Ako Coffeeinu prišla ananásová káva, ktorá nie je ananásová
Predstavte si, že niekoľko mesiacov čakáte na zelené zrno, z ktorého budete môcť napražiť ďalšiu várku ananásového megahitu Pineapple Express. Zrno vám príde, začnete ho profilovať a… ANANÁS NIKDE! Prečítajte si skutočný príbeh, ktorý sa stal pražiarni Coffeein.
„Akurát profilujem Pineapple a som dosť smutný,“ napísal mi v utorok, teda dva dni pred plánovaným nasadením kávy, pražiar Peťo Szabó. „Žiadny ananás tam nie je. Ešte skúsim nejaké iné roasty, či sa tam niečo objaví.“
Peťo vzápätí dodal, že keď pražil Pineapple Express predtým, celá pražiareň voňala po ananáse. Prípadne keď pražil Popeachy kávu, všetko voňalo po broskyniach. „Veľmi ma to mrzí, lebo kávu sme už avizovali aj ľuďom. Keď som dal storku na IG, prišlo nám kopec srdiečok a správ. Každý sa tešil.“
(Not so) Pineapple Express
Pustiť takúto kávu von ako Pineapple Express a tváriť sa, že je taká ako predtým, nebolo možné. To by si pražiareň iba pokazila meno. Napokon prišiel nápad urobiť niečo iné a kávu spojiť s anaeróbne spracovaným pink bourbonom rodiny Ortízovcov. Káva ako celok chutí skvelo, ibaže ananás v nej nie je. Preto aj nový názov (Not so) Pineapple Express – Tropical Thunder.
Náš tip: pri nákupe na coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
A čo sa to vlastne stalo? „Farmár tvrdí, že káva sa vysušila rýchlejšie, ako mala. Preto v nej ananás cítiť len minimálne,“ prezradil Peťo Szabó.
Experimentálne spracovania
Samozrejme mi to veľmi nesedelo a zaujímal som sa o to, ako sa takáto káva vlastne spracúva. Nikto presne nevie. Laicky som si myslel, že keď sa zrná sušia, tak sa na ne poskladajú kúsky ananásu. Ale skôr to vyzerá tak, že zrná sa macerujú v nejakej ananásovej šťave. Ibaže keby to bolo takto, chuť do seba predsa musia natiahnuť, nie?
„Sú to experimentálne spracovania,“ povzdychol si Peťo. „Ale ideme s kožou na trh a staviame sa k tomu čelom. Aj toto je svet kávy a aj s takýmito vecami musíme ako pražiari bojovať. Túto kávu sme mali už trikrát a vždy bola super, tak sme ju vzali dokonca na blind a bez ochutnania vzorky. Kto mal vedieť.“
V každom prípade, (Not so) Pineapple Express – Tropical Thunder je už na coffeein.sk. Chuťový profil je tropické ovocie, korenisté tóny, hrozienka, karamel, čokoláda. Ananás nájdete po zapojení fantázie.
Búrka tropických chutí
Ako motiváciu ku kúpe ešte zacitujem z Instagramu @coffeein_sk: „Je to blend dvoch odrôd pink bourbon z Kolumbie najčerstvejších zberov 2023/2024. Jedna z nich je macerovaná ananásmi a tá druhá je extrémne fermentovaná a potom sušená veľmi dlho. Pomiešaním týchto dvoch káv vzniká explózia tropických chutí. Veľmi, veľmi šťavnatá, sladká a iskrivá. Preto sme najnovšiu sériu PINEAPPLE EXPRESS nazvali TROPICAL THUNDER. Je to obrovská búrka tropických chutí kávy medzi ktorými nájdete aj ananás (ale nedominuje tam). Nie je to pineapple express ako ste ho možno poznali z minulých rokov, ale je to jedinečná káva, ktorá vám vyčarí úsmev vždy, keď si ju dáte.“
Náš tip: pri nákupe na coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.