Ekológia

Africkým pestovateľom hrozia problémy, do zavlažovania musia investovať miliardy

Eshop s kávou

Klimatické zmeny sú realitou. Ich dopady pociťujeme už aj dnes a vyzerá to tak, že v budúcnosti sa bude situácia postupne zhoršovať a zhoršovať. Hlavný problém je v tom, že bude čoraz teplejšie, obdobia sucha sa budú predlžovať a keď príde dážď, tak zväčša taký silný, že spraví viac škody ako osohu. K tomu hurikány, tajfúny, prípadne v našich končinách napríklad silné krupobitia. A ktovie čo ešte.

Toto všetko sa týka aj kávového sveta a možno viac, ako by sme si mysleli. Kávové plantáže sú vo veľkej miere práve v oblastiach, ktoré budú najviac ohrozené. Touto otázkou sa vo svojej aktuálnej analýze zaoberala konzultačná spoločnosť McKinsey & Company, ktorá si posvietila na africký kontinent.

Africké krajiny sú výrazne závislé od poľnohospodárstva

„Tretina hrubého domáceho produktu Etiópie a pätina ekonomického výkonu subsaharskej Afriky je závislá od poľnohospodárstva,“ uviedli odborníci v aktuálnej správe s dodatkom, že „africkí farmári sú všeobecne ohrozenejší problémami s vyššími teplotami, premenlivosťou zrážok i rôzne silnou úrodou, ako farmári v rozvinutých krajinách, ktorí si úrodu vedia poistiť, vedia prispôsobiť to, čo zasadia, vedia svoje polia zavlažovať, prípadne vedia úrodu chrániť prostredníctvom rôznych chemikálií a hnojív.“

Správa McKinsey hovorí aj o tom, že keď farmári zažijú dobrý rok, prinesie im to zisky, ale z takéhoto pozitívneho obdobia nedokážu dlhodobo ťažiť. Nemajú potrebné skladové priestory na to, aby zabezpečili dodávku aj pre ďalšie roky a nemajú ani dobrú infraštruktúru. „A súčasne platí, že zlý rok vie mať na farmárov omnoho dlhodobejší vplyv. Napríklad sa môžu zadĺžiť, prípadne stratia schopnosť hradiť existujúce dlhy.“

Hrozba výrazne slabého roku je čoraz silnejšia

„Čo sa týka etiópskych kávových farmárov, tak šanca na to, že v roku 2030 zažijú 25-percentný ročný pokles úrody, sa môže vyšplhať zo súčasných 3,2 až na 4,2 percenta,“ konštatuje správa, podľa ktorej to možno na prvý pohľad nie je veľké číslo, ale keď sa na to pozrieme z hľadiska kumulatívnej metódy, tak v priebehu najbližšej dekády je dosť pravdepodobné, že môže prísť aspoň jeden veľmi nepríjemný a doslova kritický rok. Prípadne môže prísť viacero podpriemerných.

Investovať treba hlavne do zavlažovania

„Vyššia nestálosť úrody hlavných afrických potravinových komodít bude pravdepodobne rezultovať vo vyššiu cenovú nestálosť tak u farmárov, ako aj u zákazníkov,“ pokračuje agentúra McKinsey, podľa ktorej bude na tomto kontinente potrebné výrazne investovať. „Napríklad investície do zavlažovania dokážu zvýšiť pravdepodobnosť toho, že farmári si úrodu udržia aj v tom prípade, ak im počasie nebude priať.“

„Lepšie cesty dokážu lepšie prepojiť trhy, čo farmárom pomôže predať svoju úrodu za férové ceny. Zlepšenia vo funkčnosti systému produkujúceho semená farmárom dodajú nové variety, ktoré budú lepšie prispôsobené novým podmienkam. Nuž a zlepšenie skladovacích priestorov zamedzí pokazeniu úrody a jej následnému nútenému vyhodeniu,“ dodáva McKinsey & Company.

Celkovo bude v subsaharskej Afrike len v záujme nainštalovania nových zavlažovacích systémov potrebné preinvestovať 65 miliárd dolárov. Len v samotnej Etiópii, ktorá je najväčším africkým a piatym najväčším svetovým producentom kávy, bude potrebné nájsť 2,3 miliardy.

Sucho v Afrike
Tieto grafiky z dielne spoločnosti McKinsey ukazujú, aký podiel desaťročia bude v daných oblastiach sucho. Ohrozený je hlavne juh afrického kontinentu a krajný sever, problémy však budú takmer všade.
Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.