nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Agtron a spektrofotometer: Ako určiť stupeň praženia kávy

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. apríla 2022
stupeň praženia kávy

Zaujíma vás spôsob, akým sa meria stupeň praženia kávy? Predstavíme vám fungovanie spektrofotometrov.

Share on FacebookShare on Twitter

Počuli ste už o prístroji zvanom spektrofotometer a o jednotkách agtron? Ide o fascinujúcu technológiu, ktorá nám pomáha s určovaním stupňa praženia kávy. Nestanovujeme ho pritom podľa farby kávových zŕn.

Jedným zo základných ukazovateľov, ktoré si pri káve všímame, je stupeň jej praženia. Dlhé roky sme boli zvyknutí na prepražené a priam spálené kávy, ale to je už minulosť. Hlavne pražiari, ktorí sa venujú výberovej káve, ju spálením nechcú úplne zabiť a zničiť všetky nuansy, ktoré sa v nej nachádzajú.

Dá sa povedať, že každý pražiar má svoju vlastnú stupnicu a každý považuje za svetlé, stredné a tmavé praženie niečo iné. Niekto je ochotný zájsť až do totálnych extrémov a ponúkať kávu pripomínajúcu uhlíky, inému to svedomie nedovolí a spraví všetko pre to, aby v nej ostalo niečo jedinečné, čo v sebe káva má. Stopy teroáru, odkiaľ pochádza, ovocnosť, aciditu.

stupne praženia kávy

Prečo sa komoditná káva často prepražuje?

Bežná komoditná káva, ktorú nájdete na pultoch supermarketov, toho zvyčajne veľa neponúka. Často ide o zmes rôznych káv z rôznych oblastí a s rôznymi vlastnosťami. Medzi zrnami sú aj také, ktoré boli súčasťou prezretých i nedozretých čerešní, výnimkou nie sú ani chybné zrná, prípadne pokazené alebo napadnuté parazitmi.

Keď sa k pražiarovi dostane niečo takéto, nemá veľa možností: kávu musí prepražiť, všetko v nej „zabiť“ a do popredia vystúpi horkosť. To sú presne tie kávy, ktoré pozná väčšina našincov; pridať pol deci mlieka, dve kocky cukru a dajú sa piť.

Jednotky agtron a spoločnosť Agtron

Vráťme sa však k samotnému praženiu a odmeraniu jeho stupňa. V tomto smere scéna pokročila vďaka spoločnosti Agtron (neskôr samozrejme pribudli aj ďalší výrobcovia) a jednotkám označovaným takisto „agtron“. Tie nám vedia veľmi presne odmerať stupeň praženia kávy, avšak nie pomocou farby zrna. Vysvetlíme vám prečo.

Bežný pozorovateľ určuje stupeň praženia kávy voľným okom. Medzi svetlým a tmavým pražením je značný rozdiel a obyčajnému kávičkárovi tieto vnemy stačia. Avšak odborníci, ktorí sa káve venujú profesionálne, potrebujú vedieť viac. A práve s týmto pomáha spomínaná spoločnosť sídliaca v americkej Nevade a jej stupnica.

meranie stupňa praženia kávy - stupnica Agtron
Nuž… skúste si priložiť zrnko k monitoru alebo displeju. Alebo radšej nie 🙂

Čím nižšie na stupnici Agtron, tým tmavšia káva

Agtronova stupnica, stupnica Agtron, prípadne Agtronovo číslo, zahŕňa spektrum od 100 do 0. Keď má káva číslo 100, tak je vlastne vôbec neupražená a keď má 0, tak je spálená na uhoľ. To, čo by nám mohlo chutiť, sa pohybuje niekde medzi týmito dvoma extrémami.

Svetlé praženia, ktorých cieľom je zachovať pôvodné vlastnosti kávy, jej špecifickú chuť či vôňu, sú na úrovni možno 70 až 75 agtronov, nasledujú medium roasty okolo 50 až 65 agtronov a dark roasty nachádzajúce sa aj výraznejšie pod číslom 50. Tu sme však opäť pri tom, že vnímanie svetlého, stredného a tmavého praženia má každý pražiar posunuté niekde inde.

Spektrofotometer a elektromagnetické žiarenie

Oficiálny názov prístroja, ktorý sa stará o štandardizovanie tohto merania, je spektrofotometer. Na to, aby sme pochopili jeho fungovanie, si musíme najskôr pripomenúť, že svetlo je v skutočnosti elektromagnetické žiarenie s vlnovou dĺžkou 380 až 780 nanometrov. Len tú dokáže naše oko zachytiť.

Žiarenie s frekvenciou pod 400 nanometrov je označované ako ultrafialové (za ním nasleduje ešte röntgenové a gama žiarenie), opačným smerom od viditeľného svetla je infračervené (za ním mikrovlnné a rádiové), pričom tieto vlny voľným okom rozpoznať nedokážeme. Spomínaný spektrofotometer pracuje s infračerveným žiarením.

Prečo počet agtronov nesúdime podľa farby?

Je to veľmi dôležitá informácia, pretože ak by sme farbu zŕn merali pomocou zariadenia využívajúceho viditeľné svetlo, mohla by ju ovplyvniť intenzita vonkajšieho osvetlenia, farba pozadia a ďalšie faktory. Agtron vyrába aj farebné pásiky, ktoré môžeme k jednotlivým zrnám priložiť a „odmerať ich“, avšak práve kvôli spomínaným faktorom by to nebolo presné.

Kvalitné prístroje využívajúce infračervené spektrum však nepracujú s porovnávaním farby, ale odhaľujú stupeň karamelizovania sacharózy, ktorá je primárnym cukrom nachádzajúcim sa v káve. Karamelizovanie sacharózy je v priamej úmere s ostatnými chemickými zmenami, ktoré sú vyvolávané stupňom praženia.

Odraz infračerveného svetla

Hodnotenie 100 dostávajú kávové zrná, v ktorých sa karamelizovanie sacharózy práve začalo a 0 zasa také, kde sa už sacharóza kompletne premenila na uhlík. S odmeraním tohto stupňa nám pomáha infračervené žiarenie zo začiatku infračervenej stupnice, teda z oblasti od 700 do 1400 nanometrov; tesne „za hranicou“, ktorú sme schopní vidieť voľným okom.

Spektrofotometer teda na kávové zrno vyšle infračervené svetlo, ktoré je pozorovaným objektom odrazené. Do zariadenia sa vráti odraz s informáciou o stupni karamelizovania sacharózy pozorovaných zŕn a na displeji uvidíme zistené číslo. Od neho si následne jednoducho odvodíme stupeň praženia.

Agtron vysvetľuje

„Iné zariadenia, ktoré na posúdenie stupňa praženia využívajú viditeľné svetlo, môžu byť pomýlené variáciami komplexnej farebnej textúry zŕn,“ píše výrobca spektrofotometrov Agtron. „Tieto zariadenia totiž svoje výsledky zakladajú na svetlosti alebo tmavosti vzorky a nie na ich chemickom zložení. Dve rôzne vzorky pritom môžu mať rovnakú farbu, ale z hľadiska praženia môžu byť klasifikované inak.“

„Ľudské oko disponuje rovnakými nedokonalosťami a okrem toho je ovplyvnené aj ďalšími premennými vplývajúcimi na vnímanie, takže nemôže zabezpečiť presný a opakovateľný posudok,“ konštatuje stránka agtron.net, podľa ktorej je teda nevyhnutné použiť infračervený snímač.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: agtronspektrofotometerstupne praženia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
omni praženie omni roast

Omni praženie alebo omni roast: Čo to je a má to zmysel?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL