nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Aj takto vyzerajú vodovodné rúry: Čo všetko sa nám cez ne dostáva do kávy?

Ladislav Király Od Ladislav Király
15. novembra 2023
zanesená vodovodná rúra - filtrovanie
Share on FacebookShare on Twitter

Káva obsahuje v závislosti od spôsobu prípravy od 90 po približne 98 percent vody. Voda je teda enormne dôležitou súčasťou finálneho nápoja, ktorý máme v šálke. Jednak je nositeľom minerálov, ktoré nám z kávy pomáhaj extrahovať to dobré, čo v nej je, ale jednak je aj nositeľom nečistôt. Pohľad na rúry, ktorými priteká do domácností, je najlepším zrkadlom toho, čo v sebe nesie.

Keď sme si pozreli fotografie, ktorými disponuje filtrovanie.eu, bolo nám jasné, že v tomto smere je potrebné šíriť osvetu. Čo všetko sa v rúrach nachádza? A čo máme robiť pre to, aby sme takúto špinu nepili a nepoužívali na prípravu kávy? Vyspovedali sme Jozefa Rybára zo spoločnosti Filtrovanie.eu.

Náš tip: na eshope filtrovanie.eu môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

pohľad do zanesenej vodovodnej rúry
Vodovodná rúra po 12 rokoch.

Čo za rúra je na priloženej fotografii? Do bytu azda privádza pitnú vodu?

„Áno, potrubie, ktoré je na fotografii, privádza vodu do jednej z bytoviek v Košiciach. Má len dvanásť rokov a už vyzerá takto. S niečím podobným sa stretávame na dennej báze, pretože každá bytovka alebo dom, ktorá je napojená na mestskú vodu, má podobné rúry. Problém sa pritom týka aj novostavieb, pretože síce k ním vedie nová vetva, no tá je niekde napojená na pôvodný starý rozvod vody.“

To znamená, že voda, ktorú pijeme, so sebou prináša nečistoty a do určitej miery je zakalená. Čo všetko obsahuje?

„Zákal vody spôsobujú látky ako ílové minerály, oxid kremičitý, oxidy železa, mangánu a iné. Vzniknutý zákal je v prevažnej miere koloidného charakteru a pri nižšom prúde pitnej vody vo vodovodnom potrubí dochádza k jeho usadzovaniu na stenách prívodného a najmä rozvodného vodovodného potrubia. Pri veľkom nárazovom tlaku zas môže dochádzať k ich uvoľňovaniu. Je to teda rôzna zmes ťažkých kovov, niektorých minerálov či rôznych usadenín.“

pohľad dovnútra vodovodnej rúry s vekom približne 40 rokov
Vnútro vodovodnej rúry po približne 40 rokoch.

Je takáto voda zdraviu škodlivá? Čo keď sa jej napijem?

„Keď je voda zafarbená v dôsledku oxidácie železa, prípadne mangánu, v určitom stanovenom limite, nie je zdraviu škodlivá. Na druhej strane všetkého veľa škodí, aj toho “dobrého”. Železo a mangán však spôsobujú technické problémy ako napríklad usadeniny vo vodovodných potrubiach, prípadne estetické problémy ako škvrny na hygienických zariadeniach alebo pri praní škvrny na oblečení. Keď je železo vo vode vo väčšom množstve, dodáva jej trpkú chuť. A to napríklad pri príprave kávy určite nikto nechce. Mangán, ktorý sa často vyskytuje spolu so železom, zasa vode dodáva asfaltovú a olejovú príchuť, pričom ju prifarbuje do tmavohnedej farby až do čierna. Pre zaujímavosť dodám, že horkastú chuť vody spôsobuje väčšie množstvo horčíka, síranov alebo železa, nuž a slanú chuť zasa vyššia koncentrácia chloridov so sodíkom.“

A čo taký chlór? Ten pri pití necítime?

„Chlór má výraznú a ľahko rozpoznateľnú vôňu. S 99,9% úspešnosťou zabíja baktérie, vírusy a je prevenciou proti škodlivým mikroorganizmom. Zvyškový chlór dlho zotrváva vo vode, čím zabraňuje ďalšiemu rozvoju baktérií, ale spôsobuje aj charakteristickú chuť a vôňu. Navyše, keď reaguje s organickými látkami nachádzajúcimi sa vo vode, môže dochádzať k tvorbe ďalších sekundárnych pachov. Do vody sa dávkuje dezinfekčné činidlo – napr. chlornan sodný – v takej miere, aby sa výrazne nezmenili senzorické vlastnosti pitnej vody. Pre ilustráciu poviem, že je to menej ako 0,3 mg/l. Pri príprave kávy môže chlór ovplyvniť chuť a aj vďaka nemu je káva horká a trpká.„

pohľad dovnútra zanesenej vodovodnej rúry
Vek tejto rúry bohužiaľ nepoznáme.

Je chlór zdravotne nezávadný?

„Existuje viacero štúdií, ktoré naznačujú, že s chlórom nie je všetko úplne v poriadku. Táto látka vo vode reaguje a vytvára toxíny známe ako trihalometany. Tie sú spojené s negatívnym pôsobením na ľudský organizmus. Sú zdrojom alergií, ekzémov, problémov s potenciou či tvorbou karcinogénnych látok.“

Aký filter by sme si mali domov namontovať, aby sme spomínané nečistoty zachytili?

„3M filter, ktorý odporúčame do domácností, je certifikovaný a spĺňa najvyššie normy pre styk s pitnou vodou. Bezpečne zachytí ťažké kovy, chlór a jeho zlúčeniny, prípadné baktérie, sliz, sedimenty, nečistoty, zápach, pachuť i mikroplasty. Je dôležité poznamenať, že minerály, ktoré sú dôležité pre telo, filter vo vode ponechá. Takýto typ filtra je vhodný aj pre dojčatá. V záujme toho, aby sme ochránili životnosť filtra, inštalujeme pred tento 3M filter ešte aj filter na mechanické nečistoty. Ten zachytí prvotný nános a nečistoty a chráni tak životnosť jemného 3M filtra.“

zanesený a čistý filter
Vľavo zanesený filter po odmontovaní, vpravo jeho nová náhrada.

Upravuje sa takýmto filtrom všetka voda pritekajúca do domácností?

„Nie, upravuje sa len studená voda a len v kuchyni, pretože tá sa prioritne používa na varenie a pitie. Teplá voda je úžitková, a tá sa na pitie neodporúča. V prípade potreby však vieme poskytnúť aj filtre na sprchovanie; hodia sa v tom prípade, keď má niekto po sprchovaní problém s vysúšaním alebo začervenaním pokožky. Filtre na sprchu sú ideálne pre túto skupinu ľudí, prípadne pre bábätká.“

Aké množstvo vody dokáže taký filter odfiltrovať počas svojej životnosti?

„Kapacita filtrov je v závislosti od ich použitia rôzna, no pre bežnú domácnosť do kuchyne v bytovke úplne postačí filter s kapacitou do 7000 litrov. Bežná štvorčlenná domácnosť nespotrebuje v kuchyni na studenej vetve také množstvo vody, a to už rátam aj s oplachom riadov. Napriek kapacite filtra ho však výrobca odporúča meniť raz ročne. Na požadovanú výmenu klienta vždy upozorníme, takže na to nemusí myslieť.“

pohľad na zanesený filter na vodu v kaviarni
Filter, ktorý práve doslúžil v kaviarni.

Ako je to s montážou a koľko takýto základný filter stojí?

„Montáž je jednoduchá a samozrejme ju zabezpečujeme, ale vieme aj predpripraviť filtračnú sadu a klient si ju jednoducho pripojí aj sám. Celá inštalačná sada filtrov stojí 249€ a po roku pri výmene 139€ (na filtrovanie.eu môžete využiť aj zľavový kód BLOGOKAVE10). V prepočte na spotrebu vody a certifikovanú kvalitu vyjde klienta úprava vody na liter menej ako 0,01 €. Cena vody je teda výrazne nižšia, ako je to pri napríklad pri balenej dojčenskej vode a navyše netreba z obchodov nosiť ťažké balenia, ani potom plasty do výkupu. Filtre sú certifikované, spĺňajú najvyššie normy pre styk s pitnou vodou a nimi upravená voda je vhodná aj pre dojčatá.“

Bude káva pripravená s prefiltrovanou vodou chutnejšia?

„Bude, a omnoho. Škoda, že ochutnávky filtrovanej a nefiltrovanej vody nedokážeme poskytovať takto cez internet – potom by chcel filtrovať každý (smiech). Nuž a samozrejme, že keď je rozdiel v základnej chuti vody, musí byť rozdiel aj v chuti kávy.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: filtrovanie vody
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
príprava kávy cez čokoládu

Pokus: Kávu od Verticcio sme nechali pretiecť cez tri typy čokolády

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL