Čo vám napadne, keď sa povie slovenská káva? Zalievaný “turek”, káva z koťoga alebo kvalitné espresso zo slovenskej pražiarne? Správna odpoveď znie: Výberová káva pestovaná a spracovávaná priamo slovenským farmárom.
Slovenská pražiareň kávy Coffeein v spolupráci so slovenským farmárom žijúcim vo Vietname, Mariánom Takáčom, povzniesla toto slovné spojenie na úplne inú úroveň. Slovenskú kávu napražila slovenská pražiareň a vy ju teraz môžete ochutnať v spracovaní Black Honey.
Slovák pod vietnamským vrcholom Lang Biang
Príbeh Mariána Takáča je ako stvorený na filmový scenár (prečítajte si ho tu). V roku 2016 sa vybral na dovolenku do Vietnamu, no namiesto návratu domov sa zamiloval do miestnej kultúry, kávy a do Lim, dievčaťa z etnickej minority Ko’Ho, ktorá so svojou rodinou pestuje kávu pod vrcholom Lang Biang už celé generácie.
Dnes Marián spolupracuje s mnohými rodinami z kmeňa Ko’Ho, ktoré sa starajú o pestovanie kávovníkov v nadmorskej výške 1500 až 1700 metrov nad morom. Ich práca nie je len o tradičných technikách, ale aj o neustálom zlepšovaní kvality, na ktorom sa vo veľkej miere podieľa práve Marián. A výsledok? Káva, ktorá rok čo rok dokazuje, že slovenský farmár dokáže z vietnamskej pôdy vyťažiť maximum.
Coffeein vo Vietname
Tento rok má tím Coffeein ku káve Vietnam Lang Biang Black Honey ešte osobnejší vzťah – sami sa zúčastnili na jej zbere, triedení a spracovaní. Všetko sa odohrávalo na spracovateľskej stanici Zanya Coffee, kde bol tento lot spracovaný metódou black honey. Pri tomto procese sa počas sušenia necháva dužina čerešne na zrne, čím sa zrno obohacuje o sladké a komplexné chute.
Sladký filter a ešte sladšie espresso
Coffeein pripravili dve verzie Vietnamu Lang Biang Black Honey. Svetlejšie praženie je určené na prípravu filtrovanej kávy a stredné praženie na prípravu espressa. Táto káva poteší milovníkov sladších káv s plným telom.
Pri ochutnávke ma veľmi bavila aróma kávy, ktorá mi ukázala hneď niekoľko tvárí. Pred namletím na mňa zrná pôsobili sviežo, viac ovocne. Namletím sa do okolia uvoľnili hlavne sladké a korenisté tóny. Výsledná káva zase voňala extrémne sladko – karamelovo až medovo.
Karamel, čokoláda a džem v hlavnej úlohe
V chuti espressa aj filtrovanej kávy dominuje sladkosť. Espresso je plné karamelu a čokolády, má plné telo a kakaovú dochuť. Sladké tóny osviežuje chuť ovocného džemu, ktorá káve dodáva komplexnosť. Filtrovaná káva je taktiež prevažne sladká. Na jazyku sa striedajú chute bobuľového ovocia (ja som pociťoval hlavne jahody) a karamelu a čokolády. Jej telo je taktiež plné a a káva vám zaobalí všetky chuťové bunky. V dochuti pocítite hlavne karamel a kakao.
Vietnam Lang Biang Black Honey je v oboch stupňoch praženia skvelou kávou, ktorá pobaví hlavne milovníkov sladkosti. Pre oba spôsoby prípravy som si pre vás pripravil recept, ktorý vám môže poslúžiť ako odrazový mostík.
Recept Vietnam Lang Biang Black Honey filter – Hario V60
17 g —> 250 ml (90°C)
25 klikov na mlynčeku Comandante (stredné mletie)
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 80 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
1:00 – 1:15 60 ml (krúživý nálev)
1:15 – 1:30 50 ml (nálev do stredu)
finálny čas extrakcie: cca 2:30
Recept Vietnam Lang Biang Black Honey espresso
Pomer (ratio): 1:2
Teplota extrakcie: 92°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: 25-27 sekúnd
Naozajstná slovenská káva
Vietnam Lang Biang Black Honey nie je len výberová káva. Je to ukážka toho, čo vznikne, keď sa slovenský prístup a šikovnosť spojí s vietnamskými tradíciami a výnimočným terroirom. Každý dúšok tejto kávy nesie nielen chuť vzdialeného Vietnamu, ale aj odkaz slovenského farmára a slovenského pražiara. A tí nie sú len obchodnými partnermi, ale aj priateľmi.
Keď chcete ochutnať niečo jedinečné, táto káva je tým pravým spojením dvoch svetov. Na eshope pražiarne Coffeein ju nájdete v dvoch verziách. Pri nákupe na coffeein.sk nezabudnite použiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a tento skvost si tak zadovážite ešte o niečo lacnejšie.