Zaujímavosti

Aká by mala byť šálka na espresso?

Eshop s kávou

Prídete do kaviarne, pohodlne sa usadíte, objednáte si espresso a čakáte, kým sa zjaví pred vami na stole. Po malej chvíľke sa tak konečne stane a čašník pred vás položí priesvitnú sklenenú šálku. Ako by ste zareagovali? Bolo by to OK? Bohužiaľ nebolo… kvalitné espresso by ste mali dostať v porceláne.

Tejto téme sa v jednom zo svojich blogov venoval kávový odborník Mark Prince často vystupujúci ako Coffee Geek. Ten tomuto „sklenenému trendu“, ktorý sa začal objavovať pred niekoľkými rokmi, príliš nerozumel.

Espresso nepatrí do skla

„Je to zlý trend,“ uviedol vo svojom príspevku pre medium.com. „Trend, ktorý je založený na pokuse prezentovať espresso inak, pričom podľa mnohých ľudí to espresso aj vylepší. Ale podľa mojich osobných testov to tak nie je, nevylepší ho. V skutočnosti je to z viacerých dôvodov na jeho škodu.“

Prince vzápätí zdôraznil, že pre konzumovanie takýchto horúcich nápojov je najlepší porcelán. Takmer rovnako dobrú prácu dokáže odviesť aj keramika, ibaže tá je o niečo ťažšia.

espresso v skle
Foto: Unsplash

Prvé miesto pre porcelán, druhé pre keramiku

„Porcelán neprenáša na nápoj absolútne žiadnu zmenu chute. Absolútne žiadnu. Nula. Je to vedecky potvrdené. To všetko vďaka glazúre a vypaľovaniu, procesom realizovaných pri takých vysokých teplotách, ako má povrch slnka. Niektorí ľudia síce tvrdia, že porcelán ovplyvňuje chuť, ale vážne, je to len v ich hlave a nie je to realita.“

„Jeho termálne kvality udržujú teplotu nápoja lepšie, ako čokoľvek iné, čo je bežne využívané a čo súčasne nie je izolované, prípadne nemá dvojitú stenu. Na porceláne si ruky nepopálite ani v tom prípade, ak s horúcim nápojom narábate už v prvých minútach – a je jedno, či držíte celú šálku, prípadne len rúčku. Keď je porcelán urobený správne, tak je odolný, silný, je možné umývať ho v umývačke a môže byť vytvarovaný do mnohých rôznych profilov,“ skonštatoval Mark Prince.

Inakosť neuspeje

Podľa Coffee Geeka má porcelán dokonalé vlastnosti, ktorým absolútne nič nechýba. O to viac sa čuduje tomu, že niekomu to nestačilo.

„Niektorí ľudia asi chceli byť iní,“ poznamenal na margo sklenených pohárov na espresso. „Ako fotograf musím uznať, že to vyzerá dobre. Ak vidíte vizuál espressa v sklenenom pohári, aj sa to dobre fotí. Ja som niečo takéto s espressom robil ešte v roku 1998; fotil som ho v priehľadnom pohári, aby som ukázal štruktúru a vrstvenie nápoja.“

Espresso vo vínovom pohári?

Autor blogu pridal aj ďalšiu zaujímavú skúsenosť, ktorá ho prekvapila, ba priam rozhorčila. V austrálskej televízii pred časom vysielali šou s názvom „Living Coffee“ a espresso testovali v sklenenom pohári na víno. A to už bolo veľa.

espresso v pohári na víno

„Veď sklo v podstate vôbec neizoluje,“ zdôraznil Coffee Geek. „Teplo z nápoja odsáva veľmi rýchlo a ak ide len o také malé objemy ako 30 mililitrov, tak je to pre nápoj ako espresso doslova katastrofa. Ten by sa totiž mal piť horúci.“

Šálka má udržať teplotu espressa

Pri takomto malom kávovom nápoji teda treba staviť na šálku, ktorá dokáže udržať teplotu tam, kde má byť. A nepúšťa ju von. „Okrem toho cítim, že horúce a husté tekutiny ako espresso alebo aj americano chutia inak v skle a inak v porceláne. Tento ‚pocit‘ zakladám na viacerých vykonaných testoch, či už slepých alebo vizuálnych.“

Autor príspevku okrem toho pripomenul, že aj keď si vodu napustíte do skleneného alebo porcelánového pohára, bude chutiť inak. Lepšie alebo horšie? To nepovedal, len že „inak“. A presne to isté platí aj o espresse.

Ak s týmto máte vlastnú skúsenosť a podelíte sa o ňu, budeme veľmi radi.

Tak aká by mala byť správna šálka na espresso?

TVAR

Je zrejmé, že šálka musí na prvý pohľad pôsobiť elegantne. Chcete predsa, aby navodzovala dojem kvality a luxusu. Je to rovnaké, ako pri jedle: keď je naservírované pekne a atraktívne, „malo by“ chutiť lepšie.

šálky Arlecchino - na espresso
Foto: Arlecchino

Pri espresse je dôležité, aby bola šálka nadizajnovaná tak, že zvýrazní aromatické i chuťové vlastnosti nápoja, avšak aj jeho vonkajší zjav.

Na to, aby bola kréma nedotknutá, aby si dlhšie zachovala kompaktnosť i farbu, musí byť spodná časť šálky v mierne zaoblenom tvare. Podstavec je rovný, ale časť hneď nad ním má mať tvar vajíčka.

Okrem toho sa rozhodne treba vyhnúť pohárom, ktoré majú priemer otvoru príliš veľký, prípadne takým, ktoré sú vo vnútornej časti hranaté.

Len tak sa podarí dopracovať k udržaniu kompaktnejšej a trvanlivejšej „peny“ a zabezpečiť lepšie uvoľňovanie aróm.

FARBA

Kvalitná šálka by mala byť z krásneho svetlého a lesklého živicového porcelánu. Vďaka tomu, že je biely, veľmi dobre vynikne farebný kontrast s krémou. Z tohto pohľadu je nevyhnutne dôležité vyhnúť sa šálkam, ktoré sú zvnútra tmavé.

porcelánové šálky na kávu
Foto: Debenhams

UŠKO

Uško alebo rúčka musí byť postavená tak, aby bolo ľahké uchopiť ju dvoma prstami. No a súčasne tak, aby sa prostredník nedostal do priameho kontaktu s telom šálky, ktoré môže byť pomerne horúce.

HRANY

Hrany šálky musia byť absolútne hladké a nemajú vykazovať žiadne znaky akéhokoľvek poškodenia. Majú navodzovať dojem perfektnej čistoty a ponúknuť ideálne miesto pre príjemný dotyk pier.

HRÚBKA

Hrúbka šálky je dôležitá hlavne z hľadiska udržiavania teploty espressa. Práve preto sa treba postarať o to, aby bola hrubšia hlavne spodná časť šálky, pretože v nej sa nachádza tekutina. Vo vrchnej časti už môže byť šálka užšia, a to hlavne preto, aby sa z nej lepšie pilo.

Dokonca sa hovorí o tom, že dobrá šálka dokáže teplotu espressa v prvých chvíľach po nadávkovaní pomerne rýchlo znížiť, ale následne ju počas degustácie udržiava. Nakoľko je to reálne, to už necháme na vašom posúdení.

šálka na espresso
Foto: Overstock

TEPLOTA

Pri tomto všetkom je dôležité zohľadniť aj teplotu šálky, do ktorej budeme espresso pripravovať. Musí byť suchá a nahriata ideálne na 40 stupňov. Ak ju predpripravíme správne, pomôžeme espresso udržať kohéznejším, bude si zachovávať optimálnu teplotu a dokonca aj farbu krémy.

Ak by sme však mali šálku veľmi studenú, espressu by naopak rýchlo vzala optimálnu teplotu. Uvedomme si, že espresso je tvorené len 25 mililitrami tekutiny, ktorá dokáže veľmi rýchlo vychladnúť. Podchladená šálka by teplotu odviedla preč.

OBJEM

Ideálna šálka na espresso by mala mať 65 až 70 mililitrov. Samotné espresso sa bude nachádzať len v jej spodnej časti.

MATERIÁL

Najlepší materiál na profesionálnu šálku espressa je tvrdý živicový porcelán vypálený pri teplote okolo 1 400 stupňov Celzia. Porcelán dokáže ideálne odolať teplotným šokom, ale aj všeobecnému opotrebeniu, takže šálky majú zväčša veľmi dlhú životnosť.

keramická šálka na espresso
Foto: Unsplash

A čo dodať na záver? Azda len to, že pravý kávový gurmán si ku kvalitnej káve určite dopraje aj kvalitnú šálku. Ide o jednorazovú investíciu, ktorá sa rozhodne vyplatí. Povýšte pitie kávy na ozajstný rituál.

Na eshope Blogu o káve si šálky zatiaľ nekúpite, ale výbornú kávu určite áno. Prejdite do kávového eshopu a ktovie, možno dostanete chuť na ozaj poriadnu kávu. Budeme len radi.

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.