktorá to je?
Martin to vymyslel veľmi pekne, priam dokonale. Na rozdiel od mnohých iných pražiarní si získané ocenenie nechce nechať len tak ujsť pomedzi prsty a pokúsil sa šikovne ho marketingovo využiť. Ja len dúfam, že táto slepá ochutnávka jeho značku pomôže zviditeľniť, lebo si to zaslúži.

Tajomná káva
Ale k veci: keď som otvoril krabicu od Habesh, našiel som v nej produkt označený „Tajomná káva“. Obsahoval možno sto gramov zŕn a bolo mi jasné, že keď chcem niečo nechať aj kolegovi Filipovi, nemôžem plytvať. Nastavovanie dokonalého espressa by si toho žiadalo viac, ale aj pár gramov a prvý nástrel prípravy vie ukázať potenciál.
Po otvorení balíčka na mňa vyletela príjemná a sladká vôňa, ale bez nejakých zásadných wow effectov. To naznačovalo, že nepôjde o žiadne experimentálne spracovanie, ktoré by človeka odstreľovalo do inej kávovej galaxie. Po vysypaní zŕn na stôl sa mi to de facto potvrdilo.

Veľmi svetlé zrno
Zrná boli veľmi svetlé (fotky na svetlom podklade to dobre neukazujú) a ak by som nevedel, že je to káva na espresso, tipoval by som, že tuto musí byť nutná príprava na filter. Zrná nevykazovali žiadne fľaky, čo by mohlo byť znakom experimentálneho spracovania a fermentácie, nevykazovali ani žiadne alkoholové tóny a neboli na nich ani žiadne „šupky“, ktoré by naznačovali mokré spracovanie. Bolo mi teda jasné, že to musí byť sucho spracovaná naturálka.
Kvalitu zrna by som chcel obzvlášť vyzdvihnúť a po mnohých testoch supermarketových káv, ktoré v Blogu o káve robíme, je toto ako balzam na dušu. V balíčku sme mali len absolútne minimum defektov – nemali sme dosť veľkú vzorku na to, aby sme to mohli hodnoverne porátať. V kávach tejto ligy sú však defekty zriedkavé, takže by sme sa asi pohybovali pod 1 %.

Fantázia
Keď som zrno sypal do mlynčeka, veľmi som sa tešil. Keď je to skutočne etiópska naturálka, tak to bude kvalitné požužlaníčko. Finálna káva, ktorá natiekla do šálky, napokon očakávania nielen naplnila, ale dokonca ich aj prekonala. Veľmi výrazne som v nej cítil niečo ako nektárinky a po miernom vychladnutí to boli podľa mňa čisté ríbezle. Fantázia.
Keď som si následne prebehol eshop habesh.sk, hneď som našiel kávu, ktorá vyššie spomínané parametre spĺňa. Svetlé praženie, za mňa pomerne výrazná acidita, slabučká horkosť, naturálne spracovanie. No schválne, skúste si ten eshop pozrieť, či podľa mojich indícií nájdete tajomnú kávu.

Jedna vec ma však dosť prekvapila: v auguste sa vždy dozvedáme víťazov v súťaži Great Taste a predpokladám, že toto ocenenie teraz dostala aj táto káva od Habesh. Nesedí mi len to, že v minulosti boli na tejto súťaži často ocenené kávy, ktoré boli o čosi konzervatívnejšie. Toto je za mňa ozaj moderná kávová bomba a som veľmi rád, že sa dočkala pocty. Dúfam, že to budú tri hviezdičky a značke Habesh to veľmi prajem. Dlhodobo majú moje sympatie.
Teraz prenechávam slovo kolegovi Filipovi, ktorý prešiel rovnakým procesom ako ja. Kávu však neochutnával na espresse, ale na cuppingu.

Filip Lörinc:
Ochutnávať neznámu kávu je vždy veľmi veľká zábava (teda hlavne, ak je káva chutná). Vyskúšajte si to niekedy aj vy. Slepá ochutnávka vás donúti zapojiť zmysly a zamyslieť sa oveľa viac, ako keď si vopred prečítate, čo v káve nájdete. Značka Habesh si pre nás pripravila malý balíček tajomnej kávy, ktorá v aktuálnom ročníku získala prestížne medzinárodné ocenenie. Aké? To úprimne neviem ani ja.

Prvé nápovedy
Ako prvé si všímam zrná. Odtieň hnedej, do ktorého sú sfarbené, naznačuje, že sa jedná o kávu praženú na moderné espresso. Druhá nápoveda, ktorú si všímam, je, že ryha väčšiny zŕn neobsahuje väčšie množstvo pergamenu. Zrná, u ktorých tento pergamen uvidíte, sú najpravdepodobnejšie spracované mokrou metódou. Naopak, zrná u ktorých absentuje, budú patriť káve spracovanej naturálnou (suchou) metódou alebo experimentálnymi spôsobmi spracovania. A keďže toto zrno nevykazuje známky narušenia povrchu, na aké sme zvyknutí u experimentálnych fermentácií, usudzujem, že je tajomná káva spracovaná suchou metódou.

Vôňa kávy
Vôňa kávy to len a len podčiarkuje. Z balíčka mi do nosa preniká elegantná a uhladená aróma plná sladkosti a jemnej ovocnosti. Sladkosť pripomína karamel a ovocnosť zasa jemný náznak kôstkového ovocia (marhule, slivky). Popri mletí rozoznávam ďalšie aromatické prvky, a to jemnú korenistosť a florálnosť.

Cupping
Kávu ochutnávam pomocou metódy cuppingu. Cupping je výborný spôsob, ako kávu ochutnať bez vplyvu metódy prípravy či akéhokoľvek ľudského faktoru. Zároveň ušetrí zopár desiatok gramov kávy, ktoré by som vyplytval pri nastavovaní receptu na espresso.
Počas cuppingu rozoznávam niekoľko zaujímavých aromatických a chuťových prvkov. Pri prerazení krusty nachádzam veľmi príjemnú vôňu marhúľ, kvetín a mliečnej čokolády. Čo sa týka chuti, tá sa krásne vyvíja a mení na jednotlivých teplotných stupňoch a v priebehu extrakcie. Pri prvých sŕknutiach za horúca rozoznávam hlavne sladkosť karamelu a čokolády a jemnú horkosť čierneho čaju. Postupne sa však v káve objavujú veľmi príjemné ovocné tóny. Ovocnosť by som prirovnal k chuti marhúľ a broskýň spolu s jemnou citrusovou aciditou, ktorá sa však prejavuje až za studena.

Acidita počas celého cuppingu nie je ostrá či príliš výrazná. Je skôr elegantná a jemná a veľmi pekne ladí so sladkosťou. Za studena sa v káve objavuje aj zaujímavá chuť citrusovej kôry a veľmi jemná kvetinovosť. A aby som nezabudol, telo kávy je stredne ťažké a textúrou mi káva pripomína mlieko až smotanu.
Môj tip
Na základe cuppingu som si o tajomnej káve od Habesh vytvoril veľmi ucelený názor. Z môjho pohľadu ide o naturálne spracovanú etiópsku kávu. Mimochodom, etiópske kávy sú kávy, na ktoré sa značka Habesh primárne zameriava. Táto naturálka je pražená primárne na moderné espresso, vďaka čomu veľmi transparentne odhaľuje chuťový profil bežný pre takto spracované kávy z Etiópie. Ja v nej cítim žlté kôstkové ovocie (hlavne marhule a broskyne), jemné citrusy (najviac mi pripomína limetku), príjemnú sladkosť mliečnej čokolády a karamelu, jemnú kvetinovosť a elegantnú horkosť (čierny čaj).

Ktorá káva to je? Martin Vavrík nám to prezradí už o pár dní. Sledujte instagramové konto @habeshcoffee, oficiálne oznámenie by malo prísť práve tam.
Náš tip: Moderné espresso.