Ako si pripraviť vianočný kávový punč?
K zimnému obdobiu neodmysliteľne patrí zahriatie sa prostredníctvom teplých nápojov. K jednému z najobľúbenejších patrí nepochybne punč. Ochutnali ste už niekedy kávový punč? V spolupráci s Vlčími sirupmi a Cipolla Caffé sme si pre vás pripravili Vianočný kávový punč bez alkoholu.
Je ťažké predstaviť si vianočné trhy a sviatky bez punču. Keďže ste práve na stránke Blog o káve, náš recept je vytuningovaný presne pre vás kávičkárov. A je bez alkoholu. Ukryli sme do neho lahodnú kávu Nicaragua Jinotega od Cipolla Caffé a sirup Pomaranč a 5 druhov korenia od Vlčích sirupov. Poďte spolu s nami nasať trochu vianočnej atmosféry.
Prípravu kávového punču odporúčame začať spustením vášho vianočného playlistu. Len tak dosiahnete tie správne sviatočné chute. Čo sa týka surovín, pripravte si jablkový džús (nie z koncentrátu), korenie (badián, škorica, klinčeky), sirup Pomaranč a 5 druhov korenia od Vlčích sirupov a kávu Nicaragua Jinotega od Cipolla Caffé.
Nicaragua Jinotega od Cipolla Caffé
Pri vymýšľaní drinku sme sa rozhodovali medzi viacerými kávami z pražiarne Cipolla Caffé. Napokon sme sa zhodli na káve Nicaragua Jinotega. Zaujala nás najmä svojimi čistými ovocnými tónmi. Táto premytá Nicaragua je hotový broskyňový džem. Jej vyššia acidita výborne dopĺňa sladkosť kôstkového ovocia. Chute kávy sú veľmi vyrovnané a vybalansované. Keďže je káva pražená svetlejšie (omni roast), je vhodná aj na prípravu filtrovanej kávy, ale zároveň aj espressa. My si z nej dnes spolu pripravíme filtrovanú kávu/koncentrát.
Sirup Pomaranč a 5 druhov korenia od Vlčie sirupy
Chuť citrusového ovocia neodmysliteľne patrí k Vianociam. Zástupcom korenistosti a chuti pomaranča sa stal sirup Pomaranč a 5 druhov korenia. Vlčie sirupy pripravili výborný základ pre kávový punč. Do sirupu ukryli nielen tekutý pomaranč s kúskami, ale taktiež aj červené, čierne, zelené, nové a ružové korenie. Chuť sirupu je naozaj výrazná, tak pozor s použitým množstvom.
Ingrediencie pre prípravu kávového punču
- 180 ml kávový koncentrát z kávy Nicaragua Jinotega od Cipolla Caffé
- 10 ml sirup Pomaranč a 5 druhov korenia od Vlčích sirupov
- 150 ml jablkový džús
- 1/2 ČL Mletá škorica, cca 2 hviezdičky badiánu, 5 klinčekov
- Sušené jablkové plátky ako garnish
Postup prípravy kávového punču
1. Pripravte kávový koncentrát v AeroPresse alebo French presse
– odvážte 20 g z kávy Nicaragua Jinotega od Cipolla Caffé. Nameľte ju nahrubo, na Comandante 30 klikov
– kávu presypte do AeroPressu/French Pressu. Pridajte k nej škoricu, badián a klinčeky
– prvý nálev s objemom 50 g nalejte na kávu a koreniny a nechajte “bloomovať” 30 sekúnd. Následne dolejte 180 ml vody a nechajte kávu 6 minút extrahovať
– po šiestich minútach pretlačte kávu po dobu 30 sekúnd.
2. Kým sa káva extrahuje, nalejte do dekantéra 10 ml sirupu Pomaranč a 5 druhov korenia od Vlčích sirupov
3. Zohrejte jablkový džús
4. Do pripraveného kávového koncentrátu nalejte zohriaty džús. Všetko spolu poriadne premiešajte
5. Pripravený punč prelejte do pohára a ozdobte kúskami sušeného jablka
6. Punč je hotový!
Celú prípravu vianočného kávového punču sme pre vás zachytili na videu.
Záver
Teplý punč, vianočné pesničky a koláče. Toto všetko patrí k Vianociam. Keď sa vám nechce piecť, môžete svojim hosťom pripraviť tento tekutý dezert. Sladký pomarančový sirup a ovocná káva spolu vytvoria súlad chutí. Koreniny a jablko nápoju dodajú tú správnu vianočnú atmosféru.
Viac tipov na podobné nápoje nájdete v rubrike Kávové drinky s Vlčie sirupy.
Jeden komentár