sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Nezaradené

Africkým pestovateľom hrozia problémy, do zavlažovania musia investovať miliardy

Ladislav Király Od Ladislav Király
19. mája 2020
Pestovanie kávy v Etiópii a klimatické zmeny

Klimatické zmeny neveštia nič dobré. Vyzerá to tak, že africkí poľnohospodári budú potrebovať miliardy dolárov a do veľkej miery sa to týka aj kávového sveta. (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Klimatické zmeny sú realitou. Ich dopady pociťujeme už aj dnes a vyzerá to tak, že v budúcnosti sa bude situácia postupne zhoršovať a zhoršovať. Hlavný problém je v tom, že bude čoraz teplejšie, obdobia sucha sa budú predlžovať a keď príde dážď, tak zväčša taký silný, že spraví viac škody ako osohu. K tomu hurikány, tajfúny, prípadne v našich končinách napríklad silné krupobitia. A ktovie čo ešte.

Toto všetko sa týka aj kávového sveta a možno viac, ako by sme si mysleli. Kávové plantáže sú vo veľkej miere práve v oblastiach, ktoré budú najviac ohrozené. Touto otázkou sa vo svojej aktuálnej analýze zaoberala konzultačná spoločnosť McKinsey & Company, ktorá si posvietila na africký kontinent.

Africké krajiny sú výrazne závislé od poľnohospodárstva

„Tretina hrubého domáceho produktu Etiópie a pätina ekonomického výkonu subsaharskej Afriky je závislá od poľnohospodárstva,“ uviedli odborníci v aktuálnej správe s dodatkom, že „africkí farmári sú všeobecne ohrozenejší problémami s vyššími teplotami, premenlivosťou zrážok i rôzne silnou úrodou, ako farmári v rozvinutých krajinách, ktorí si úrodu vedia poistiť, vedia prispôsobiť to, čo zasadia, vedia svoje polia zavlažovať, prípadne vedia úrodu chrániť prostredníctvom rôznych chemikálií a hnojív.“

Správa McKinsey hovorí aj o tom, že keď farmári zažijú dobrý rok, prinesie im to zisky, ale z takéhoto pozitívneho obdobia nedokážu dlhodobo ťažiť. Nemajú potrebné skladové priestory na to, aby zabezpečili dodávku aj pre ďalšie roky a nemajú ani dobrú infraštruktúru. „A súčasne platí, že zlý rok vie mať na farmárov omnoho dlhodobejší vplyv. Napríklad sa môžu zadĺžiť, prípadne stratia schopnosť hradiť existujúce dlhy.“

Hrozba výrazne slabého roku je čoraz silnejšia

„Čo sa týka etiópskych kávových farmárov, tak šanca na to, že v roku 2030 zažijú 25-percentný ročný pokles úrody, sa môže vyšplhať zo súčasných 3,2 až na 4,2 percenta,“ konštatuje správa, podľa ktorej to možno na prvý pohľad nie je veľké číslo, ale keď sa na to pozrieme z hľadiska kumulatívnej metódy, tak v priebehu najbližšej dekády je dosť pravdepodobné, že môže prísť aspoň jeden veľmi nepríjemný a doslova kritický rok. Prípadne môže prísť viacero podpriemerných.

Investovať treba hlavne do zavlažovania

„Vyššia nestálosť úrody hlavných afrických potravinových komodít bude pravdepodobne rezultovať vo vyššiu cenovú nestálosť tak u farmárov, ako aj u zákazníkov,“ pokračuje agentúra McKinsey, podľa ktorej bude na tomto kontinente potrebné výrazne investovať. „Napríklad investície do zavlažovania dokážu zvýšiť pravdepodobnosť toho, že farmári si úrodu udržia aj v tom prípade, ak im počasie nebude priať.“

„Lepšie cesty dokážu lepšie prepojiť trhy, čo farmárom pomôže predať svoju úrodu za férové ceny. Zlepšenia vo funkčnosti systému produkujúceho semená farmárom dodajú nové variety, ktoré budú lepšie prispôsobené novým podmienkam. Nuž a zlepšenie skladovacích priestorov zamedzí pokazeniu úrody a jej následnému nútenému vyhodeniu,“ dodáva McKinsey & Company.

Celkovo bude v subsaharskej Afrike len v záujme nainštalovania nových zavlažovacích systémov potrebné preinvestovať 65 miliárd dolárov. Len v samotnej Etiópii, ktorá je najväčším africkým a piatym najväčším svetovým producentom kávy, bude potrebné nájsť 2,3 miliardy.

Sucho v Afrike
Tieto grafiky z dielne spoločnosti McKinsey ukazujú, aký podiel desaťročia bude v daných oblastiach sucho. Ohrozený je hlavne juh afrického kontinentu a krajný sever, problémy však budú takmer všade.
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Etiópiakáva a klimatické zmenypestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Mletá káva

Nerieš kávu iných, ale ukáž im cestu. Viac spraviť nemôžeš

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL