Exkluzívne

Ako sa vyrába káva Barrel Aged? Poďte ju ochutnať

Poznáte kávy typu Barrel Aged? Je možné, že pri skúmaní rozmanitých produktov kávového trhu ste na nich už narazili a možno vám aj ulahodili. Viete však ako sa vyrába káva Barrel Aged? A čo to vlastne je?

Sme veľmi radi, že v ponuke ju čoskoro budú mať aj naši kamaráti z pražiarne Ready After Coffee. Pre viac informácií sme teda nemuseli chodiť ďaleko. Trpezlivo sme vyzvedali a prinášame vám všetky informácie, ktoré sme od nich dokázali zistiť. Všetko ďalšie je prísne stráženým výrobným tajomstvom a know-how, s ktorým sa odborníci neradi delia.

Bentianna ako tanec chutí a vôní

Pražiari z Ready After Coffee sa spojili so slovenskou spoločnosťou Bentianna, ktorá produkuje jedinečné alkoholické nápoje. „Každý dúšok nápoja BENTIANNA je malým zážitkom, tancom chutí a vôní,“ stojí na webe readyafter.sk. „Pri ochutnaní tohto unikátneho alkoholického nápoja na vás čakajú hladivé tóny medu, unikátna kombinácia trinástich liečivých byliniek a jemná horkosť horca.“

Celý gastronomický zážitok dopĺňa šťava z vyberaných odrôd hrozna a dokonca pravého Tokajského vína. Dopracujete sa tak k neopakovateľnej harmónii a doslova objavovaniu nových chuťových príbehov. No aby to potom človek neochutnal.

Spojenie dvoch slovenských značiek

Teraz k samotnej výrobe. „Kávu Barrel Aged nechávame dozrievať v sudoch,“ povedal pre Blog o káve Simon Melišek z pražiarne kávy Ready After Coffee. „Vďaka dozrievaniu v sudoch od značky Bentianna do seba nasáva chuť ich veľmi sladkého likéru s obsahom alkoholu okolo 13 percent.“

Káva môže dozrievať v rôznych typoch sudov od rôznych producentov a ich voľba je vlastne vecou osobných preferencií. „Nám išlo hlavne o to, aby sme nás ako slovenskú značku spojili s ďalšou slovenskou značkou. Aby to teda bolo národné a možno aj lokálnejšie.“

Ako sa vyrába káva Barrel Aged?

Úplne najpresnejšie detaily sme ani po značnom naliehaní nevypátrali, ale základnú predstavu určite nadobudnete. Ako vyrábajú Barrel Aged kávu v Ready After Coffee?

„Do suchého sudu vložíme zelenú kávu, ktorá do seba zo stien vlastne všetko natiahne,“ prezradil Simon. „Prišli sme na to, že optimálne je nechať ju vnútri niekoľko týždňov.“

„Káva takto optimálne dozrie, následne ju upražíme a dávame do predaja. Nie je to jednoduchý proces a chvíľu nám trvalo, kým sme sa ho naučili dobre zvládať. Museli sme vychytať viacero múch a odstrániť niekoľko chýb, ktoré sme pôvodne robili. Môžem prezradiť, že spočiatku sme ‚utrpeli‘ aj niekoľko nepodarkov.“

Barrel Aged Etiópia

V Ready After Coffee stavajú pri príprave kávy tohto typu na etiópskych zrnách. „Prvá káva, ktorú sme pripravovali formou Barrel Aged, bola Etiópia Bashasha. Zvolili sme si ju cielene, pretože chuťovo bola veľmi podobná samotnej Bentianne. V chuťovom profile sme našli slivky i čokoládu, čo bolo z nášho pohľadu veľmi fajn a veľmi vhodné.“

„Teraz máme v sude naloženú inú Etiópiu. Všetky procesy sme tentoraz nastavili tak, aby sa chuť Bentianny ešte viac premietla do chute kávy. Predtým podobné chute akoby splývali, a tak sme teraz zvolili neutrálnejšiu florálnu kávu, ktorá necháva samotnú Bentiannu lepšie vyniknúť,“ dodal Simon Melišek.

Kedy bude Barrel Aged k dispozícii?

V priestoroch Ready After Coffee sú zrná aktuálne naložené v sudoch a sú v procese prípravy. Praženie bude nasledovať v úvode apríla a dnes už vieme, že na festivale Káva Čaj Čokoláda, ktorý sa uskutoční 8. a 9. apríla 2022 v Košiciach, budú balenia tejto špecialitky k dispozícii.

Pre vás ostatných, ktorí do Košíc neprídete, budú samozrejme k dispozícii aj prostredníctvom eshopu readyafter.sk.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close