štvrtok, 19 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Ako chutila káva v 18. storočí?

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. júla 2022
ako chutila káva v 18 storočí
Share on FacebookShare on Twitter

Dnes je káva bežnou súčasťou našich životov, ale v minulosti to neplatilo. V Európe išlo o pomerne luxusnú komoditu a jej dovoz na starý kontinent nebol jednoduchý. Aký vplyv mala námorná preprava na kvalitu zrna? Takúto otázku si položil tím nadšencov, ktorý sa snažil prísť na to, ako chutila káva v 18. storočí. Do našich končín ju doviezol historickou loďou.

Členovia českého klubu La Grace pre tento účel využili loď typu briga, ktorú postavili na základe plánov z roku 1768. Vtedy ich v knihe „Architectura navalis mercatoria“ vydal švédský admirál Fredrik Henrik af Chapman. Brigy boli najobvyklejším typom obchodných lodí tej doby, pretože nevyžadovali veľkú posádku.

plachetnica La Grace - ako chutila káva v 18 storočí
zdroj foto: lagrace.cz

Šesťmesačná plavba a nasávanie chutí

Nám sa podarilo spojiť s námorníkom Adamom, ktorý bol súčasťou novodobej posádky. „Kávu sme prevážali na historickej drevenej lodi a prekonali sme približne rovnakú vzdialenosť, akú musela v minulosti prekonať na ceste z Ázie do Európy okolo Afriky,“ povedal Adam pre Blog o káve. „Zabalená bola vo vreciach a za ten čas nasala chuť dreva, morskej vody a všetkého, čo k tomu kedysi patrilo. Plavba trvala šesť mesiacov.“

„Myslíme si, že toto by mohla byť najlepšia reprezentácia toho, ako chutila káva v Európe v osemnástom storočí. A nielen káva, pretože všetky suroviny podobne nadobudli špecifickú chuť, ktorú je inak len ťažké napodobniť. Kávu však bohužiaľ nie je možné kúpiť ani zohnať, pretože bola vyhradená len pre nás námorníkov. Prevážať sme ju vedeli len vo veľmi limitovanom množstve. Na lodi je totiž málo miesta a aj miesto pre vrecia kávy bolo veľmi obmedzené.“

La Grace - ako chutila káva v 18 storočí

Kolumbia Bucaramanga a Rwanda Isimbi

Adam sa loďou plaví pravidelne a disponuje hodnosťou skúseného kadeta. Okrem toho má rád aj kávu a teraz si môže vychutnávať jedinečný gurmánsky zážitok. „Celkovo sme vyprodukovali 104 balení káv, 52 balení Kolumbie Bucaramanga a 52 balení kávy Rwanda Isimbi. Bohužiaľ to bolo málo na to, aby sa mohla dostať k širšiemu publiku.“

A ešte jedna zaujímavosť: jeden balíček kávy váži 239 gramov a pravdepodobne netušíte prečo. „Váhu sme na 239 gramov stanovili podľa dĺžky lode, ktorá je 23,95 metra,“ prezradil Adam, ktorému som položil aj otázku, či by podobný projekt mohol niekto napodobniť a komerčne využiť. Podľa neho to však nie je veľmi reálne: „Neviem totiž, koľko ľudí disponuje historickou loďou z osemnásteho storočia!“

Viac informácií o historickej plachetnici nájdete na internetovej stránke https://www.lagrace.cz/.

Monzúnová káva - ako chutila káva v 18 storočí
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
ICED CACAO LATTE

Letné kakaové drinky: Ktoré stoja za hriech?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Colombia Ortiz od Coffeeinu - Chiroso a Pink Bourbon

    Ako vplýva genetika na chuť kávy? Pink bourbon a chiroso od pražiarne Coffeein

    18. júna 2025
    zbohom talianska káva

    Zbohom talianska káva: Tri kvalitné kávy zo slovenských pražiarní, ktoré vás nezruinujú

    17. júna 2025
    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    17. júna 2025
    reklama Coffeein

    Z novej reklamy Coffeeinu padla sánka: Čo chce pražiareň dosiahnuť a koľko to stálo?

    16. júna 2025
    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Colombia Ortiz od Coffeeinu - Chiroso a Pink Bourbon

    Ako vplýva genetika na chuť kávy? Pink bourbon a chiroso od pražiarne Coffeein

    18. júna 2025
    zbohom talianska káva

    Zbohom talianska káva: Tri kvalitné kávy zo slovenských pražiarní, ktoré vás nezruinujú

    17. júna 2025
    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    17. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL