streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Ako ochrániť kvalitu kávových zŕn počas námornej prepravy?

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. apríla 2020
vrece s kávou vystužené obalom GrainPro

Viete o tom, že preprava kávových zŕn je omnoho komplikovanejšia, ako by sa na prvý pohľad zdalo? (Foto: GrainPro)

Share on FacebookShare on Twitter

Cesta, ktorou musí kávové zrnko prejsť od okamihu zberu až do chvíle, ako si vychutnáme náš obľúbený nápoj, je komplikovaná. Malého svetobežníka čaká veľké množstvo zážitkov a napokon aj prestupných staníc, pričom niekedy je do celého reťazca zapojených aj dvadsať rôznych firiem, z ktorých každá plní svoje špecifické úlohy.

V kontinentálnej Európe nemáme ani jednu jedinú kávovú plantáž. Už z tejto skutočnosti je zrejmé, že zrnko musí precestovať tisícky kilometrov. Pestovateľsky najaktívnejšie krajiny ako Brazília, Vietnam, Kolumbia, Indonézia, Etiópia, Honduras, India, Uganda, Mexiko či Guatemala sú totiž veľmi, veľmi ďaleko.

Akým spôsobom zrno prepraviť a zastaviť pokles jeho degradácie?

V zásade existujú dve hlavné možnosti, ako surové zrná dopraviť do európskeho priestoru a následne do lokálnych pražiarní. Tou prvou je letecká doprava, avšak jej nevýhodou je cena.

Hlavne sa teda využíva nákladná lodná doprava, ktorá je síce lacnejšia, avšak aj tá má svoje „muchy“. Vezmite si klasický nákladný kontajner, ktorý je vystavený obrovskej horúčave a vlhkosti, a to poriadne dlhú dobu. Na kávu to nemá dobrý vplyv. Ako teda túto nepríjemnú situáciu vyriešiť?

Kým je kávová čerešňa na kávovníku, dozrieva a kvalitou sa posúva nahor. Od okamihu, ako ju zberateľ, prípadne stroj, odtrhnú, sa však do istej miery začínajú preteky s časom. Hovorí sa o tom, že kvalita plodu ako takého ide od tej chvíle pomaly nadol. Kým si ho však vychutnáme, prejde niekoľko mesiacov.

detailný pohľad na kávové zrná
Exportéri kávy sa potrebujú postarať o to, aby zrno počas transportu nestratilo svoju pôvodnú kvalitu. Ako na to?

Vlhkosť vzduchu káve škodí

Jedným z prvých krokov v celom kávovom reťazci je sušenie zŕn, avšak aj vysušené zelené zrná sú náchylné na niektoré typy problémov. Citlivo vnímajú vonkajšiu teplotu a relatívnu vlhkosť vzduchu, z ktorej do seba veľmi radi niečo „nasajú“. Káva je totiž hygroskopická. V extrémnych prípadoch to môže viesť k oxidácii a tvorbe plesní.

Keď do seba zelené zrná vtiahnu prebytočnú vlhkosť, zmení sa ich fyzický výzor a má to vplyv aj na chuť. Stráca sa kyslosť a jedným z ďalších vedľajších vplyvov je aj akási zatuchnutosť. „Ale najväčším problémom výrazne zvýšeného obsahu vody je to, že počas prepravy sa v káve môže vytvárať ochratoxín, ktorý nie je vhodný pre konzumáciu,“ uviedol Le Duc Huy, viceprezident vietnamského exportéra kávy a korenín Simexco Daklak, pre Perfect Daily Grind.

Rovnaký názor má aj Diego Lara Lavarreda zo spoločnosti GrainPro. „Kávové zrná, ktoré sú ovplyvnené oxidáciou a plesňou, prichádzajú o arómu i chuť,“ skonštatoval. „To všetko rezultuje v skutočnosť, že už nie sú naplnené kvalitatívne štandardy pražiarní a ani konzumentov. Ohrozuje to ceny, ale súčasne aj zdravie konzumentov, ktorí môžu piť nekvalitnú kávu s možnou prítomnosťou ochratoxínov.“

Prístav, horúčava, vlhkosť, kondenzačný efekt…

Predstavte si slnečný deň pri mori. V prístavoch, z ktorých káva vyráža do sveta, je zvyčajne horúco a poriadne vlhko. Káva je v kontajneroch, v ktorých teplota stúpa ešte extrémnejšie. Avšak čo sa stane vo chvíli, keď sa v noci ochladí? Vodné pary začnú kondenzovať.

Zaujímavá informácia hovorí aj o tom, že vlhkosť vzduchu sa nad morom pohybuje na úrovni okolo 80 percent, avšak už vlhkosť na úrovni 75 percent spôsobuje, že množstvo vody v zrne sa dostane na 15 až 16 percent, čo je „kritická úroveň pre tvorbu plesní“.  Ako to teda obísť?

poťahmi GrainPro sa vystužia celé kontajnery
Jedným z dôležitých krokov je aj takéto „obalenie“ vnútorného priestoru kontajneru. Viac sa dozviete v ďalšej časti článku…

Zhoršenie kvality zŕn kazí renomé firmy

Le Duc Huy pripomenul aj skutočnosť, že veľké množstvo kávy vyráža do sveta v tropickom podnebnom pásme, ale vykladané je v omnoho chladnejších podmienkach. Všetky tieto skutočnosti sú problematické a thajská spoločnosť Doi Chaang Coffee s tým mala také ťažkosti, že prestala vyvážať zrná do Severnej Ameriky.

„Pred niekoľkými rokmi sme mali s exportom do Severnej Ameriky značné problémy,“ priznal Phitsanuchai Kaewphichai zo spomínanej firmy Dio Chaang Coffee. „Prišli sme na to, že kým zrná dorazili do prístavu nášho zákazníka, tak ich kvalita sa kvôli niekoľkým týždňom na mori výrazne znížila.“

Spoločnosť tak musela ísť nadol s cenou, ale čo je ešte horšie, kazila si značku a reputáciu. Existujú aj možnosti ventilácie, vďaka ktorým sú kontajnery udržiavané suché a v dobrom stave, avšak pochopiteľne, že to takisto ide do peňazí. Jednou z alternatív je napokon hermetické balenie kávových zŕn, ktoré zabráni tomu, aby sa k ním dostal vzduch, ale rovnako aj vlhkosť, prípadne akýkoľvek hmyz a ďalšie „veci“, ktoré by mohli narobiť neplechu.

GrainPro - ochrana kávy pri preprave
Takto vyzerajú hermeticky zabalené kávové zrná vložené do klasického kávového vreca.

Riešením je GrainPro

„Dlhé roky sme ako vnútorný poťah kávových vriec využívali kaliko (hustú nebielenú bavlnenú tkaninu, pozn. autora),“ prezradil Kawephichai, ktorý však prešiel na produkty GrainPro. Tie dokážu zrná hermeticky obaliť, dokonca sa zvnútra olemujú aj celé kontajnery a všetko je ešte o stupeň jednoduchšie. „Je to vhodnejšie riešenie a vítajú ho aj naši zákazníci, takže kaliko postupne nahrádzame. Takto sa vôbec nemusíme obávať toho, že by sa kvalita kávy počas dlhého tranzitu zmenila.“

Čo je nemenej dôležité, hermetické balenie kávových zŕn sa postaralo aj o ďalšiu veľmi príjemnú výhodu. Staršia káva, ktorá môže byť pokojne ešte z predchádzajúceho zberu, nevykazuje degradáciu a nestráca kvalitu, respektíve ju stráca len veľmi pomaly a dokonca aj cuppingoví odborníci hovorili o „veľmi dobrej chuti aj napriek tomu, že káva bola ešte z predchádzajúceho zberu“.

Aj pri tejto téme si však treba uvedomiť, že nie každému na kvalite záleží natoľko, aby pristupoval k podobným opatreniam. Hlavne pre veľkých výrobcov, ktorí kávu dodávajú do bežných supermarketov, je prvoradá cena. Avšak v oblasti výberovej kávy, ktorú konzumujú uvedomelí zákazníci s vycibrenými chuťovými vnemami, je tento prístup čoraz dôležitejší. Na kvalite totiž záleží.

vrecia kávy pripravené v obaloch GrainPro
Pohľad na množstvo kávových vriec, ktoré sú dodatočne obalené poťahmi GrainPro a pripravené na prepravu.
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: preprava kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Takto pražia kávu v pražiarňach Starbucks v Seattli

Káve sa v kríze darí, jej cena stúpa. Dokážu to však producenti využiť?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee instantná káva jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL