Aerocano ako nový kávový hit?
Počuli ste už o kávovom nápoji zvanom aerocano? My sme na neho narazili počas návštevy známej košickej výberovej kaviarne BØLGE. Práve vtedy si ho jedna anglicky hovoriaca dáma objednala a začudovali sa dokonca aj samotní baristi. Vraj ten nápoj takmer nikto nepozná.
Následne sme na instagramovom profile @ladislavkiraly publikovali anketu, koľko ľudí vôbec vie, čo to aerocano vlastne je. Po vyzbieraní viac ako tisícky hlasov sme narátali 8 percent pozitívnych a 92 percent negatívnych odpovedí.
Takže čo je to Aerocano?
So žiadosťou o definíciu sme oslovili Gabrielu Drenkovú a Filipa Lörinca, ktorí nám aerocano v spomínanom BØLGE. predstavili. „V absolútnej jednoduchosti je to ľadové americano napustené vzduchom z trysky espresso stroja,“ prihlásil sa o slovo Filip. „Americano vďaka tomu dosiahne podobnú štruktúru ako nitro, čo zrejme pozná viac ľudí.“
Gabriela vzápätí prezradila, kde sa zrodila inšpirácia: „Pôvodný drink je od Kyle Rowsella, ktorý návod uverejnil na svojom kanáli na YouTube.“
Ako pripraviť aerocano?
„Najskôr si urobte espresso. Ak máte tú možnosť, tak zvoľte nejaký ovocnejší variant kávy. My to primárne robíme z doubleshotu,“ skonštatovala Gabriela. „Doubleshot následne prelejte do kanvičky na mlieko, tzv. pitchera, pridajte tri kocky ľadu (cca 50 gramov) a 40 gramov čistej filtrovanej vody.“
„Túto zmes potom pomocou trysky napustite vzduchom rovnako, ako keby ste penili mlieko na latte art. Určite to však netreba prehnať, stačí desať až pätnásť sekúnd. Hotový drink potom prelejte na zopár kociek ľadu a užívajte,“ dodala Gabriela.
Skúsili ste to?
Ak ste si aerocano vyskúšali spraviť doma, urobte nejakú fotku alebo video a označte nás na Instagrame ako @ladislavkiraly alebo @blogokave. Tešíme sa na vaše diela.
Ako inšpiráciu pridávame dve videá priamo z BØLGE.
2 Comments