
Ak vlastníte espresso stroj De’Longhi s barometrom, určite ste si všimli, že nie vždy sa ručička pri príprave espressa dostane do ideálnej zóny. Do redakcie nám aj preto mnohokrát prichádza podobne znejúci e-mail alebo správa: Môj pákový kávovar De’Longhi nedokáže vyvinúť správny tlak. Kde ho môžem reklamovať?
Prezradíme vám, v čom je problém. Ručička barometra veľmi dobre odráža to, ako sa vaša káva extrahuje. A práve extrakcia kávy ovplyvňuje jej chuť, arómu a celkovú kvalitu nápoja. Keď ručička ukazuje príliš nízky alebo príliš vysoký tlak, výsledná káva môže byť podextrahovaná alebo preextrahovaná.

Testované na De’Longhi La Specialista Opera
Pri písaní tohto článku som pracoval so strojom De’Longhi La Specialista Opera, ktorý patrí medzi prémiové modely tejto značky. La Specialista Opera ponúka integrovaný mlynček, automatické tampovanie (utláčanie kávy v páke) a pokročilý systém extrakcie. Barometer na tomto stroji je skvelým pomocníkom pri nastavení správneho receptu.
Ak vás La Specialista Opera zaujíma viac, pred niekoľkými mesiacmi som jej venoval rozsiahly článok, v ktorom som ju dôkladne otestoval. Poďme si teraz posvietiť na samotný tlak a tipy, ako ho dostať do optimálnej zóny. Informácie využijete aj pri akomkoľvek inom espresso stroji s barometrom.

Tri kľúčové faktory
Na dosiahnutie optimálneho tlaku (a zároveň aj správnej extrakcie) musíte venovať pozornosť trom kľúčovým faktorom: hrúbke mletia, množstvu kávy v páke a jej čerstvosti.
1. Hrúbka mletia
Jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich tlak v systéme je hrúbka mletia kávy. Ak je mletie príliš hrubé, voda preteká pákou rýchlo a ručička barometra zostane v nízkej zóne, čo znamená podextrakciu – espresso bude vodnaté a nevýrazné. Namletá káva totižto nekladie dostatočný odpor, voda ňou preletí rýchlo a nestihne so sebou zobrať dostatok chutí. Naopak, ak je mletie príliš jemné, voda cez kávu preteká veľmi pomaly až vôbec. Tlak v sitku vystúpa do príliš vysokých a hrozí preextrakcia – káva môže byť horká, nepríjemne trpká a chuťovo nevyvážená.

Ako nastavíte správnu hrúbku mletia a dostanete sa do optimálnej zóny?
Ak je tlak príliš nízky (ručička nevystúpa dostatočne vysoko)→ zvoľte jemnejšie mletie.
Ak je tlak príliš vysoký (ručička sa dostane do červenej zóny) → zvoľte hrubšie mletie.

2. Množstvo namletej kávy
Správna dávka kávy je ďalším rozhodujúcim faktorom pri nastavovaní receptu. Ak použijete príliš málo kávy, voda cez ňu pretečie príliš rýchlo a tlak bude nízky. Ak dáte príliš veľa kávy, voda sa bude predierať veľmi pomaly a tlak stúpne príliš vysoko.
Funguje to prakticky rovnako, ako v prípade hrúbky mletia. Malá masa kávy nedokáže vode vzdorovať natoľko, aby tlak vystúpal do optimálnych hodnôt. Na druhej strane, priveľa kávy môže znamenať natoľko veľkú bariéru, že ňou voda nepretečie, alebo si vytvorí malé tunely, ktorými sa prederie (tzv. channeling).

Koľko kávy je ideálne?
Domáce espresso stroje od De’Longhi fungujú veľmi dobre s dávkou okolo 7 až 9 gramov na jednu porciu espressa a 14 až 18 gramov na dvojitú dávku. Ak nemáte po ruke váhu, správnu dávku odhadnete podľa rysky sitka umiestneného v portafiltri. Hladina namletej kávy by nemala siahať ani príliš pod hranicu rysky, a taktiež ani nad ňu.
Pri príprave kávy v páke dbajte aj na to, aby bola káva rovnomerne rozložená v páke a správne utlačená (tampovaná). S tým vám pomôže samotný kávovar De’Longhi La Specialista Opera. Vďaka jeho inteligentnej utláčacej stanici (technológia Smart Tamping) sa nemusíte báť, že kávu utláčate nesprávne či nekonzistentne.

3. Čerstvosť kávy
Aj keď máte dokonale nastavené mletie a presné množstvo kávy, ak nie je káva čerstvá, kávovar sa nemusí správať tak, ako očakávate. Staršia káva stráca oleje a plyny a stáva sa zvetranou. Okrem toho, že nemá dostatočné chuťové a aromatické kvality, vyžaduje si oveľa jemnejšie mletie.
Ako spoznať čerstvú kávu?
Pri príprave espressa je nepísaným pravidlom, že najlepšia je taká káva, ktorá bola pražená pred dvoma až šiestimi týždňami. Čerstvá káva pri extrakcii vytvára bohatú cremu a má intenzívnu arómu a chuť. Postupným starnutím káva stráca cremu a zároveň aj chuť a vôňu. Preto sa radšej vyhnite kávam ležiacim niekoľko mesiacov na sklade a vyskúšajte kávu od lokálnych pražiarní.

Už nemusíte tápať
Ak chcete, aby sa ručička barometra pri príprave espressa dostala do optimálnej zóny, vždy myslite na tieto tri faktory: správnu hrúbku mletia, presné množstvo kávy a jej čerstvosť. Správna kombinácia týchto prvkov vám zabezpečí dokonale vyvážené espresso s bohatou cremou a plnou chuťou.