pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Ako napeniť mlieko na dve kapučína?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
8. februára 2024
ako napeniť mlieko na dve kapučína
Share on FacebookShare on Twitter

Do redakcie nám pravidelne prichádzajú zaujímavé otázky od mnohých z vás. Rozhodli sme sa, že v rámci seriálu “Vy sa pýtate, my odpovedáme”, vám na ne budeme odpovedať formou krátkych edukačných článkov. Tentoraz si posvietime na tému prípravy napeneného mlieka pre dve kapučína naraz. Ako napeniť mlieko na dve kapučína?

Dilema dvoch kapučín

Prvý diel sa bude venovať dileme dvoch kapučín. Čitateľ Michal sa nás opýtal túto otázku: “Mám dve šálky po 150 ml a kanvičku na mlieko 350 ml (po horný okraj). Všade sa píšu návody, ako pripraviť jedno cappuccino a dokonca s latte art. Ale poriadne som nenašiel, ako s mojou výbavou doma urobiť dve kapučína naraz. Niekde na zahraničných fórach som našiel debatu, ako prelievajú napenené mlieko medzi dvoma kanvičkami, ale zaujímal by ma názor a postup vašich baristov. Keď v kaviarni dostanú objednávku na dve kapučína s latte art, azda nepenia mlieko dva krát? Dá sa to vôbec?”

malá a veľká kanvička na mlieko a dve kapučína

Ako napeniť mlieko na dve kapučína?

Príprava dvoch mliečnych nápojov naraz je vskutku jednoduchá záležitosť. Žiada si však istú dávku praxe a skúseností. Čo by to bolo za cappuccino, keby sme nevybrali zaujímavú kávu? V redakcii sme siahli po funky fermentovanej Brazílii Fazenda do Lobo od pražiarne Be:Café, ktorá obzvláštni každý mliečny nápoj. 

Náš tip: pri nákupe na becafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

BeCafé Brasil Fazenda do Lobo
Pri kúpe kávy Brasil Fazenda do Lobo od Be:Café môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Dva singleshoty espressa z dvojitého sitka

Prvým neodmysliteľným krokom je príprava dvoch single shotov espressa. Tie najrýchlejšie a najchutnejšie pripravíte v dvojitom sitku. Pod každý z dvoch výpustov páky umiestnite jednu šálku na kapučíno a začnite extrakciu. Pri požadovanom objeme extrakciu espressa ukončite a presuňte sa k príprave mlieka.

BeCafé Brasil Fazenda do Lobo - dve espressá

Dve kanvičky s rozdielnym objemom

Tento bod je pre zodpovedanie otázky kľúčový. Keby ste pripravovali jeden mliečny nápoj, siahnete po kanvičke s príslušným objemom. V prípade dvoch nápojov musíte zvoliť väčšiu kanvičku. Mlieko pre dve kapučína najčastejšie napeňujeme v kanvičke s objemom ideálnym pre prípravu caffé latte. 

malá a veľká kanvička na penenie mlieka
nalievanie mlieka do veľkej kanvičky

Do kanvičky nalejte dvojnásobný objem mlieka oproti tomu, na aký ste zvyknutí pri jednom kapučíne. Napeňovanie prebieha rovnako ako pri menšom objeme. Do mlieka nažeňte bublinky vzduchu a vortexom ich porozbíjajte na čo najmenšie. Avšak nezabúdajte na to, že vytvárate mikropenu pre dva nápoje. Preto budete musieť do mlieka inkorporovať cca dvojnásobok vzduchu. Táto časť je hlavne o praxi. Množstvo peny, ktorú musíte vytvoriť, sa vám časom dostane do oka. 

napeňovanie mlieka na cappuccino

Prelievanie z kanvičky do kanvičky 

Keď mlieko dosiahlo požadovanú teplotu, presuňte sa k ďalšiemu kroku. V tomto momente prichádza na scénu menšia kanvička na mlieko. Presne tá, ktorú bežne používate pri príprave kapučína. Z väčšej kanvičky za stáleho miešania odlejte objem mikropeny potrebný pre jedno kapučíno. Vezmite šálku s espressom a nalejte do nej mlieko. 

Keď ste doteraz robili všetko správne, vo väčšej kanvičke vám ostal dostatok mikropeny pre prípravu druhého kapučína. Znovu ju prelejte do menšej kanvičky a mlieko nalejte do druhej šálky s espressom.

prelievanie mlieka z veľkej do malej kanvičky

Možné problémy

Príprava dvoch kapučín pomocou dvojitého sitka v páke a dvoch kanvičiek s rôznymi veľkosťami je vo svojej podstate jednoduchá. Zaberie vám len o pár sekúnd viac ako príprava jedného kapučína. 

Jediné komplikácie, ktoré môžu nastať, sú nesprávne odhadnuté množstvo mlieka a nerovnomerné napenenie. Po napenení nezabúdajte s mliekom priebežne miešať tak, aby mikropena nedegradovala. Navyše, pri prelievaní medzi kanvičkami si dajte pozor na to, aby ste neliali príliš rýchlo, ale ani príliš pomaly. Mikropenu chcete do oboch kapučín rozdeliť rovnomerne a dosiahnuť dva identické nápoje.

príprava dvoch kapučín naraz - Brazil Fazenda do Lobo od BeCafé

Pýtajte sa Blogu o káve

Máte ďalšie otázky o káve a jej príprave? Nebojte sa a pýtajte sa na našich sociálnych sieťach alebo cez mail redakcia@blogokave.sk. Radi odpovieme na akúkoľvek otázku.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: cappuccino
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
recenzia kávových kapsúl INCUPLE

Nové kapsuly Nespresso od Incuple: Recenzia Ethiopia Worka a Brazil Cerrado

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL