nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Aj takto vyzerajú vodovodné rúry: Čo všetko sa nám cez ne dostáva do kávy?

Ladislav Király Od Ladislav Király
15. novembra 2023
zanesená vodovodná rúra - filtrovanie
Share on FacebookShare on Twitter

Káva obsahuje v závislosti od spôsobu prípravy od 90 po približne 98 percent vody. Voda je teda enormne dôležitou súčasťou finálneho nápoja, ktorý máme v šálke. Jednak je nositeľom minerálov, ktoré nám z kávy pomáhaj extrahovať to dobré, čo v nej je, ale jednak je aj nositeľom nečistôt. Pohľad na rúry, ktorými priteká do domácností, je najlepším zrkadlom toho, čo v sebe nesie.

Keď sme si pozreli fotografie, ktorými disponuje filtrovanie.eu, bolo nám jasné, že v tomto smere je potrebné šíriť osvetu. Čo všetko sa v rúrach nachádza? A čo máme robiť pre to, aby sme takúto špinu nepili a nepoužívali na prípravu kávy? Vyspovedali sme Jozefa Rybára zo spoločnosti Filtrovanie.eu.

pohľad do zanesenej vodovodnej rúry
Vodovodná rúra po 12 rokoch.

Čo za rúra je na priloženej fotografii? Do bytu azda privádza pitnú vodu?

„Áno, potrubie, ktoré je na fotografii, privádza vodu do jednej z bytoviek v Košiciach. Má len dvanásť rokov a už vyzerá takto. S niečím podobným sa stretávame na dennej báze, pretože každá bytovka alebo dom, ktorá je napojená na mestskú vodu, má podobné rúry. Problém sa pritom týka aj novostavieb, pretože síce k ním vedie nová vetva, no tá je niekde napojená na pôvodný starý rozvod vody.“

To znamená, že voda, ktorú pijeme, so sebou prináša nečistoty a do určitej miery je zakalená. Čo všetko obsahuje?

„Zákal vody spôsobujú látky ako ílové minerály, oxid kremičitý, oxidy železa, mangánu a iné. Vzniknutý zákal je v prevažnej miere koloidného charakteru a pri nižšom prúde pitnej vody vo vodovodnom potrubí dochádza k jeho usadzovaniu na stenách prívodného a najmä rozvodného vodovodného potrubia. Pri veľkom nárazovom tlaku zas môže dochádzať k ich uvoľňovaniu. Je to teda rôzna zmes ťažkých kovov, niektorých minerálov či rôznych usadenín.“

pohľad dovnútra vodovodnej rúry s vekom približne 40 rokov
Vnútro vodovodnej rúry po približne 40 rokoch.

Je takáto voda zdraviu škodlivá? Čo keď sa jej napijem?

„Keď je voda zafarbená v dôsledku oxidácie železa, prípadne mangánu, v určitom stanovenom limite, nie je zdraviu škodlivá. Na druhej strane všetkého veľa škodí, aj toho “dobrého”. Železo a mangán však spôsobujú technické problémy ako napríklad usadeniny vo vodovodných potrubiach, prípadne estetické problémy ako škvrny na hygienických zariadeniach alebo pri praní škvrny na oblečení. Keď je železo vo vode vo väčšom množstve, dodáva jej trpkú chuť. A to napríklad pri príprave kávy určite nikto nechce. Mangán, ktorý sa často vyskytuje spolu so železom, zasa vode dodáva asfaltovú a olejovú príchuť, pričom ju prifarbuje do tmavohnedej farby až do čierna. Pre zaujímavosť dodám, že horkastú chuť vody spôsobuje väčšie množstvo horčíka, síranov alebo železa, nuž a slanú chuť zasa vyššia koncentrácia chloridov so sodíkom.“

A čo taký chlór? Ten pri pití necítime?

„Chlór má výraznú a ľahko rozpoznateľnú vôňu. S 99,9% úspešnosťou zabíja baktérie, vírusy a je prevenciou proti škodlivým mikroorganizmom. Zvyškový chlór dlho zotrváva vo vode, čím zabraňuje ďalšiemu rozvoju baktérií, ale spôsobuje aj charakteristickú chuť a vôňu. Navyše, keď reaguje s organickými látkami nachádzajúcimi sa vo vode, môže dochádzať k tvorbe ďalších sekundárnych pachov. Do vody sa dávkuje dezinfekčné činidlo – napr. chlornan sodný – v takej miere, aby sa výrazne nezmenili senzorické vlastnosti pitnej vody. Pre ilustráciu poviem, že je to menej ako 0,3 mg/l. Pri príprave kávy môže chlór ovplyvniť chuť a aj vďaka nemu je káva horká a trpká.„

pohľad dovnútra zanesenej vodovodnej rúry
Vek tejto rúry bohužiaľ nepoznáme.

Je chlór zdravotne nezávadný?

„Existuje viacero štúdií, ktoré naznačujú, že s chlórom nie je všetko úplne v poriadku. Táto látka vo vode reaguje a vytvára toxíny známe ako trihalometany. Tie sú spojené s negatívnym pôsobením na ľudský organizmus. Sú zdrojom alergií, ekzémov, problémov s potenciou či tvorbou karcinogénnych látok.“

Aký filter by sme si mali domov namontovať, aby sme spomínané nečistoty zachytili?

„3M filter, ktorý odporúčame do domácností, je certifikovaný a spĺňa najvyššie normy pre styk s pitnou vodou. Bezpečne zachytí ťažké kovy, chlór a jeho zlúčeniny, prípadné baktérie, sliz, sedimenty, nečistoty, zápach, pachuť i mikroplasty. Je dôležité poznamenať, že minerály, ktoré sú dôležité pre telo, filter vo vode ponechá. Takýto typ filtra je vhodný aj pre dojčatá. V záujme toho, aby sme ochránili životnosť filtra, inštalujeme pred tento 3M filter ešte aj filter na mechanické nečistoty. Ten zachytí prvotný nános a nečistoty a chráni tak životnosť jemného 3M filtra.“

zanesený a čistý filter
Vľavo zanesený filter po odmontovaní, vpravo jeho nová náhrada.

Upravuje sa takýmto filtrom všetka voda pritekajúca do domácností?

„Nie, upravuje sa len studená voda a len v kuchyni, pretože tá sa prioritne používa na varenie a pitie. Teplá voda je úžitková, a tá sa na pitie neodporúča. V prípade potreby však vieme poskytnúť aj filtre na sprchovanie; hodia sa v tom prípade, keď má niekto po sprchovaní problém s vysúšaním alebo začervenaním pokožky. Filtre na sprchu sú ideálne pre túto skupinu ľudí, prípadne pre bábätká.“

Aké množstvo vody dokáže taký filter odfiltrovať počas svojej životnosti?

„Kapacita filtrov je v závislosti od ich použitia rôzna, no pre bežnú domácnosť do kuchyne v bytovke úplne postačí filter s kapacitou do 7000 litrov. Bežná štvorčlenná domácnosť nespotrebuje v kuchyni na studenej vetve také množstvo vody, a to už rátam aj s oplachom riadov. Napriek kapacite filtra ho však výrobca odporúča meniť raz ročne. Na požadovanú výmenu klienta vždy upozorníme, takže na to nemusí myslieť.“

pohľad na zanesený filter na vodu v kaviarni
Filter, ktorý práve doslúžil v kaviarni.

Ako je to s montážou a koľko takýto základný filter stojí?

„Montáž je jednoduchá a samozrejme ju zabezpečujeme, ale vieme aj predpripraviť filtračnú sadu a klient si ju jednoducho pripojí aj sám. Celá inštalačná sada filtrov stojí 249€ a po roku pri výmene 139€. V prepočte na spotrebu vody a certifikovanú kvalitu vyjde klienta úprava vody na liter menej ako 0,01 €. Cena vody je teda výrazne nižšia, ako je to pri napríklad pri balenej dojčenskej vode a navyše netreba z obchodov nosiť ťažké balenia, ani potom plasty do výkupu. Filtre sú certifikované, spĺňajú najvyššie normy pre styk s pitnou vodou a nimi upravená voda je vhodná aj pre dojčatá.“

Bude káva pripravená s prefiltrovanou vodou chutnejšia?

„Bude, a omnoho. Škoda, že ochutnávky filtrovanej a nefiltrovanej vody nedokážeme poskytovať takto cez internet – potom by chcel filtrovať každý (smiech). Nuž a samozrejme, že keď je rozdiel v základnej chuti vody, musí byť rozdiel aj v chuti kávy.“

Náš tip: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: filtrovanie vody
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
príprava kávy cez čokoládu

Pokus: Kávu od Verticcio sme nechali pretiecť cez tri typy čokolády

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL