utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recepty

Africká nádielka od Barista Coffee Roasters a metóda 4:6

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. marca 2023
recept Burundi a Etiópia od Barista Coffee Roasters
Share on FacebookShare on Twitter

Po nedávnych článkoch, v rámci ktorých sme predstavovali nové kávy od slovenských pražiarov a pridali sme vám odporúčané recepty, nám v správach pristálo viacero pochvál. Doslova ste nás povzbudzovali k tomu, aby sme pokračovali v podobnej tvorbe. Dlho sme neváhali a keď nám kuriérom z Lučenca pricválali dve africké kávy z pražiarne Barista Coffee Roasters, hneď sme sa pustili do práce. Poďme sa spolu pozrieť na dve kávy pražené na filter, konkrétne na premytú Etiópiu Refisa Nensebo a rovnako premyté Burundi Yandaro. Čo s nimi spraví metóda 4:6?

Môj tip: pri nákupe na eshope baristacofeeroasters.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

Burundi Yandaro a Etiópia Refisa Nensebo od Barista Coffee Roasters

Metóda 4:6

Pre obe kávy som sa v tomto dieli rozhodol využiť recept japonského majstra sveta v príprave filtrovanej kávy menom Tetsu Kasuya. Na internete môžete recept nájsť aj pod názvom 4:6 metóda. Volá sa tak na základe rozdelenia používaných nálevov do dvoch skupín. Prvá skupina dvoch nálevov predstavuje 40 percent celkového objemu vody používanej pri zalievaní kávy.

Práve pomocou týchto dvoch prvých nálevov dokážete poľahky ovplyvniť výslednú chuť kávy. Keď chcete dosiahnuť acidnejšiu kávu, zväčšite objem prvého nálevu na úkor toho druhého. A naopak, keď chcete kávu sladšiu, použite väčší druhý nálev na úkor toho prvého. Použitím dvoch rovnako veľkých nálevov dosiahnete vyrovnanejšiu sladkosť a aciditu.

A čo zvyšné nálevy? Tie by mali tvoriť zvyšných 60% objemu. Je na vás, na koľko nálevov zvyšných 60 % rozdelíte, platí však jedno: čím viac nálevov, tým “silnejšia” káva. Všetky nálevy je potrebné nalievať po tom, čo kávou pretečie všetka voda predošlého nálevu, čo by malo predstavovať približne 40-45 sekúnd medzi každým nálevom.

Pre tento recept je vhodné skôr hrubšie mletie. Na mojom mlynčeku Comandante sa väčšinou ideálna hrúbka mletia pohybuje okolo 30 klikov.

Kasuya dripper

Tetsu Kasuya spolu so spoločnosť Hario dokonca vyvinuli špeciálnu modifikáciu drippra Hario V60, ktorá je špeciálne prispôsobená práve pre tento recept. Ja som pri teste používal práve tento upravený variant, avšak recept môžete využívať plnohodnotne aj na klasickej V60-tke.

Kasuya dripper a Hario V60 dripper

Obe kávy som teda pripravoval receptom, ktorý popisujem vyššie. Konkrétne to vyzeralo takto:

Káva: Etiópia Refisa Nensebo

Metóda: dripper Hario V60 Kasuya

Mletie: 31 klikov na mlynčeku Comandante 

Vstupná dávka kávy: 20 g

Celkový objem a teplota vody: 300 ml 94 stupňov Celzia

Nálevy: celkovo päť nálevov po 60 ml, každý po tom, čo stečie ten predošlý (cca 40 sekúnd)

Celkový čas extrakcie: do štyroch minút

recept Etiópia Refisa Nensebo od Barista Coffee Roasters

Káva: Burundi Yandaro

Metóda: dripper Hario V60 Kasuya

Mletie: 30 klikov na mlynčeku Comandante 

Vstupná dávka kávy: 20 g

Celkový objem a teplota vody: 300 ml 94 stupňov Celzia

Nálevy: prvý nálev 70 ml, druhý nálev 50 ml, následne tri nálevy po 60 ml. Celkovo znovu päť nálevov, každý po tom, čo stečie ten predošlý (cca 40 sekúnd)

Celkový čas extrakcie: do štyroch minút

príprava Burundi Yandaro od Barista Coffee Roasters

Obe kávy sú premyté africké kávy dopestované v pomerne vysokej nadmorskej výške a pražené svetlo (na filter). To má za následok, že v oboch prípadoch ide o svieže ovocné kávy s ľahším čajovým telom. 

V Etiópii dominovali maliny

Etiópia v sebe na tomto recepte ukrývala kopec lesného ovocia (hlavne malín). Chuťovo mi pripomínala mrazenú zmes lesného ovocia so štipkou čierneho čaju a medovo-čajovou dochuťou. Voňala kvetinovo a medovo. Nálevy som nakoniec v prípade Etiópie nijako neupravoval. S piatimi rovnakými nálevmi som dosahoval veľmi vyváženú a “fresh” kávu. Skvelé jarné pitie.

Burundi ako marlenka

Burundi mi vo vôni veľmi pripomínalo koláč marlenku. Cítil som výraznú medovú vôňu s troškou korenistosti a ovocnosti. Recept som od začiatku zvolil rovnaký ako u Etiópie, no na prvý pokus mi v nápoji chýbalo o štipku viac ovocnosti, a preto som pri druhom pokuse zvolil o trochu hrubšie mletie a väčší prvý nálev. Takto pripravená káva chutila krásne višňovo s medom a čiernym čajom v pozadí a v dochuti. Znovu ide o kávu s ľahším telom, ktorá pôsobí veľmi sviežo a ľahko.

Ktorá káva chutila viac?

Ja sa vlastne neviem rozhodnúť, ktorá káva mi chutila viac. Ak máte radi ovocný filter s vybalansovanými a čistými chuťami, tak obe novinky od Barista Coffee Roasters vám s kľudným svedomím môžem odporučiť. A rozhodne vyskúšajte recept od Tetsu Kasuya.

Môj tip: pri nákupe na eshope baristacofeeroasters.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Barista Coffee Roastersrecepty
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Diamonds Roastery Costa Rica Finca Alto Canet obal spredu

Obodujte dizajn obalu Diamond's Roastery

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL