nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recenzie káv

Aj Billa má vlastnú kávu: ochutnali sme Tira Barista Espresso a single origin Brazília

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
11. októbra 2025
Billa Tira Brazil - mletá káva v páke
Share on FacebookShare on Twitter

Aj vás už zasiahla reklamná kampaň na novú sériu káv pod záštitou supermarketu Billa? Značka Tira bola Billou predstavená len nedávno, no na trh prináša veľké množstvo kávových produktov. Nájdete medzi nimi hneď niekoľko zrnkových káv, vopred namleté kávy, ale aj kávové kapsuly. 

Dcérska značka známeho reťazca supermarketov láka na pekný a jednoduchý dizajn, šikovné marketingové hlášky, ale aj na certifikáty spojené s ekologickým a udržateľným poľnohospodárstvom. A v neposlednom rade na veľmi ľudovú cenu.

My sme si pre vás vybrali dvoch zástupcov – zmes Tira Barista Espresso a single origin Brazíliu. Obe sme zakúpili v supermarkete Billa v kilových baleniach a podrobili prísnemu testu. Chcete zistiť, či sa káva od značky Tira vyplatí? Čítajte ďalej.

Billa Tira Brazil a Barista Espresso

Pôvod a informácie o káve

Ako je už u podobných káv zvykom, za otrepanými lákavými frázami sa žiadna transparentnosť neskrýva. U oboch káv vám Tira s radosťou zdelí, že ich káva je certifikovaná Rainforest Alliance a je vyrobená zo stopercentnej arabiky, no tu ich transparentnosť v podstate končí. 

Billa Tira Barista Espresso - obal

V prípade single origin Brazílie vám akurát tak môže dôjsť, že pochádza z krajiny najväčšieho producenta káv na svete, no viac sa nedozviete. Ale vraj zažijete neopakovateľný a bezkonkurenčný kávový zážitok s čistým svedomím (to vďaka certifikátu Rainforest Alliance). Len či majú aj v Bille čisté svedomie, keď vám o ich káve prakticky nič nepovedia.

Billa Tira Brazil - obal

Praženie

Zadná strana etikety oboch káv sa pýši označením, že ich praženie je autentické. Čo to znamená? Barista espresso navyše hovorí o bohatom a tmavom pražení a Brazília o bohatom a svetlom pražení. Po otvorení balíka však všetka autenticita a bohatosť vyprchá rýchlosťou svetla. Barista Espresso je skutočne tmavá a Brazília skutočne svetlejšia. Svetlejšia od Barista Espresso no tmavšia od všetkého, čo môže byť autentické. 

Billa Tira Barista Espresso - zrná

Obe kávy svojím vzhľadom a arómou silne naznačujú, že ich praženie zabíja akúkoľvek pôvodnú chuť zeleného zrna a vytvára uniformný chuťový profil, ktorý ani náhodou nebude pôsobiť autenticky. Bude fádny a tuctový. A viete prečo sa káva často praží tmavo? Aby výrobca zakryl nekvalitu zrna, z ktorého vzniká. Či tomu je skutočne tak, zistíme veľmi jednoducho, a to tak, že sa na zrno pozrieme detailnejšie.

Billa Tira Brazil - zrno

Analýza defektov zŕn káv Barista Espresso a Brazília od značky Tira

Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Výsledky analýzy defektov – Tira Barista Espresso

Vzorka: 250 g = 100 %

  • Quakre (nedozreté zrná): 4,3 g = 1,72 %
  • Mechanicky poškodené zrná: 13,5 g = 5,40 %
  • Mušle (genetická vada): 0,7 g = 0,28 %
  • Zrná napadnuté hmyzom: 0,6 g = 0,24 %

Celkový obsah defektov: 19,1 g = 7,64 %

Zrná bez defektov: 230,9 g = 92,36 %

Billa Tira Barista Espresso - mechanicky poškodené zrná
Mechanicky poškodené zrná v Tira Barista Espresso.
Billa Tira Barista Espresso - mušle
Mušle nájdené v Tira Barista Espresso.

Výsledky analýzy defektov – Tira Brazília

Vzorka: 250 g = 100 %

  • Quakre (nedozreté zrná): 8,5 g = 3,40 %
  • Mechanicky poškodené zrná: 10,6 g = 4,24 %
  • Mušle (genetická vada): 1,3 g = 0,52 %
  • Zrná napadnuté hmyzom: 1,4 g = 0,56 %

Celkový obsah defektov: 21,8 g = 8,72 %

Zrná bez defektov: 228,2 g = 91,28 %

Billa Tira Brazil - zrná poškodené hmyzom
Zrná poškodené hmyzom v Tira Brazil.
Billa Tira Brazil - mechanicky poškodené zrná
Mechanicky poškodené zrná v Tira Brazil.

Čo hovoria tieto čísla?

Obsah defektov, ktorý sme namerali u oboch káv, vôbec nie je tragický. V prípade kávy Barista Espresso sa na jej výsledku v najväčšej miere podieľajú mechanicky poškodené zrná, ktorých nachádzame ozaj veľa. Za ich počtom môžeme pravdepodobne viniť krehkosť tmavo pražených zŕn spojenú s nesprávnou prepravou. 

Svetlejšie pražená Brazília má citeľne nižší obsah takto poškodených zŕn. V jej prípade dominujú quakre, ktoré sa môžu v chuti prejaviť v podobe papierových a “zelených” chuťových tónov. Bez ohľadu na to však obe kávy spadajú do lepšieho priemeru medzi supermarketovou konkurenciou. 

Množstvo defektov, ktoré sme našli v ostatných kávach, nájdete v časti DEFEKTY nachádzajúcej sa v hornom menu tohto webu.

Billa Tira Brazil - selekcia defektov

Už teraz by sme mohli v pokoji povedať, že Tira veľa nového na trh neprináša. Avšak definitívny verdikt môžeme udeliť až po samotnej ochutnávke oboch káv.

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma

Aróma

Aróma oboch káv je výrazne poznačená spôsobom ich praženia. Obe kávy voňajú po dlhom a pretiahnutom pražení, ktoré vytvára presne tú vôňu, ktorú poznáte z priemerných supermarketových káv. Taká tá zmes vône praženia, pneumatík, kôrky chleba a zeminy. Barista Espresso má v sebe vďaka tmavšiemu roastu trochu viac pneumatík, Brazília zasa kôrky chlebíka a štipky orieškov. Ani jedna káva však neponúka nič, čo by sa dalo opísať ako obzvlášť príjemné.

Billa Tira Barista Espresso - mletie kávy do páky

Chuť

Hodnotenie chuti sme rozdelili do troch podkategórií.

1. Acidita, Sladkosť a Horkosť

Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha je kľúčová pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Tira na svojej zadnej strane uvádza malú tabuľku so stupnicami pre chute praženia, aciditu a “silu”. Aj pri výrazne tmavšom pražení (5 z 5) by mala mať Barista Espresso rovnakú aciditu (2 z 5) ako svetlejšia Brazília (praženie 3 z 5). Sčasti to zodpovedá realite. Obe kávy majú rovnakú, nulovú aciditu či ovocnosť. To by nebolo úplne na škodu, ak by káva ponúkala vysokú sladkosť a príjemnú horkosť. Barista Espresso však ukrýva doslova neznesiteľnú horkosť, ktorá prehluší všetko, čo by mohla káva ponúknuť. Brazília je na tom trochu lepšie. Jej horkosť je nižšia a vďaka tomu aj príjemnejšia. K jej horkosti sa pridáva aj jemná oriešková sladkosť, no aj napriek tomu káva pôsobí plocho a fádne.

Billa Tira Brazil - príprava espressa

2. Telo

Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Barista Espresso je na jazyku doslova ťažké, až olejovité. Brazília je ľahšia a jej textúra príjemnejšia.

3. Dochuť

Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť Barista Espresso sa nesie na ropnej a gumenej vlne, a aj po prehltnutí zanecháva nepríjemnú pachuť, ktorá len tak nemizne. Brazília ostáva na jazyku vo forme papierovo-kartónovej chuti a jemnej orieškovej sladkosti. Taktiež žiadna sláva.

Billa Tira Barista Espresso - espresso

TIRAnia z Billy

Obe kávy od značky Tira z Billy sú učebnicovým príkladom príslovia: “Nie je všetko zlato, čo sa blyští.” V lákavom dizajne, za pozlátkami opradenou chuťou a certifikátmi zaručenou “transparentnosťou” sa ukrýva rovnako nekvalitný produkt ako u väčšiny konkurencie. 

Test ukázal mnoho nedostatkov, no jedno Tire uprieť nemôžeme. V Bille ju predávajú za skutočne nízku cenu. Za málo peňazí však dostanete približne rovnako málo muziky. Ak teda chcete ušetriť a na chuti a kvalite si nepotrpíte, smelo do toho. Ak sa ale nechcete TIRAť druhotriednym zrnom, zo supermarketov sa radšej presuňte na eshopy či priamo do predajní remeselných pražiarní. 

PS: Zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

Billa Tira Brazil - espresso
Toto fakt nechceš piť. Ani zadarmo.
48x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: recenzia kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Colombia Supremo SHG Medellin od READY AFTER - recenzia

Recenzia kávy Colombia Supremo od READY AFTER: Alternatíva k prepraženým supermarketovým kávam

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL