streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Kávový bloger

Aké bolo stretnutie s Valerianom Hralom?

Ladislav Király Od Ladislav Király
6. mája 2022
stretnutie s Valerianom Hralom
Share on FacebookShare on Twitter

Zažili sme neuveriteľnú hru osudu. Aspoň takto sme nazvali a vysvetlili si veci, ktoré sa udiali. Na stretnutie s Valerianom Hralom ako slovenskou kávovou legendou sme sa totiž dostali zhodou veľmi príjemných náhod.

Náhoda nie je sviňa

Valerian sa v kávovom svete pohybuje 20 rokov a ako jeden z prvých na Slovensku sa začal venovať svetlo praženej káve. Pôsobil v komárňanskej pražiarni Green Plantation, ale už dlhšie žije v Kalifornii. Odrazu nám od neho prišla správa, že je na Slovensku a organizuje tu zopár eventov so super kávami. Vraj to „roztočíme“.

Keďže sme však už mali dohodnuté baristické školenie vo Verticcio, museli sme odmietnuť. A o desať minút sa to stalo: z Verticcio nám zavolali, že školiteľ ochorel a školenie sa o mesiac prekladá. Neváhali sme a okamžite sme prebookovali ubytovanie. Lysicu pri Žiline sme vymenili za penzión Divá Kačica pri Komárne.

pred vstupom do pražiarne Green Plantation
Pred vstupom do pražiarne Green Plantation.

Prvé čarovné stretnutie

Do Komárna sme dorazili už dva dni pred samotnou akciou a Valerianovi sme sa hneď ozvali. Green Plantation sme chceli navštíviť aj bez spoločnosti mnohých ďalších ľudí a dúfali sme, že si budeme môcť pozrieť praženie na ich legendárnej pražičke Olívii. V ten deň napokon nepražili, ale Valerian nás aj tak privítal.

Súkromné stretnutie trvalo takmer dve hodiny a spoznali sme neskutočne ochotného, milého a sympatického človeka. Otvorene hovoril o všetkom, čo o káve vie a rozdával vedomosti. Urobil nám niekoľko doslova luxusných káv, okrem iného aj geishu v hodnote viac ako 300 eur za kilo. Zasvätil nás aj do tajomstiev senzorických testov a všetko zaobalil do takej atmosféry, že sme odtiaľ ani nechceli odísť. Bolo to ozaj čarovné.

Valerian Hrala a Ladislav Király

Tri sobotné prednášky

V sobotu sa v sídle Green Plantation v Hadovciach pri Komárne uskutočnili celkovo tri hodinové prednášky. Prvá bola zasvätená rozdielom medzi robustou, arabikou a liberikou a ochutnávkami všetkých typoch káv. V rámci druhej sme mali možnosť ochutnať viacero rôznych lotov panamskej geishe s astronomickou hodnotou a tretia prednáška bola o kávach z Jemenu. Opäť aj s ochutnávkami.

Pražiareň neponúka veľké priestory ani žiadne rozľahlé priestranstvo, takže išlo o menšiu a takmer súkromnú akciu. Dovnútra sa nás pomestilo niečo vyše 20, vďaka čomu sme si mohli užiť ozaj osobnú konverzáciu s kávovým mágom Valerianom Hralom.

kávový bloger Ladislav Király a Valerian Hrala

Čo nás najviac zaujalo?

Súčasťou prednášok bol aj test s tzv. „jelly beans“, ktorý nám názorne ukázal, o koľko inak vnímame chute na jazyku a v nose. O retronazálnej olfakcii sme už písali a toto bolo niečo na ten štýl.

Veľa sme sa bavili o odrode geisha, preberali sme jej históriu a ochutnávali sme rôzne panamské loty. Zaujalo nás, že mnoho drahých káv putuje do Saudskej Arábie. Prečo? „Ani nie kvôli peniazom,“ odpovedal Valerian Hrala. „Je to kvôli tomu, lebo oni nemôžu predávať vína, pivá ani značkové pálenky. Tak im ostáva aspoň káva.“

Valerian Hrala
Autor foto: martinnemeth.sk

Spomienka na začiatky

Aj keď dnes Valerian žne úspechy v USA a niektoré jeho kurzy stoja vyše 2 000 amerických dolárov, nie vždy bol takýto úspešný. Zaspomínal si napríklad aj na to, ako začínal a ako sa trápil s vyprodukovaním prvých videí, ktoré dával na YouTube. Stretol sa s nepochopením i výsmechom, ale prekonal to.

Mimochodom, jeho staršie video o cibetkovej káve je doslova legendárne. Určite si ho pozrite.

Potreba vrátiť niečo domácej scéne

Potešili nás aj jeho myšlienky týkajúce sa toho, či je človek po dvadsiatich rokoch v biznise ozajstný expert. Valerian sa káve venuje už dve desaťročia. „Nie je dôležité, koľko rokov niečo robíš, ale ako kvalitne to robíš,“ odpovedal tajomne a s jeho typickým úsmevom.

Vzápätí dodal, že aj keď v USA predáva pomerne drahé kurzy, so Slovenskom má o niečo iné plány. Tejto scéne, ktorá ho odchovala, cíti potrebu niečo vrátiť. Aj preto vlastne zorganizoval takéto podujatie a nadšencom kávy dal možnosť získať informácie zadarmo.

Zákulisne však priznal, že možno budú nejaké kurzy aj na Slovensku. Sčasti online a sčasti naživo. Uvidíme. Bodaj by sa tak stalo čo najskôr. Stretnutie s Valerianom Hralom totiž bolo úžasné. A kurz by musel byť úplne mega.

Autorom nižšie priložených fotografií je Martin Németh – www.martinnemeth.sk.

Valerian Hrala
stretnutie s Valerianom Hralom v Green Plantation
Valerian Hrala nalieva kávu
na návšteve u Valeriana Hralu
Ladislav Király
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Valerian Hrala
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
čistota v kaviarni

Čistota v kaviarni. Prečo sú dobrí baristi takí pedanti?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL