utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Nezaradené

Aj Poliaci razia eko-trend: z kávového odpadu začínajú vyrábať brikety

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. februára 2020
Brikety z kávového odpadu

Z kávového odpadu sa dá vyrobiť všeličo a sme veľmi radi, že poľská spoločnosť EcoBean ho ide premieňať na brikety. Z pohľadu životného prostredia a ekológie je to úžasný krok.

Share on FacebookShare on Twitter

O tom, ako sa dá využiť kávový odpad, sme písali už mnohokrát a musíme uznať, že aj nás táto absolútna všestrannosť prekvapila. Písali sme už aj o tom, že anglická spoločnosť Bio-Bean z neho vyrába brikety a rovnakou cestou sa teraz uberá aj poľská firma EcoBean.

„Začali sme briketami, pretože Poľsko je najväčším výrobcom drevených brikiet v Európe,“ povedal výkonný riaditeľ spomínanej spoločnosti Marcin Koziorowski pre polandin.com. „Ročne produkujeme 460 000 ton drevených brikiet a uhlíková stopa vznikajúca pri ich spaľovaní je gigantická. Náš cieľ je taký, aby sme za rok využili 20 000 ton vzniknutého kávového odpadu, pričom podľa odhadov by to pomohlo znížiť emisie CO2 o 9 000 ton.“

Plán EcoBean je chvályhodný: chcú postaviť továreň s nulovými emisiami a s nulovou tvorbou odpadu, dovážať budú kávové zvyšky a vyvážať hotové brikety. Tie budú vyhotovené čisto z biomasy. „Vieme, ako to horí a vieme, čo to posiela do ovzdušia. Je to omnoho ekologickejšie riešenie ako drevené brikety. A súčasne je omnoho výhrevnejšie, čo znamená, že vydáva oveľa viac energie ako drevo a súčasne generuje menej popola. Je to ďalší spôsob boja so smogom,“ dodal Koziorowski.

Proces výroby brikiet v prvom rade zahŕňa sušenie zostatkového odpadu, jeho očistu, premiešanie s vhodným spojovacím materiálom a následne lisovanie do zvolených foriem. Ide o jednoduchý proces a rovnako jednoduché je vraj aj dostať sa ku kávovému gruntu.

Aktuálna situácia je taká, že spoločnosť vyrobila ukážkové brikety, ktorými chce demonštrovať ich funkčnosť. Všetko by malo byť definitívne pripravené v marci a už boli kontaktovaní aj potenciálni distribútori. To je však len začiatok, pretože EcoBean chce následne začať vyrábať aj biodegradovateľné polyméry, teda poháriky, tanieriky či obaly na jedlo. Toto všetko môže byť vyrobené z kávového odpadu.

Celkovo tu ide i o to, že aj keď si to možno neuvedomujeme, produkujeme obrovské množstvo kávového odpadu. Ten je síce organický, ale len v Poľsku sa ho ročne nazbiera 120 000 ton a toto číslo neprestajne rastie.

Dodajme, že viac informácií o celom projekte nájdete na stránke ecobean.pl.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: ekológiakávový odpad
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Púštne kobylky útočia na kávové plantáže

Panika v Ugande: Miliardy kobyliek môžu zlikvidovať úrodu (nielen) kávy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL