utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Kávovary

Ako dostať ručičku barometra na espresso strojoch De’Longhi do optimálnej zóny?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
13. februára 2025
barometer na kávovare DeLonghi
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráca

Ak vlastníte espresso stroj De’Longhi s barometrom, určite ste si všimli, že nie vždy sa ručička pri príprave espressa dostane do ideálnej zóny. Do redakcie nám aj preto mnohokrát prichádza podobne znejúci e-mail alebo správa: Môj pákový kávovar De’Longhi nedokáže vyvinúť správny tlak. Kde ho môžem reklamovať? 

Prezradíme vám, v čom je problém. Ručička barometra veľmi dobre odráža to, ako sa vaša káva extrahuje. A práve extrakcia kávy ovplyvňuje jej chuť, arómu a celkovú kvalitu nápoja. Keď ručička ukazuje príliš nízky alebo príliš vysoký tlak, výsledná káva môže byť podextrahovaná alebo preextrahovaná.

pákový kávovar DeLonghi La Specialista Opera
De’Longhi La Specialista Opera.

Testované na De’Longhi La Specialista Opera

Pri písaní tohto článku som pracoval so strojom De’Longhi La Specialista Opera, ktorý patrí medzi prémiové modely tejto značky. La Specialista Opera ponúka integrovaný mlynček, automatické tampovanie (utláčanie kávy v páke) a pokročilý systém extrakcie. Barometer na tomto stroji je skvelým pomocníkom pri nastavení správneho receptu.

Ak vás La Specialista Opera zaujíma viac, pred niekoľkými mesiacmi som jej venoval rozsiahly článok, v ktorom som ju dôkladne otestoval. Poďme si teraz posvietiť na samotný tlak a tipy, ako ho dostať do optimálnej zóny. Informácie využijete aj pri akomkoľvek inom espresso stroji s barometrom.

Smart Tamping Station - inteligentná utláčacia stanica DeLonghi
Portafilter v inteligentnej utláčacej stanici.

Tri kľúčové faktory

Na dosiahnutie optimálneho tlaku (a zároveň aj správnej extrakcie) musíte venovať pozornosť trom kľúčovým faktorom: hrúbke mletia, množstvu kávy v páke a jej čerstvosti.

1. Hrúbka mletia

Jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich tlak v systéme je hrúbka mletia kávy. Ak je mletie príliš hrubé, voda preteká pákou rýchlo a ručička barometra zostane v nízkej zóne, čo znamená podextrakciu – espresso bude vodnaté a nevýrazné. Namletá káva totižto nekladie dostatočný odpor, voda ňou preletí rýchlo a nestihne so sebou zobrať dostatok chutí. Naopak, ak je mletie príliš jemné, voda cez kávu preteká veľmi pomaly až vôbec. Tlak v sitku vystúpa do príliš vysokých a hrozí preextrakcia – káva môže byť horká, nepríjemne trpká a chuťovo nevyvážená.

nastavovanie hrúbky mletia kávy na DeLonghi La Specialista Opera
Násypník na kávu a nastavovanie hrúbky mletia.

Ako nastavíte správnu hrúbku mletia a dostanete sa do optimálnej zóny?

Ak je tlak príliš nízky (ručička nevystúpa dostatočne vysoko)→ zvoľte jemnejšie mletie.

Ak je tlak príliš vysoký (ručička sa dostane do červenej zóny) → zvoľte hrubšie mletie.

Dose level - nastavovanie množstva kávy na pákových kávovaroch DeLonghi
Dose level – pomocou tohto otočného ovládača sa nastavuje množstvo kávy, ktorú mlynček pomelie.

2. Množstvo namletej kávy

Správna dávka kávy je ďalším rozhodujúcim faktorom pri nastavovaní receptu. Ak použijete príliš málo kávy, voda cez ňu pretečie príliš rýchlo a tlak bude nízky. Ak dáte príliš veľa kávy, voda sa bude predierať veľmi pomaly a tlak stúpne príliš vysoko.

Funguje to prakticky rovnako, ako v prípade hrúbky mletia. Malá masa kávy nedokáže vode vzdorovať natoľko, aby tlak vystúpal do optimálnych hodnôt. Na druhej strane, priveľa kávy môže znamenať natoľko veľkú bariéru, že ňou voda nepretečie, alebo si vytvorí malé tunely, ktorými sa prederie (tzv. channeling).

portafilter DeLonghi naplnený mletou kávou

Koľko kávy je ideálne?

Domáce espresso stroje od De’Longhi fungujú veľmi dobre s dávkou okolo 7 až 9 gramov na jednu porciu espressa a 14 až 18 gramov na dvojitú dávku. Ak nemáte po ruke váhu, správnu dávku odhadnete podľa rysky sitka umiestneného v portafiltri. Hladina namletej kávy by nemala siahať ani príliš pod hranicu rysky, a taktiež ani nad ňu.

Pri príprave kávy v páke dbajte aj na to, aby bola káva rovnomerne rozložená v páke a správne utlačená (tampovaná). S tým vám pomôže samotný kávovar De’Longhi La Specialista Opera. Vďaka jeho inteligentnej utláčacej stanici (technológia Smart Tamping) sa nemusíte báť, že kávu utláčate nesprávne či nekonzistentne. 

inteligentná utláčacia stanica DeLonghi - smart tamping station
Smart Tamping – inteligentnú utláčaciu stanicu ovládate pomocou tejto páčky.

3. Čerstvosť kávy

Aj keď máte dokonale nastavené mletie a presné množstvo kávy, ak nie je káva čerstvá, kávovar sa nemusí správať tak, ako očakávate. Staršia káva stráca oleje a plyny a stáva sa zvetranou. Okrem toho, že nemá dostatočné chuťové a aromatické kvality, vyžaduje si oveľa jemnejšie mletie.

Ako spoznať čerstvú kávu?

Pri príprave espressa je nepísaným pravidlom, že najlepšia je taká káva, ktorá bola pražená pred dvoma až šiestimi týždňami. Čerstvá káva pri extrakcii vytvára bohatú cremu a má intenzívnu arómu a chuť. Postupným starnutím káva stráca cremu a zároveň aj chuť a vôňu. Preto sa radšej vyhnite kávam ležiacim niekoľko mesiacov na sklade a vyskúšajte kávu od lokálnych pražiarní.

DeLonghi La Specialista Opera - príprava dvoch espress

Už nemusíte tápať

Ak chcete, aby sa ručička barometra pri príprave espressa dostala do optimálnej zóny, vždy myslite na tieto tri faktory: správnu hrúbku mletia, presné množstvo kávy a jej čerstvosť. Správna kombinácia týchto prvkov vám zabezpečí dokonale vyvážené espresso s bohatou cremou a plnou chuťou.

1x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: De'Longhi
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
systémy hodnotenia zelenej kávy - pohľad na defektné zrná

Systémy hodnotenia zelenej kávy: Ako sa určuje jej kvalita a cena?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL