sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Ako ma prekvapila káva od Diamond’s Roastery

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
11. januára 2023
Colombia Finca El Placer od Diamonds Roastery z magazínu Roast Different
Share on FacebookShare on Twitter

Dostalo sa mi do rúk nové vydanie magazínu Roast Different, v ktorom bola pribalená vzorka kávy Colombia Finca El Placer zo slovenskej pražiarne Diamond’s Roastery. Rád ochutnávam nové kávy, a tak som sa z toho veľmi potešil. Zážitok bol natoľko silný, že sa oň s vami musím podeliť.

Môj tip: predplatné magazínu Roast Different máš teraz s kódom blogokave10 lacnejšie o 10%. Namiesto 25€ zaplatíš len 22,50€.

Po otvorení balíčka ma odrovnala neskutočne výrazná ovocná vôňa. Priznám sa, že mi to ohromne pripomenulo vôňu marakujového kyseláču (pivo), ktorý som nedávno pil v bare. Čiže oživila pekné spomienky. Táto vôňa sa niesla celým procesom prípravy kávy a potom aj jej konzumácie.

Experimentálna macerácia

Po chuťovej stránke to bol takisto extrém. Káva bola veľmi sladká, na jazyku dominovala marakuja a zrelé mango, pričom v pozadí som cítil aj trošku pomela. Káva zanechávala veľmi príjemnú dlhotrvajúcu dochuť.

Uvedomujem si, že jej chuť bola výrazne ovplyvnená procesom spracovania, teda karbonickou maceráciou s pridaním marakuje a manga. Osobne sa neradím medzi odporcov takýchto experimentálnych macerácií a považujem to za super osvieženie a chuťový zážitok.

Colombia Finca El Placer z magazínu Roast Different

Dripper Hario V60

Ako metódu prípravy som si zvolil prípravu pomocou plastového drippra Hario V60. Je to pravdepodobne môj najobľúbenejší dripper a zároveň je veľmi rozšírený a cenovo dostupný. Kávu som mlel pomocou mlynčeka Comandante.

Moja osobná skúsenosť je taká, že kávy podrobené fermentáciám a rôznym experimentálnym spracovaniam mi cez dripper poväčšine pretekajú o čosi rýchlejšie ako kávy spracované napríklad premytou metódou. Práve preto som hneď pri prvom pokuse volil o čosi jemnejšie mletie ako zvyčajne pri prvých nástreloch používam (bežne 24 klikov, teraz 21).

Osobne preferujem filter pripravený v pomere 1:15. Keďže vzorka obsahuje približne 40 gramov kávy, rozdelil som si ich na dve 20-gramové dávky. Takto som si kávu vedel užiť dvakrát a ostal mi priestor pre prípadné vylepšenie druhého pokusu.

Návod na prípravu

Na 20 gramov kávy som celkovo použil 300 mililitrov vody zohriatej na 95 stupňov Celzia. Dohromady som použil päť nálevov.

Prvý (blooming): 50 ml prudký nálev, zamiešanie celým dripprom, nechať bloomovať do 0:40. Druhý: Na 0:40 naliať 70 ml krúživým pohybom, nechať stiecť. Tretí až piaty: každý po 60 ml po tom, čo stečie predošlý nálev. Pri poslednom náleve som znovu zamiešal celým dripprom. Celkový čas cca medzi 2:40 až 2:45.

príprava Columbie Finca El Placer od Diamonds Roastery
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: recepty
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
recenzia The Barn Ethiopia Dambi Uddo

Recenzia: The Barn Ethiopia Dambi Uddo

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL