Recepty

Africká nádielka od Barista Coffee Roasters a metóda 4:6

Po nedávnych článkoch, v rámci ktorých sme predstavovali nové kávy od slovenských pražiarov a pridali sme vám odporúčané recepty, nám v správach pristálo viacero pochvál. Doslova ste nás povzbudzovali k tomu, aby sme pokračovali v podobnej tvorbe. Dlho sme neváhali a keď nám kuriérom z Lučenca pricválali dve africké kávy z pražiarne Barista Coffee Roasters, hneď sme sa pustili do práce. Poďme sa spolu pozrieť na dve kávy pražené na filter, konkrétne na premytú Etiópiu Refisa Nensebo a rovnako premyté Burundi Yandaro. Čo s nimi spraví metóda 4:6?

Môj tip: pri nákupe na eshope baristacofeeroasters.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

Burundi Yandaro a Etiópia Refisa Nensebo od Barista Coffee Roasters

Metóda 4:6

Pre obe kávy som sa v tomto dieli rozhodol využiť recept japonského majstra sveta v príprave filtrovanej kávy menom Tetsu Kasuya. Na internete môžete recept nájsť aj pod názvom 4:6 metóda. Volá sa tak na základe rozdelenia používaných nálevov do dvoch skupín. Prvá skupina dvoch nálevov predstavuje 40 percent celkového objemu vody používanej pri zalievaní kávy.

Práve pomocou týchto dvoch prvých nálevov dokážete poľahky ovplyvniť výslednú chuť kávy. Keď chcete dosiahnuť acidnejšiu kávu, zväčšite objem prvého nálevu na úkor toho druhého. A naopak, keď chcete kávu sladšiu, použite väčší druhý nálev na úkor toho prvého. Použitím dvoch rovnako veľkých nálevov dosiahnete vyrovnanejšiu sladkosť a aciditu.

A čo zvyšné nálevy? Tie by mali tvoriť zvyšných 60% objemu. Je na vás, na koľko nálevov zvyšných 60 % rozdelíte, platí však jedno: čím viac nálevov, tým “silnejšia” káva. Všetky nálevy je potrebné nalievať po tom, čo kávou pretečie všetka voda predošlého nálevu, čo by malo predstavovať približne 40-45 sekúnd medzi každým nálevom.

Pre tento recept je vhodné skôr hrubšie mletie. Na mojom mlynčeku Comandante sa väčšinou ideálna hrúbka mletia pohybuje okolo 30 klikov.

Kasuya dripper

Tetsu Kasuya spolu so spoločnosť Hario dokonca vyvinuli špeciálnu modifikáciu drippra Hario V60, ktorá je špeciálne prispôsobená práve pre tento recept. Ja som pri teste používal práve tento upravený variant, avšak recept môžete využívať plnohodnotne aj na klasickej V60-tke.

Kasuya dripper a Hario V60 dripper

Obe kávy som teda pripravoval receptom, ktorý popisujem vyššie. Konkrétne to vyzeralo takto:

Káva: Etiópia Refisa Nensebo

Metóda: dripper Hario V60 Kasuya

Mletie: 31 klikov na mlynčeku Comandante 

Vstupná dávka kávy: 20 g

Celkový objem a teplota vody: 300 ml 94 stupňov Celzia

Nálevy: celkovo päť nálevov po 60 ml, každý po tom, čo stečie ten predošlý (cca 40 sekúnd)

Celkový čas extrakcie: do štyroch minút

recept Etiópia Refisa Nensebo od Barista Coffee Roasters

Káva: Burundi Yandaro

Metóda: dripper Hario V60 Kasuya

Mletie: 30 klikov na mlynčeku Comandante 

Vstupná dávka kávy: 20 g

Celkový objem a teplota vody: 300 ml 94 stupňov Celzia

Nálevy: prvý nálev 70 ml, druhý nálev 50 ml, následne tri nálevy po 60 ml. Celkovo znovu päť nálevov, každý po tom, čo stečie ten predošlý (cca 40 sekúnd)

Celkový čas extrakcie: do štyroch minút

príprava Burundi Yandaro od Barista Coffee Roasters

Obe kávy sú premyté africké kávy dopestované v pomerne vysokej nadmorskej výške a pražené svetlo (na filter). To má za následok, že v oboch prípadoch ide o svieže ovocné kávy s ľahším čajovým telom. 

V Etiópii dominovali maliny

Etiópia v sebe na tomto recepte ukrývala kopec lesného ovocia (hlavne malín). Chuťovo mi pripomínala mrazenú zmes lesného ovocia so štipkou čierneho čaju a medovo-čajovou dochuťou. Voňala kvetinovo a medovo. Nálevy som nakoniec v prípade Etiópie nijako neupravoval. S piatimi rovnakými nálevmi som dosahoval veľmi vyváženú a “fresh” kávu. Skvelé jarné pitie.

Burundi ako marlenka

Burundi mi vo vôni veľmi pripomínalo koláč marlenku. Cítil som výraznú medovú vôňu s troškou korenistosti a ovocnosti. Recept som od začiatku zvolil rovnaký ako u Etiópie, no na prvý pokus mi v nápoji chýbalo o štipku viac ovocnosti, a preto som pri druhom pokuse zvolil o trochu hrubšie mletie a väčší prvý nálev. Takto pripravená káva chutila krásne višňovo s medom a čiernym čajom v pozadí a v dochuti. Znovu ide o kávu s ľahším telom, ktorá pôsobí veľmi sviežo a ľahko.

Ktorá káva chutila viac?

Ja sa vlastne neviem rozhodnúť, ktorá káva mi chutila viac. Ak máte radi ovocný filter s vybalansovanými a čistými chuťami, tak obe novinky od Barista Coffee Roasters vám s kľudným svedomím môžem odporučiť. A rozhodne vyskúšajte recept od Tetsu Kasuya.

Môj tip: pri nákupe na eshope baristacofeeroasters.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close