Zaujímavosti o káve

Ako napeniť mlieko na dve kapučína?

Do redakcie nám pravidelne prichádzajú zaujímavé otázky od mnohých z vás. Rozhodli sme sa, že v rámci seriálu “Vy sa pýtate, my odpovedáme”, vám na ne budeme odpovedať formou krátkych edukačných článkov. Tentoraz si posvietime na tému prípravy napeneného mlieka pre dve kapučína naraz. Ako napeniť mlieko na dve kapučína?

Dilema dvoch kapučín

Prvý diel sa bude venovať dileme dvoch kapučín. Čitateľ Michal sa nás opýtal túto otázku: “Mám dve šálky po 150 ml a kanvičku na mlieko 350 ml (po horný okraj). Všade sa píšu návody, ako pripraviť jedno cappuccino a dokonca s latte art. Ale poriadne som nenašiel, ako s mojou výbavou doma urobiť dve kapučína naraz. Niekde na zahraničných fórach som našiel debatu, ako prelievajú napenené mlieko medzi dvoma kanvičkami, ale zaujímal by ma názor a postup vašich baristov. Keď v kaviarni dostanú objednávku na dve kapučína s latte art, azda nepenia mlieko dva krát? Dá sa to vôbec?”

malá a veľká kanvička na mlieko a dve kapučína

Ako napeniť mlieko na dve kapučína?

Príprava dvoch mliečnych nápojov naraz je vskutku jednoduchá záležitosť. Žiada si však istú dávku praxe a skúseností. Čo by to bolo za cappuccino, keby sme nevybrali zaujímavú kávu? V redakcii sme siahli po funky fermentovanej Brazílii Fazenda do Lobo od pražiarne Be:Café, ktorá obzvláštni každý mliečny nápoj. 

Náš tip: pri nákupe na becafe.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

BeCafé Brasil Fazenda do Lobo
Pri kúpe kávy Brasil Fazenda do Lobo od Be:Café môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Dva singleshoty espressa z dvojitého sitka

Prvým neodmysliteľným krokom je príprava dvoch single shotov espressa. Tie najrýchlejšie a najchutnejšie pripravíte v dvojitom sitku. Pod každý z dvoch výpustov páky umiestnite jednu šálku na kapučíno a začnite extrakciu. Pri požadovanom objeme extrakciu espressa ukončite a presuňte sa k príprave mlieka.

BeCafé Brasil Fazenda do Lobo - dve espressá

Dve kanvičky s rozdielnym objemom

Tento bod je pre zodpovedanie otázky kľúčový. Keby ste pripravovali jeden mliečny nápoj, siahnete po kanvičke s príslušným objemom. V prípade dvoch nápojov musíte zvoliť väčšiu kanvičku. Mlieko pre dve kapučína najčastejšie napeňujeme v kanvičke s objemom ideálnym pre prípravu caffé latte. 

malá a veľká kanvička na penenie mlieka
nalievanie mlieka do veľkej kanvičky

Do kanvičky nalejte dvojnásobný objem mlieka oproti tomu, na aký ste zvyknutí pri jednom kapučíne. Napeňovanie prebieha rovnako ako pri menšom objeme. Do mlieka nažeňte bublinky vzduchu a vortexom ich porozbíjajte na čo najmenšie. Avšak nezabúdajte na to, že vytvárate mikropenu pre dva nápoje. Preto budete musieť do mlieka inkorporovať cca dvojnásobok vzduchu. Táto časť je hlavne o praxi. Množstvo peny, ktorú musíte vytvoriť, sa vám časom dostane do oka. 

napeňovanie mlieka na cappuccino

Prelievanie z kanvičky do kanvičky 

Keď mlieko dosiahlo požadovanú teplotu, presuňte sa k ďalšiemu kroku. V tomto momente prichádza na scénu menšia kanvička na mlieko. Presne tá, ktorú bežne používate pri príprave kapučína. Z väčšej kanvičky za stáleho miešania odlejte objem mikropeny potrebný pre jedno kapučíno. Vezmite šálku s espressom a nalejte do nej mlieko. 

Keď ste doteraz robili všetko správne, vo väčšej kanvičke vám ostal dostatok mikropeny pre prípravu druhého kapučína. Znovu ju prelejte do menšej kanvičky a mlieko nalejte do druhej šálky s espressom.

prelievanie mlieka z veľkej do malej kanvičky

Možné problémy

Príprava dvoch kapučín pomocou dvojitého sitka v páke a dvoch kanvičiek s rôznymi veľkosťami je vo svojej podstate jednoduchá. Zaberie vám len o pár sekúnd viac ako príprava jedného kapučína. 

Jediné komplikácie, ktoré môžu nastať, sú nesprávne odhadnuté množstvo mlieka a nerovnomerné napenenie. Po napenení nezabúdajte s mliekom priebežne miešať tak, aby mikropena nedegradovala. Navyše, pri prelievaní medzi kanvičkami si dajte pozor na to, aby ste neliali príliš rýchlo, ale ani príliš pomaly. Mikropenu chcete do oboch kapučín rozdeliť rovnomerne a dosiahnuť dva identické nápoje.

príprava dvoch kapučín naraz - Brazil Fazenda do Lobo od BeCafé

Pýtajte sa Blogu o káve

Máte ďalšie otázky o káve a jej príprave? Nebojte sa a pýtajte sa na našich sociálnych sieťach alebo cez mail redakcia@blogokave.sk. Radi odpovieme na akúkoľvek otázku.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close