Aj vás už zasiahla reklamná kampaň na novú sériu káv pod záštitou supermarketu Billa? Značka Tira bola Billou predstavená len nedávno, no na trh prináša veľké množstvo kávových produktov. Nájdete medzi nimi hneď niekoľko zrnkových káv, vopred namleté kávy, ale aj kávové kapsuly.
Dcérska značka známeho reťazca supermarketov láka na pekný a jednoduchý dizajn, šikovné marketingové hlášky, ale aj na certifikáty spojené s ekologickým a udržateľným poľnohospodárstvom. A v neposlednom rade na veľmi ľudovú cenu.
My sme si pre vás vybrali dvoch zástupcov – zmes Tira Barista Espresso a single origin Brazíliu. Obe sme zakúpili v supermarkete Billa v kilových baleniach a podrobili prísnemu testu. Chcete zistiť, či sa káva od značky Tira vyplatí? Čítajte ďalej.

Pôvod a informácie o káve
Ako je už u podobných káv zvykom, za otrepanými lákavými frázami sa žiadna transparentnosť neskrýva. U oboch káv vám Tira s radosťou zdelí, že ich káva je certifikovaná Rainforest Alliance a je vyrobená zo stopercentnej arabiky, no tu ich transparentnosť v podstate končí.

V prípade single origin Brazílie vám akurát tak môže dôjsť, že pochádza z krajiny najväčšieho producenta káv na svete, no viac sa nedozviete. Ale vraj zažijete neopakovateľný a bezkonkurenčný kávový zážitok s čistým svedomím (to vďaka certifikátu Rainforest Alliance). Len či majú aj v Bille čisté svedomie, keď vám o ich káve prakticky nič nepovedia.

Praženie
Zadná strana etikety oboch káv sa pýši označením, že ich praženie je autentické. Čo to znamená? Barista espresso navyše hovorí o bohatom a tmavom pražení a Brazília o bohatom a svetlom pražení. Po otvorení balíka však všetka autenticita a bohatosť vyprchá rýchlosťou svetla. Barista Espresso je skutočne tmavá a Brazília skutočne svetlejšia. Svetlejšia od Barista Espresso no tmavšia od všetkého, čo môže byť autentické.

Obe kávy svojím vzhľadom a arómou silne naznačujú, že ich praženie zabíja akúkoľvek pôvodnú chuť zeleného zrna a vytvára uniformný chuťový profil, ktorý ani náhodou nebude pôsobiť autenticky. Bude fádny a tuctový. A viete prečo sa káva často praží tmavo? Aby výrobca zakryl nekvalitu zrna, z ktorého vzniká. Či tomu je skutočne tak, zistíme veľmi jednoducho, a to tak, že sa na zrno pozrieme detailnejšie.

Analýza defektov zŕn káv Barista Espresso a Brazília od značky Tira
Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.
Výsledky analýzy defektov – Tira Barista Espresso
Vzorka: 250 g = 100 %
- Quakre (nedozreté zrná): 4,3 g = 1,72 %
- Mechanicky poškodené zrná: 13,5 g = 5,40 %
- Mušle (genetická vada): 0,7 g = 0,28 %
- Zrná napadnuté hmyzom: 0,6 g = 0,24 %
Celkový obsah defektov: 19,1 g = 7,64 %
Zrná bez defektov: 230,9 g = 92,36 %


Výsledky analýzy defektov – Tira Brazília
Vzorka: 250 g = 100 %
- Quakre (nedozreté zrná): 8,5 g = 3,40 %
- Mechanicky poškodené zrná: 10,6 g = 4,24 %
- Mušle (genetická vada): 1,3 g = 0,52 %
- Zrná napadnuté hmyzom: 1,4 g = 0,56 %
Celkový obsah defektov: 21,8 g = 8,72 %
Zrná bez defektov: 228,2 g = 91,28 %


Čo hovoria tieto čísla?
Obsah defektov, ktorý sme namerali u oboch káv, vôbec nie je tragický. V prípade kávy Barista Espresso sa na jej výsledku v najväčšej miere podieľajú mechanicky poškodené zrná, ktorých nachádzame ozaj veľa. Za ich počtom môžeme pravdepodobne viniť krehkosť tmavo pražených zŕn spojenú s nesprávnou prepravou.
Svetlejšie pražená Brazília má citeľne nižší obsah takto poškodených zŕn. V jej prípade dominujú quakre, ktoré sa môžu v chuti prejaviť v podobe papierových a “zelených” chuťových tónov. Bez ohľadu na to však obe kávy spadajú do lepšieho priemeru medzi supermarketovou konkurenciou.
Množstvo defektov, ktoré sme našli v ostatných kávach, nájdete v časti DEFEKTY nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.

Už teraz by sme mohli v pokoji povedať, že Tira veľa nového na trh neprináša. Avšak definitívny verdikt môžeme udeliť až po samotnej ochutnávke oboch káv.
Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma
Aróma oboch káv je výrazne poznačená spôsobom ich praženia. Obe kávy voňajú po dlhom a pretiahnutom pražení, ktoré vytvára presne tú vôňu, ktorú poznáte z priemerných supermarketových káv. Taká tá zmes vône praženia, pneumatík, kôrky chleba a zeminy. Barista Espresso má v sebe vďaka tmavšiemu roastu trochu viac pneumatík, Brazília zasa kôrky chlebíka a štipky orieškov. Ani jedna káva však neponúka nič, čo by sa dalo opísať ako obzvlášť príjemné.

Chuť
Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Tira na svojej zadnej strane uvádza malú tabuľku so stupnicami pre chute praženia, aciditu a “silu”. Aj pri výrazne tmavšom pražení (5 z 5) by mala mať Barista Espresso rovnakú aciditu (2 z 5) ako svetlejšia Brazília (praženie 3 z 5). Sčasti to zodpovedá realite. Obe kávy majú rovnakú, nulovú aciditu či ovocnosť. To by nebolo úplne na škodu, ak by káva ponúkala vysokú sladkosť a príjemnú horkosť. Barista Espresso však ukrýva doslova neznesiteľnú horkosť, ktorá prehluší všetko, čo by mohla káva ponúknuť. Brazília je na tom trochu lepšie. Jej horkosť je nižšia a vďaka tomu aj príjemnejšia. K jej horkosti sa pridáva aj jemná oriešková sladkosť, no aj napriek tomu káva pôsobí plocho a fádne.

2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Barista Espresso je na jazyku doslova ťažké, až olejovité. Brazília je ľahšia a jej textúra príjemnejšia.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť Barista Espresso sa nesie na ropnej a gumenej vlne, a aj po prehltnutí zanecháva nepríjemnú pachuť, ktorá len tak nemizne. Brazília ostáva na jazyku vo forme papierovo-kartónovej chuti a jemnej orieškovej sladkosti. Taktiež žiadna sláva.

TIRAnia z Billy
Obe kávy od značky Tira z Billy sú učebnicovým príkladom príslovia: “Nie je všetko zlato, čo sa blyští.” V lákavom dizajne, za pozlátkami opradenou chuťou a certifikátmi zaručenou “transparentnosťou” sa ukrýva rovnako nekvalitný produkt ako u väčšiny konkurencie.
Test ukázal mnoho nedostatkov, no jedno Tire uprieť nemôžeme. V Bille ju predávajú za skutočne nízku cenu. Za málo peňazí však dostanete približne rovnako málo muziky. Ak teda chcete ušetriť a na chuti a kvalite si nepotrpíte, smelo do toho. Ak sa ale nechcete TIRAť druhotriednym zrnom, zo supermarketov sa radšej presuňte na eshopy či priamo do predajní remeselných pražiarní.








