nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Recepty

Ako ma prekvapila káva od Diamond’s Roastery

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
11. januára 2023
Colombia Finca El Placer od Diamonds Roastery z magazínu Roast Different
Share on FacebookShare on Twitter

Dostalo sa mi do rúk nové vydanie magazínu Roast Different, v ktorom bola pribalená vzorka kávy Colombia Finca El Placer zo slovenskej pražiarne Diamond’s Roastery. Rád ochutnávam nové kávy, a tak som sa z toho veľmi potešil. Zážitok bol natoľko silný, že sa oň s vami musím podeliť.

Môj tip: predplatné magazínu Roast Different máš teraz s kódom blogokave10 lacnejšie o 10%. Namiesto 25€ zaplatíš len 22,50€.

Po otvorení balíčka ma odrovnala neskutočne výrazná ovocná vôňa. Priznám sa, že mi to ohromne pripomenulo vôňu marakujového kyseláču (pivo), ktorý som nedávno pil v bare. Čiže oživila pekné spomienky. Táto vôňa sa niesla celým procesom prípravy kávy a potom aj jej konzumácie.

Experimentálna macerácia

Po chuťovej stránke to bol takisto extrém. Káva bola veľmi sladká, na jazyku dominovala marakuja a zrelé mango, pričom v pozadí som cítil aj trošku pomela. Káva zanechávala veľmi príjemnú dlhotrvajúcu dochuť.

Uvedomujem si, že jej chuť bola výrazne ovplyvnená procesom spracovania, teda karbonickou maceráciou s pridaním marakuje a manga. Osobne sa neradím medzi odporcov takýchto experimentálnych macerácií a považujem to za super osvieženie a chuťový zážitok.

Colombia Finca El Placer z magazínu Roast Different

Dripper Hario V60

Ako metódu prípravy som si zvolil prípravu pomocou plastového drippra Hario V60. Je to pravdepodobne môj najobľúbenejší dripper a zároveň je veľmi rozšírený a cenovo dostupný. Kávu som mlel pomocou mlynčeka Comandante.

Moja osobná skúsenosť je taká, že kávy podrobené fermentáciám a rôznym experimentálnym spracovaniam mi cez dripper poväčšine pretekajú o čosi rýchlejšie ako kávy spracované napríklad premytou metódou. Práve preto som hneď pri prvom pokuse volil o čosi jemnejšie mletie ako zvyčajne pri prvých nástreloch používam (bežne 24 klikov, teraz 21).

Osobne preferujem filter pripravený v pomere 1:15. Keďže vzorka obsahuje približne 40 gramov kávy, rozdelil som si ich na dve 20-gramové dávky. Takto som si kávu vedel užiť dvakrát a ostal mi priestor pre prípadné vylepšenie druhého pokusu.

Návod na prípravu

Na 20 gramov kávy som celkovo použil 300 mililitrov vody zohriatej na 95 stupňov Celzia. Dohromady som použil päť nálevov.

Prvý (blooming): 50 ml prudký nálev, zamiešanie celým dripprom, nechať bloomovať do 0:40. Druhý: Na 0:40 naliať 70 ml krúživým pohybom, nechať stiecť. Tretí až piaty: každý po 60 ml po tom, čo stečie predošlý nálev. Pri poslednom náleve som znovu zamiešal celým dripprom. Celkový čas cca medzi 2:40 až 2:45.

príprava Columbie Finca El Placer od Diamonds Roastery
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: recepty
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
recenzia The Barn Ethiopia Dambi Uddo

Recenzia: The Barn Ethiopia Dambi Uddo

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL