Spôsoby prípravy

Aeropress: História, vývoj a najlepší recept na prípravu

Aeropress patrí medzi najikonickejšie vynálezy kávového sveta. Ak ste sa ocitli vo svete výberovej kávy, je takmer istotou, že ste sa s Aeropressom stretli. Vedeli ste, že v roku 2023 sa do súťaže v príprave kávy pomocou Aeropressu zapojilo viac než 5000 súťažiacich v 178 národných a regionálnych kolách po celom svete? Čo však stojí za zrodom tohto zariadenia, ktoré si získalo tisícky fanúšikov a stalo sa celosvetovým fenoménom?

Náš tip: Aeropress a rovnako tak vynikajúcu kávu nakupujte na eshope coffeein.sk aj so zľavovým kódom BLOGOKAVE10.

Od lietajúceho disku ku kávovaru

Aeropress pôsobí už na prvý pohľad ako jednoduché zariadenie. Za jeho vývojom však stojí mnoho rokov práce, ktoré pramenia z nespokojnosti. Dnes nájdete Aeropress takmer v každom kamennom obchode a e-shope zameranom na kávu (hlavne tú výberovú). Avšak, nebolo tomu tak vždy. Začiatky príbehu tohto zariadenia siahajú do roku 2003. Vynaliezavý Američan menom Alan Adler nebol spokojný s kávou, ktorú v tej dobe produkovali domáce kávovary. Dlhé roky sa venoval inováciám a vynálezom v rôznych technických oblastiach: spomedzi mnohých vynálezov, na ktoré má patent, stojí za zmienku lietajúci disk Aerobie. Ako sa však dostal od frisbee ku kávovaru? 

Aeropress - detail zariadenia
Foto: Shutterstock

Sklamanie z domácich kávovarov

Káva, ktorú si doma pripravoval, mu jednoducho nechutila. Vadili mu ostré chute, vysoká horkosť a acidita. Preto začal študovať technológie spojené s jej prípravou. Vo svojej garáži zostrojil viac než tridsať prototypov, z ktorých vznikla finálna verzia Aeropressu. Trvalo mu to takmer dva roky, kým v roku 2005 uzrel svetlo sveta prvý “oficiálny” Aeropress. Alanovým cieľom bolo zostrojenie lacného domáceho kávovaru, ktorý využije ľudskú silu na prípravu kávy s plným telom a lahodnými chuťami. So svojím vynálezom sa v novembri 2005 vydal na kávový festival Coffee Fest Seattle. Tu si Aeropress získal srdcia a hlavne jazýčky mnohých kávových nadšencov. Zabodoval po stránke chuti, dizajnu i jednoduchosti. 

Prvé majstrovstvá sveta a traja súťažiaci

Trvalo len niekoľko rokov a Aeropress sa postupne dostával do všetkých kútov sveta. Vďaka svojej jednoduchosti ponúka majiteľom takmer neobmedzené možnosti a spôsoby, akými ho môžete využiť. To odštartovalo vlnu zvanú World Aeropress Championship (Majstrovstvá sveta v Aeropresse). Užívatelia Aeropressu vymýšlali nové recepty a nové techniky, čo prirodzene viedlo k vzniku súťaže zameranej na prípravu kávy v Aeropresse. 

sypanie kávy do Aeropressu
Foto: Shutterstock

Prvé majstrovstvá sveta sa konali v nórskom Osle v roku 2008. V pražiarni, ktorú vlastní Tim Wendelboe, sa zišli nadšenci Aeropressu a zorganizovali neoficiálny šampionát. Viete, koľko súťažiacich sa ich zúčastnilo? Traja. 

Traja kávoví nerdi pripravovali kávu z tých istých zŕn a Tim Wendelboe rozhodol, ktorá z nich je najchutnejšia. Prvým majstrom sveta sa tak stal Anders Walde z Nórska. Maličká súťaž v komornej atmosfére ich však bavila natoľko, že sa ju rozhodli zorganizovať aj o rok. V roku 2009 si v príprave kávy pomocou Aeropressu zmeralo sily oveľa väčšie množstvo súťažiacich a víťazom sa stal Lukasz Jura z Poľska. 

Boom Aeropressu

Nasledujúce roky boli pre World Aeropress Championship divokou jazdou. Z malého eventu s tromi účastníkmi sa stala globálna súťaž. V roku 2010 sa začali pridávať fanúšikovia z ďalších krajín a organizovať svoje národné kolá. V roku 2012 sa do finálového kola majstrovstiev sveta museli súťažiaci prebojovať cez 14 národných kôl. 

vrchovato zaliaty Aeropress
Foto: Shutterstock

Komunita okolo Aeropressu sa rozrastá až dodnes. Ako sme spomínali, v roku 2023 sa národných a regionálnych kôl zúčastnilo viac než 5000 súťažiacich. Aj napriek tomu, že Majstrovstvá sveta v Aeropresse za tie roky nabrali na vážnosti a titul majstra sveta je veľkým úspechom pre každého kávového profesionála či amatéra, zachovali si priateľskú atmosféru, zábavný formát a ducha fair play. 

Medzi majstrami sveta v Aeropresse dokonca nájdete aj Slováka. V roku 2015 zvíťazil vo svetovom finále v americkom Seattle Lukáš Lot, ktorý dnes šéfuje pražiarni LOT Roastery.

Z čoho sa skladá Aeropress?

Aeropress spravil dieru do sveta kávy, ale v porovnaní s prepracovanými a drahými espresso strojmi či pokročilými “batch brewermi” sa skladá len z troch jednoduchých plastových súčiastok. 

Telo Aeropressu tvorí komora, v ktorej sa odohráva extrakcia kávy.  Do komory sa z jednej strany zasúva piest s gumeným koncom. Tlačením na piest vytvoríte tlak na kávu, ktorá následne preteká do hrnčeka či inej nádoby. Ešte predtým, než sa káva dostane do hrnčeka, pretečie cez filter, ktorý ju zbaví čiastočiek namletej kávy.  Filter má svoje miesto na druhej strane Aeropressu v odmontovateľnom sitku. Najčastejšou formou filtra je papierový alebo kovový filter. Všetky časti Aeropressu sa jednoducho udržiavajú a čistia. 

Aeropress - filtre

Dve základné metódy a množstvo receptov

Jednoduché však? Pripraviť kávu v Aeropresse zvládne po chvíľke zoznamovania skutočne každý. Avšak pripraviť kávu, na ktorú nikdy nezabudnete, nie je vôbec ľahké. Práve preto vymýšľa komunita ľudí používajúcich Aeropress neustále nové recepty a postupy. Na internete nájdete množstvo návodov a receptov. Ktorý je ten najlepší? Na to neexistuje jednoznačná odpoveď. 

Existujú dve základné metódy, od ktorých sa príprava kávy v Aeropresse odvíja. Tie úzko súvisia s postavením Aeropressu.

1. Štandardná metóda

Táto metóda kopíruje spôsob, aký pôvodne používal Alan Adler pri vývoji Aeropressu. Do sitka umiestnite filter, sitko naskrutkujete na komoru a obe tieto časti nasadíte na nádobu, do ktorej budete kávu pripravovať. Do komory nasypete namletú kávu, zalejete ju vodou a až potom zasuniete piest, ktorým kávu pretlačíte.

Nevýhoda štandardnej metódy spočíva v nedokonalej kontrole nad extrakciou. Časť vody, ktorá príde do styku s kávou bude v závislosti od hrúbky mletia postupne pretekať do nádoby. Pretekanie môžete zastaviť nasadením piestu a vytvorením podtlaku. Medzitým však časť vody unikne a extrakcia nebude úplne rovnomerná.

Aeropress postavený na váhe
Foto: Shutterstock

2. Obrátená metóda

Ako odpoveď na nedokonalú kontrolu nad extrakciou vymysleli používatelia Aeropressu takzvanú obrátenú metódu. V prvom bode postupu nasadíte piest do komory. Nezatlačíte ho úplne, len približne po číslo štyri na komore. Komoru s nasadeným piestom postavíte na váhu tak, aby voľný otvor komory smeroval smerom nahor. V obrátenej pozícii Aeropress naplníte namletou kávou, ktorú zalejete horúcou vodou. Až v poslednej fáze nasadíte sitko s filtračným papierom, Aeropress prevrátite na nádobu a kávu do nej pretlačíte. 

V obrátenej polohe funguje Aeropress ako plne imerzná metóda. Počas celej prípravy je všetka voda v styku s namletou kávou a Aeropress opustí až v momente, kedy ho obrátite a zatlačíte na piest. Pri obracaní si však dajte pozor. Aeropress sa môže nešťastne rozpadnúť a zmariť váš kávový počin. Preto buďte opatrní a piest zasuňte dostatočne hlboko.

Nekonečné možnosti Aeropressu

Hociktorú z metód sa rozhodnete použiť, máte nekonečne veľa možností, aké parametre pri príprave použijete. Hrúbka mletia, čas extrakcie, vstupná dávka kávy, množstvo použitej vody, počet nálevov, miešanie či nemiešanie. Všetko je len a len na vás. Pomocou jednotlivých parametrov ovplyvníte mieru extrakcie a výslednú chuť nápoja. 

Aeropress - súčiastky

Lacné domáce espresso alebo filtrovaná káva?

Pôvodný cieľ Alana Adlera bol zameraný na vytvorenie lacnej alternatívy k domácim espresso strojom. Štýl kávy, ktorú pripravíte pomocou Aeropressu, sa však espressu nedokáže priblížiť. 

Väčšina receptov je zameraných na prípravu kávy na štýl filtrovanej kávy. Aeropress vyniká hlavne pri svetlo pražených kávach určených na filter. Ak však preferujete horkejšie chute a plnšie telo, nebojte sa siahnuť po tmavších kávach. Kávy každého druhu spolu so samotným Aeropressom nájdete pod jednou strechou – na eshope pražiarne Coffeein, kde navyše môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Slovenská káva z Vietnamu od pražiarne Coffeein

My sme si počas tvorby tohto článku pripravili svetlo praženú kávu z Vietnamu od slovenského farmára Mariána Takáča. Marián spracoval tento lot metódou “double washed”. Dvojito premyté zrná sľubujú čisté chute trstinového cukru, čerstvých sliviek a bobuľového ovocia. Kávu sme si pripravili pomocou nášho obľúbeného receptu, ktorý by ste mali rozhodne vyskúšať.

Coffeein Vietnam Lang Biang Double Washed

Recept na obrátený Aeropress od Blogu o káve:

Čo budete potrebovať?

  • Aeropress (obrátená metóda)
  • Mlynček na kávu
  • Váhu so stopkami (alebo stopky zvlášť)
  • Rýchlovarnú kanvicu (akúkoľvek)
  • Lyžičku alebo miešadlo
Aeropress - pripravený na stole

Postup prípravy kávy cez Aeropress

Vopred si navážte 17 gramov kávy, ktorú pomeľte na stredne hrubo. Na mlynčeku Comandante sme kávu mleli na hrúbku zodpovedajúcu 22 klikom. Do sitka umiestnite dva papierové filtre, ktoré premyjete pod tečúcou vodou. Sitko zatiaľ odložte bokom a Aeropress postavte do obrátenej polohy na váhu. Nasypte doň namletú kávu, ktorú budete zalievať v troch nálevoch vriacou vodou (100 stupňov Celzia). 

Aeropress - nalievanie vody

Prvý nálev predstavuje takzvaný “blooming”. Spustite stopky a kávu zalejte približne 40 ml horúcej vody. Poriadne ju premiešajte lyžičkou a počkajte 30 sekúnd. V druhom kroku nalejete ďalších 100 ml a znovu premiešajte lyžičkou. Po približne minúte dolejte 80 ml vody, nasaďte sitko s filtračnými papiermi a počkajte do 1:40. V čase 1:40 otočte Aeropress na hrnček či dekantér a pretláčajte po dobu 30 sekúnd. V čase 2:10 by mala byť všetka káva v hrnčeku a pripravená na degustáciu. Na záver vyklepnite odpad z Aeropressu do koša a umyte ho teplou vodou.

príprava kávy cez aeropress - pretláčanie

Recept v skratke – Aeropress obrátená metóda

  • Vstupná dávka: 17 gramov kávy
  • Mletie: stredne hrubé (22 klikov na Comandante)
  • Teplota vody: 100 stupňov Celzia
  • Množstvo použitej vody: 220 ml

Postup

  • 0:00-0:30 40 ml a zamiešanie lyžičkou
  • 0:30-1:00 100 ml a zamiešanie lyžičkou
  • 1:00-1:40 80 ml a nasadenie sitka
  • 1:40-2:10 obrátenie a pretlačenie kávy
odpad z aeropressu - detail

Výsledná chuť

Vďaka tomuto receptu vytiahnete z premytého Vietnamu od Coffeeinu množstvo sladkých a ovocných chutí. Vďaka nižšiemu pomeru vody k namletej kávy zároveň zvýrazníte telo kávy a dosiahnete príjemnú štruktúru.

Aeropress ako ideálny vstup do sveta výberovej kávy

Tak čo? Získal si vás Aeropress? Jeho najväčšie výhody sú univerzálnosť, nízka cena, jednoduchosť, nerozbitnosť a zábavnosť. Príprava kávy pomocou Aeropressu spája radosť a zábavu so skvelým chuťovým zážitkom. 

Aeropress si navyše nevyžaduje kanvicu s husím krkom, ktorá je nevyhnutná pre väčšinu dripperov slúžiacich na prípravu filtrovanej kávy. Vďaka tomu sa veľmi často stáva prvým kávovým príslušenstvom, ktoré si začínajúci fanúšikovia filtrovanej kávy zaobstarajú. Ste medzi nimi? Zavítajte na eshop pražiarne Coffeein, do košíka vložte Aeropress, zopár balíčkov kávy a nezabudnite zadať kód BLOGOKAVE10.

Kávy od slovenského farmára Mariána Takáča hľadajte ako Vietnam Lang Biang.

hotová filtrovaná káva pripravená cez Aeropress
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close