nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Ako sa vyrába káva Barrel Aged? Poďte ju ochutnať

Ladislav Király Od Ladislav Király
24. marca 2022
Barrel Aged káva Bentianna
Share on FacebookShare on Twitter

Poznáte kávy typu Barrel Aged? Je možné, že pri skúmaní rozmanitých produktov kávového trhu ste na nich už narazili a možno vám aj ulahodili. Viete však ako sa vyrába káva Barrel Aged? A čo to vlastne je?

Sme veľmi radi, že v ponuke ju čoskoro budú mať aj naši kamaráti z pražiarne Ready After Coffee. Pre viac informácií sme teda nemuseli chodiť ďaleko. Trpezlivo sme vyzvedali a prinášame vám všetky informácie, ktoré sme od nich dokázali zistiť. Všetko ďalšie je prísne stráženým výrobným tajomstvom a know-how, s ktorým sa odborníci neradi delia.

Bentianna ako tanec chutí a vôní

Pražiari z Ready After Coffee sa spojili so slovenskou spoločnosťou Bentianna, ktorá produkuje jedinečné alkoholické nápoje. „Každý dúšok nápoja BENTIANNA je malým zážitkom, tancom chutí a vôní,“ stojí na webe readyafter.sk. „Pri ochutnaní tohto unikátneho alkoholického nápoja na vás čakajú hladivé tóny medu, unikátna kombinácia trinástich liečivých byliniek a jemná horkosť horca.“

Celý gastronomický zážitok dopĺňa šťava z vyberaných odrôd hrozna a dokonca pravého Tokajského vína. Dopracujete sa tak k neopakovateľnej harmónii a doslova objavovaniu nových chuťových príbehov. No aby to potom človek neochutnal.

Spojenie dvoch slovenských značiek

Teraz k samotnej výrobe. „Kávu Barrel Aged nechávame dozrievať v sudoch,“ povedal pre Blog o káve Simon Melišek z pražiarne kávy Ready After Coffee. „Vďaka dozrievaniu v sudoch od značky Bentianna do seba nasáva chuť ich veľmi sladkého likéru s obsahom alkoholu okolo 13 percent.“

Káva môže dozrievať v rôznych typoch sudov od rôznych producentov a ich voľba je vlastne vecou osobných preferencií. „Nám išlo hlavne o to, aby sme nás ako slovenskú značku spojili s ďalšou slovenskou značkou. Aby to teda bolo národné a možno aj lokálnejšie.“

Ako sa vyrába káva Barrel Aged?

Úplne najpresnejšie detaily sme ani po značnom naliehaní nevypátrali, ale základnú predstavu určite nadobudnete. Ako vyrábajú Barrel Aged kávu v Ready After Coffee?

„Do suchého sudu vložíme zelenú kávu, ktorá do seba zo stien vlastne všetko natiahne,“ prezradil Simon. „Prišli sme na to, že optimálne je nechať ju vnútri niekoľko týždňov.“

„Káva takto optimálne dozrie, následne ju upražíme a dávame do predaja. Nie je to jednoduchý proces a chvíľu nám trvalo, kým sme sa ho naučili dobre zvládať. Museli sme vychytať viacero múch a odstrániť niekoľko chýb, ktoré sme pôvodne robili. Môžem prezradiť, že spočiatku sme ‚utrpeli‘ aj niekoľko nepodarkov.“

Barrel Aged Etiópia

V Ready After Coffee stavajú pri príprave kávy tohto typu na etiópskych zrnách. „Prvá káva, ktorú sme pripravovali formou Barrel Aged, bola Etiópia Bashasha. Zvolili sme si ju cielene, pretože chuťovo bola veľmi podobná samotnej Bentianne. V chuťovom profile sme našli slivky i čokoládu, čo bolo z nášho pohľadu veľmi fajn a veľmi vhodné.“

„Teraz máme v sude naloženú inú Etiópiu. Všetky procesy sme tentoraz nastavili tak, aby sa chuť Bentianny ešte viac premietla do chute kávy. Predtým podobné chute akoby splývali, a tak sme teraz zvolili neutrálnejšiu florálnu kávu, ktorá necháva samotnú Bentiannu lepšie vyniknúť,“ dodal Simon Melišek.

Kedy bude Barrel Aged k dispozícii?

V priestoroch Ready After Coffee sú zrná aktuálne naložené v sudoch a sú v procese prípravy. Praženie bude nasledovať v úvode apríla a dnes už vieme, že na festivale Káva Čaj Čokoláda, ktorý sa uskutoční 8. a 9. apríla 2022 v Košiciach, budú balenia tejto špecialitky k dispozícii.

Pre vás ostatných, ktorí do Košíc neprídete, budú samozrejme k dispozícii aj prostredníctvom eshopu readyafter.sk.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávaReady After Coffee
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Ladislav Király a PrimaDonna Soul

Zbohom, PrimaDonna moja

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL