Aké bolo stretnutie s Valerianom Hralom?
Zažili sme neuveriteľnú hru osudu. Aspoň takto sme nazvali a vysvetlili si veci, ktoré sa udiali. Na stretnutie s Valerianom Hralom ako slovenskou kávovou legendou sme sa totiž dostali zhodou veľmi príjemných náhod.
Náhoda nie je sviňa
Valerian sa v kávovom svete pohybuje 20 rokov a ako jeden z prvých na Slovensku sa začal venovať svetlo praženej káve. Pôsobil v komárňanskej pražiarni Green Plantation, ale už dlhšie žije v Kalifornii. Odrazu nám od neho prišla správa, že je na Slovensku a organizuje tu zopár eventov so super kávami. Vraj to „roztočíme“.
Keďže sme však už mali dohodnuté baristické školenie vo Verticcio, museli sme odmietnuť. A o desať minút sa to stalo: z Verticcio nám zavolali, že školiteľ ochorel a školenie sa o mesiac prekladá. Neváhali sme a okamžite sme prebookovali ubytovanie. Lysicu pri Žiline sme vymenili za penzión Divá Kačica pri Komárne.
Prvé čarovné stretnutie
Do Komárna sme dorazili už dva dni pred samotnou akciou a Valerianovi sme sa hneď ozvali. Green Plantation sme chceli navštíviť aj bez spoločnosti mnohých ďalších ľudí a dúfali sme, že si budeme môcť pozrieť praženie na ich legendárnej pražičke Olívii. V ten deň napokon nepražili, ale Valerian nás aj tak privítal.
Súkromné stretnutie trvalo takmer dve hodiny a spoznali sme neskutočne ochotného, milého a sympatického človeka. Otvorene hovoril o všetkom, čo o káve vie a rozdával vedomosti. Urobil nám niekoľko doslova luxusných káv, okrem iného aj geishu v hodnote viac ako 300 eur za kilo. Zasvätil nás aj do tajomstiev senzorických testov a všetko zaobalil do takej atmosféry, že sme odtiaľ ani nechceli odísť. Bolo to ozaj čarovné.
Tri sobotné prednášky
V sobotu sa v sídle Green Plantation v Hadovciach pri Komárne uskutočnili celkovo tri hodinové prednášky. Prvá bola zasvätená rozdielom medzi robustou, arabikou a liberikou a ochutnávkami všetkých typoch káv. V rámci druhej sme mali možnosť ochutnať viacero rôznych lotov panamskej geishe s astronomickou hodnotou a tretia prednáška bola o kávach z Jemenu. Opäť aj s ochutnávkami.
Pražiareň neponúka veľké priestory ani žiadne rozľahlé priestranstvo, takže išlo o menšiu a takmer súkromnú akciu. Dovnútra sa nás pomestilo niečo vyše 20, vďaka čomu sme si mohli užiť ozaj osobnú konverzáciu s kávovým mágom Valerianom Hralom.
Čo nás najviac zaujalo?
Súčasťou prednášok bol aj test s tzv. „jelly beans“, ktorý nám názorne ukázal, o koľko inak vnímame chute na jazyku a v nose. O retronazálnej olfakcii sme už písali a toto bolo niečo na ten štýl.
Veľa sme sa bavili o odrode geisha, preberali sme jej históriu a ochutnávali sme rôzne panamské loty. Zaujalo nás, že mnoho drahých káv putuje do Saudskej Arábie. Prečo? „Ani nie kvôli peniazom,“ odpovedal Valerian Hrala. „Je to kvôli tomu, lebo oni nemôžu predávať vína, pivá ani značkové pálenky. Tak im ostáva aspoň káva.“
Spomienka na začiatky
Aj keď dnes Valerian žne úspechy v USA a niektoré jeho kurzy stoja vyše 2 000 amerických dolárov, nie vždy bol takýto úspešný. Zaspomínal si napríklad aj na to, ako začínal a ako sa trápil s vyprodukovaním prvých videí, ktoré dával na YouTube. Stretol sa s nepochopením i výsmechom, ale prekonal to.
Mimochodom, jeho staršie video o cibetkovej káve je doslova legendárne. Určite si ho pozrite.
Potreba vrátiť niečo domácej scéne
Potešili nás aj jeho myšlienky týkajúce sa toho, či je človek po dvadsiatich rokoch v biznise ozajstný expert. Valerian sa káve venuje už dve desaťročia. „Nie je dôležité, koľko rokov niečo robíš, ale ako kvalitne to robíš,“ odpovedal tajomne a s jeho typickým úsmevom.
Vzápätí dodal, že aj keď v USA predáva pomerne drahé kurzy, so Slovenskom má o niečo iné plány. Tejto scéne, ktorá ho odchovala, cíti potrebu niečo vrátiť. Aj preto vlastne zorganizoval takéto podujatie a nadšencom kávy dal možnosť získať informácie zadarmo.
Zákulisne však priznal, že možno budú nejaké kurzy aj na Slovensku. Sčasti online a sčasti naživo. Uvidíme. Bodaj by sa tak stalo čo najskôr. Stretnutie s Valerianom Hralom totiž bolo úžasné. A kurz by musel byť úplne mega.
Autorom nižšie priložených fotografií je Martin Németh – www.martinnemeth.sk.
Som veľmi rád že som sa mohol zúčastniť takej parádnej akcie. Valér bol profesionál.
Moc pekne diki, aj ja som sa citil super. Nadarmo, super hostia, super atmosfera! 😃