pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Káva so zmrzlinou: Recept na dokonalé affogato

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
29. mája 2024
káva so zmrzlinou - affogato
Share on FacebookShare on Twitter

Stalo sa vám už niekedy, že ste vošli do kaviarne, opýtali ste sa na ich ponuku a barista na vás vybalil množstvo názvov nápojov, ktoré nepoznáte? S novou rubrikou nesúcou názov “Viete, čo je to …?” sa už nebudete musieť cítiť trápne. Postupne si v sérii predstavíme širokú plejádu kávových nápojov, s ktorými sa v kaviarňach môžete stretnúť. Viete, čo je to affogato?

Affogato

Affogato (alebo “affogato al caffè” – v preklade “utopené v káve”) je kávový drink pochádzajúci z Talianska. Je to relatívne jednoduchý drink. Jeho základ tvorí kopček (primárne) vanilkovej zmrzliny a single shot teplého espressa. Možno je trochu otázne, do akej miery môže byť affogato brané ako nápoj. Niektorí ho kategorizujú ako dezert, pre iných je to zasa príjemné osvieženie klasického espressa. 

affogato

Čo potrebujete na affogato?

Príprava affogata je jednoduchá. Potrebujete len kvalitnú výberovú kávu a kvalitnú zmrzlinu. Keď tieto popisy ingrediencií vnímate ako veľmi vágne, ukážeme vám, ako sme si affogato pripravili my a pre aké ingrediencie sme sa rozhodli. 

Káva od LOT roastery

Keď experimentujete rovnako radi ako my, táto káva vám sadne. Vo väčšine prípadov sa do affogata používa káva s čokoladovejšími a orieškovejšími tónmi. Blog o káve však ide proti prúdu a preto sme si zvolili doslova šialenosť od slovenskej pražiarne LOT roastery. 

Fernando Cordero Costa Rica od Lot Roastery
Fernando Cordero Costa Rica od LOT Roastery.

Touto šialenosťou nie je nič iné, ako káva Fernando Cordero Costa Rica spracovaná termickou fermentáciou. Uletený experimentálny spôsob spracovania dodal káve charakteristickú chuť sladkých jabĺk a vínneho striku. Jednoducho ovocná pecka.

Náš tip: na eshope lotroastery.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Keďže ide o acidnejšiu, fermentovanú kávu, pri jej príprave na La Marzocco Linea Micra sme sa rozhodli zvýšiť extrakciu. Kávu sme si pripravili ako espresso, ktoré sme extrahovali o niečo dlhšie (30 sekúnd), aby vo výslednom nápoji chutila sladšie. To, či použijete single shot alebo double shot espressa, je už len na vás a vašich preferenciách. My sme sa rozhodli použiť double shot, a to z dôvodu, že sme nechceli, aby sa nám v chuti zmrzliny táto výborná Costa Rica úplne stratila.

Fernando Cordero Costa Rica v labe Blogu o káve
Fernando Cordero Costa Rica od LOT Roastery.

Vanilková zmrzlina 

Čo sa týka zmrzliny, odporúčame použiť jemné, krémové zmrzliny na mliečnej báze. Pri príprave affogata sa tradične používa vanilková zmrzlina. Presne pre ňu sme sa rozhodli aj my. Pred prípravou sme vybehli do lokálnej zmrzlinárne, aby bol výsledný nápoj čo najchutnejší a pripravený z čerstvých surovín. Alebo vyskúšate aj iné druhy zmrzliny?

Náš tip: Namiesto vanilkovej zmrzliny vyskúšajte použiť zmrzlinu s chuťou bieleho nugátu. Biely nugát je o niečo sladší, nájdete v ňom tóny bielej čokolády, mandlí a vanilky. Vo výslednom kávovom nápoji môže prekvapiť.

affogato z kávy od LOT Roastery

Návod na prípravu espresso affogato

  1. Zmrzlinu si naložte do pohára. Odporúčame cca jeden až dva kopčeky.
  2. Pripravte si espresso: my sme stavili na kávu Fernando Cordero Costa Rica od pražiarne LOT roastery. To, či použijete single shot alebo double shot, závisí len od vás. My sme použili double shot. 
  3. Espresso si nalejte na zmrzlinu, prípadne rovno pustite na ňu. Teplé espresso zmrzlinu jemne rozpustí a vytvorí smotanovú štruktúru nápoja. 

Vanilka z Madagaskaru a Costa Rica od pražiarne LOT vytvorili úžasnú synergiu chutí. Ovocné tóny kávy doplnili sladkú chuť vanilkovej zmrzliny, no vo výslednom drinku sa nestratili. Do popredia vystupovalo bobuľové ovocie a jemná vínna acidita.

Prikladáme aj video z prípravy affogato v kávovom laboratóriu Blogu o káve @blogokavelab. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Ďalší článok
WDT tool - Weiss Distribution Technique

Ako zlepšiť prípravu espressa? Tieto nástroje vám pomôžu

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL