pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Ako nastaviť ideálne množstvo kávy a vody v pákovom kávovare?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
23. apríla 2025
DeLonghi La Specialista Maestro
Share on FacebookShare on Twitter

Predstavte si espresso z pákového kávovaru. Ako vyzerá? Vidíte malú šálku s hutným a koncentrovaným nápojom s poriadnou cremou na povrchu? Správne! Avšak na to, aby bolo espresso správne hutné a zároveň chuťovo vyvážené, musíte použiť správne množstvo kávy a vody. Aké objemy a gramáže sú ideálne? To si spoločne ukážeme na domácom pákovom kávovare De’Longhi La Specialista Maestro.

Ratio – pomer oboch premenných

Množstvá namletej kávy a vody použitej pri extrakcii sa radia medzi jedny z najdôležitejších premenných, ktoré ovplyvňujú chuť a textúru espressa. Obe premenné sa najčastejšie uvádzajú vo vzájomnom vzťahu, ktorý sa označuje ako anglické ratio (v slovenčine “pomer”). Ratio udáva množstvo vody, ktoré pripadá na gram použitej kávy. Napríklad, ak ste z 20 gramov namletej kávy pripravili espresso, ktoré váži 40 gramov, ratio tohto nápoja bude 1:2. 

DeLonghi La Specialista Maestro - množstvo kávy a vody

Ako voda so sirupom

Ratio, alebo pomer kávy a vody, si môžete predstaviť veľmi jednoducho. Predstavte si, že pripravujete vodu so sirupom. Keď dáte do určitého objemu vody sirupu viac, nápoj bude chuťovo výraznejší a zároveň štrukturálne hustejší. Ak ho do vody pridáte menej, malinovka bude menej ochutená a zároveň vodovejšia v textúre. Veľmi podobne to funguje aj v prípade kávy (aj keď extrakcia kávy je o niečo zložitejšia). Stále však bude platiť, že ak pri príprave akejkoľvek kávy použijete viac vody na určitú gramáž kávy, nápoj bude zriedenejší v chuti a rovnako aj textúre. A funguje to aj naopak. “Menší” nápoj (napríklad ristretto) bude hutnejší a chute koncentrovanejšie, výraznejšie a ostrejšie. 

Aké ratio má správne espresso?

Ideálny pomer kávy a vody? Dá sa povedať, že neexistuje. Svet kávy je rozmanitý a rôzne kávy sa správajú odlišne. Jedna chutí lepšie, keď je hustejšia, inej sa hodí väčšie množstvo vody. Pre prípravu espressa však platia určité pravidlá.

Ako sme spomínali, espresso je známe svojou hutnou a krémovou textúrou a výraznými chuťami. To všetko je umožnené vďaka pomerne vysokej koncentrácii nápoja. Pomer namletej kávy a výslednej hmotnosti nápoja (ratio) by sa mal pohybovať okolo 1:2 až 1:2,5. Napríklad, ak používate La Specialista Maestro s dvojitým sitkom, a to naplníte 18 gramami kávy, výsledné dvojité espresso by malo mať 36 až 45 gramov. Koncentrovanejšie ako espresso je takzvané ristretto. Jeho pomer by sa mal pohybovať medzi 1:1 až 1:1,5. Zriedenejším nápojom je zase lungo, ktorého pomer je zvyčajne väčší než 1:3. Tieto cifry sú veľmi dobrým orientačným bodom, ak s prípravou pákového espressa len začínate. 

DeLonghi La Specialista Maestro - espresso s menším a väčším množstvom vody

Poznámka: V rôznych zdrojoch a hlavne v odlišných kávových svetoch sa však k ratiu pristupuje rozlične. Staršia, talianska kávová vlna pracuje s tmavšie praženými kávami, ktorým sa viac hodí vyššie ratio. Novšia, tretia kávová vlna, zase pracuje so svetlo praženými kávami. Tie často chutia lepšie pri nižšom pomere. Pokojne sa tak môžete stretnúť s nápojom, ktorým má pomer 1:3,5 a nesie názov espresso.

Ratio v praxi: Ako ho správne nastaviť na De’Longhi La Specialista Maestro?

Už teda viete, čo znamená slovo ratio, a prečo je pre správnu prípravu dôležité. Ako by ste ho však mali využívať v praxi? Naštartujme domáci pákový kávovar od De’Longhi – La Specialista Maestro a spoločne vyskúšajme ratio v praxi.

Ako už viete, ratio sa skladá z dvoch premenných – hmotnosť pomletej kávy a hmotnosť vody použitej pri extrakcii. Najprv sa na obe pozrime zvlášť a následne ich spojme do výsledného pomeru.

Množstvo namletej kávy (Dose level)

DeLonghi La Specialista Maestro - dose level - nastavovanie

Pripravujete espresso na domácom pákovom kávovare. Koľko kávy by ste mali do páky namlieť? Dobrá otázka. Množstvo kávy bude primárne závisieť od sitka, ktoré ste do páky umiestnili. Každé sitko má svoju odporúčanú kapacitu, pri ktorej funguje najlepšie. K De’Longhi La Specialista Maestro dostanete na výber dve možnosti – sitko na klasické espresso a dvojité sitko pre doppio. Dvojitému sitku sa najviac hodí 16 až 18 gramov kávy a klasickému približne polovica.

La Specialista Maestro disponuje vstavaným mlynčekom, ktorý má jednu dôležitú funkciu. Pomocou ovládača funkcie “Dose level” môžete upravovať množstvo namletej kávy a nastaviť tak ideál pre obe sitká a rôzne kávy. Správne množstvo naznačuje ryska, ktorú majú jednotlivé sitká, a ktorá znázorňuje ideálnu výšku hladiny kávového puku. Ak sa však chcete s prípravou espressa vyhrať do úplných detailov, zaobstarajte si baristickú alebo kuchynskú váhu a zvážte si presné množstvo kávy v páke. 

Objem použitej vody

Od množstva kávy v sitku sa následne odvíja množstvo použitej vody a “veľkosť” výsledného espressa. De’Longhi La Specialista Maestro má pre každý nápoj prednastavený určitý objem vody, ktorý prejde pákou. Tento objem však môžete veľmi jednoducho zmeniť podľa vašich preferencií či vlastností konkrétnej kávy. Ako?

Prispôsobenie objemu nápoja:

Prvá možnosť: Manuálne nastavenie

Počas prípravy espressa môžete vážiť pribúdajúcu hmotnosť nápoja a manuálne zastaviť extrakciu stlačením príslušného tlačidla vtedy, keď dosiahnete požadovanú hmotnosť nápoja. Tento spôsob je skôr pre zapálených kávových “geekov”, ktorí si vážia každý shot espressa a podrobne sledujú extrakciu.

DeLonghi La Specialista Maestro - príprava dvoch espress

Druhá možnosť: Preprogramovanie nápojov

La Specialista Maestro ponúka aj “preprogramovanie” množstva vody pre jednotlivé nápoje. Po tomto prenastavení bude kávovar používať vami zvolený objem konzistentne a vždy rovnako. Ako na to?

  • stlačte a podržte tlačidlo príslušného nápoja, kým sa nezačne programovací režim a nespustí sa extrakcia nápoja.
  • sledujte extrakciu a po dosiahnutí požadovaného objemu uvoľnite tlačidlo. Kávovar si tento objem zapamätá pre budúce prípravy.

Príklad

Takýmto spôsobom si môžete upraviť klasické espresso aj dvojité espresso presne podľa vašich predstáv. Pri písaní tohto článku sme si na La Specialista Maestro pripravovali konzervatívnejšie praženú kávu z Hondurasu, ktorá bola plná sladkosti, príjemnej horkosti a hutného tela. Takejto káve sa výborne hodí menší pomer. Do páky s dvojitým sitkom sme namleli 18 gramov kávy a za približne 25 sekúnd pretieklo do šálky presne 36 gramov dvojitého espressa. To zodpovedá pomeru 1:2. Takto pripravené espresso malo krásnu textúru, bohatú cremu a chuť plnú sladkosti.

Nezabúdajte na ďalšie premenné

Pomer množstva kávy a vody je pri príprave espress veľmi dôležitý. Nezabúdajte však aj na ďalšie premenné. Výslednú chuť ovplyvňuje taktiež hrúbka mletia, teplota vody a čas extrakcie. Espresso, ktoré sa vám ocitne v šálke, je obrazom kombinácie všetkých týchto faktorov. Teraz chápete ratio oveľa viac a môžete ho zapojiť do vyladenia receptu pre espresso z vášho pákového kávovaru od De’Longhi. Tak nazdravie a na úspešné experimenty!

DeLonghi La Specialista Maestro


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: De'Longhi
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL