Kávový bloger

Ako som odpadol zo svetlo praženej kávy…

Keby ste ochutnali kávu, ktorú som dnes ochutnal ja, zajtra by boli vypredané všetky Hario V60, Chemexy, Moccamastre a ďalšie vecičky, cez ktoré si viete pripraviť fajnový filter. Regály kávových obchodov po celom Slovensku by zívali prázdnotou. Taká dobrá bola Panama z oblasti Santa Clara, ktorú som mal od Barista Coffee Roasters. Niečo neskutočné. Strašne som unesený.

Toľko môj úvodný citový výlev a teraz vám poviem, čo sa to vlastne stalo a ako sa to všetko zomlelo. Minulý týždeň sme v rámci nášho „adventného kalendára“ predstavovali pražiareň Barista Coffee Roasters z Lučenca, ktorú vlastní dlhoročný barista Miroslav Boltvan. Nevedel som o ňom v podstate nič. Predtým dlhšie pôsobil v Bratislave, nazbieral skúsenosti a dnes kávovú kultúru šíri v Lučenci. Dnes už viem, že tým Lučenčanom vlastne strašne závidím.

Na začiatok vám sem pridám štítok danej kávy, aby ste vedeli, o čo presne ide…

Hneď po prvom rozhovore som z neho mal dobrý pocit. Kávu si sám praží, balí, dokonca sám vyrába etikety a sám ľuďom rozosiela balíky. Bol som z toho dosť očarený. Nazval som ho multifunkčným, ale to som ešte nevedel, akú skvelú kávu má v ponuke. Chcel, aby som ju ochutnal a do redakcie nám poslal 10 vzoriek (dve sme si nechali my ako dvaja členovia redakcie a zvyšných 8 vám zadarmo pribalíme k objednávkam z eshop.blogokave.sk – máte na výber buď Barista Coffee Roasters alebo Epera Coffee).

Vzorky mi prišli v piatok a čakali ma ešte iné ochutnávania, tak som sa k nim hneď nedostal. Ale dnes, v pondelok ráno, som podišiel do kuchyne, navážil som si 30 gramov a spravil som si o niečo viac ako pol litra filtra (tento pomer je individuálny, niekto dáva kávu s vodou v pomere 1:14, niekto aj 1:20 – ja som bol bližšie k druhému pomeru a preto je káva na titulnej fotke v poldecáčiku taká svetlá – reálne taká svetlá nie je, ale úmyselne som fotil proti svetlu).

Takýto pohľad sa mi naskytol po otvorení balenia.

Už vôňa zŕn bola neskutočná, pretože pražené boli len pred týždňom, konkrétne 7. decembra. Rovnako neskutočná bola aj vôňa finálneho nápoja. A chuť? Tak z tej som rovno odpadol. Ako som písal vo svojej storke na Instagrame, odpadol som ako novembrový list z jablone.

Nie som najväčší kávičkár či znalec a taster ani náhodou. Vždy hovorím, že som novinár, ktorý chce byť akýmsi spojovníkom medzi pražiarmi a zákazníkmi. Chcem spoznať krásy kávového sveta, nadchnúť sa nimi a slovami ich opísať potenciálnemu konzumentovi. Podľa možnosti tak dobre, aby si to okamžite išiel kúpiť, ale to by bolo na Pulitzera a tak ďaleko ešte nie som. Raz však budem!

Všeobecne som mal za poslednú dobu skúsenosti hlavne s tmavšími praženiami, možno City+ alebo Full City. Konzervatívnejšie veci, ktoré ponúkame aj na eshope, aby sme menej znalých ľudí hneď nešokovali. Okamžite som videl, že táto Panama je výrazne svetlejšia a začal som sa pýtať. Mirovi som písal jednu otázku za druhou a dosť ma prekvapilo, že aj keď mal dosť práce, veľmi ochotne mi odpovedal.

„Ja tieto filtre pražím takto svetlo. Toto je Light City,“ prezradil. A keď som povedal, že ten polliter som dal za chvíľu, usmial sa: „Haha. Veru, táto káva sa pije tak dobre, že aj ja som minule pri práci len tak dal pol litra…“

Osobne som veľmi rád, že tieto dojmy môžem sprostredkovať širšiemu publiku. OK, nie je veľmi široké, pretože za minulý týždeň sme na webe blogokave.sk zaznamenali 2 053 návštev, takže náš dosah je obmedzený, ale aj to je lepšie ako nič.

A veľmi túžim po tom, aby som mnohým menej skúseným kávičkárom povedal, že káva nemusí vyzerať a chutiť tak, ako to pila vaša babka v roku 1989. Možností je mnoho a po ochutnávke tohto svetlého praženia mám chuť písať ódy. Normálne oslavné piesne.

„Úplne to chápem a aj v mojom okolí je to tak,“ zareagoval Miroslav Boltvan na to, ako je káva vnímaná širším publikom. Že každý zväčša pozná len tmavé kávy. „Tento trend svetlých káv je bohužiaľ silný len na západnom Slovensku a tiež to ľudí tu u nás učím doslova každý deň.“

Vzápätí som sa spýtal, aká by táto káva bola v prípade, ak by som si ju spravil v koťogu alebo v klasickom kávovare. Otázku som kládol s veľkou bázňou, aby som sa úplne nestrápnil. Ale chcel som vedieť a poznať názor.

„Do koťoga by to ešte ako-tak šlo, ale nechutilo by to veľmi dobre. Konkrétne túto kávu som skúšal upražiť aj na espresso, ale bola veľmi ovocná. Jednoducho povedané, je super na filter, ale na espresso sa veľmi nehodí.“

svetlé praženie od Barista Coffee Roasters
Na otázku, či to nemám veľmi svetlé, mi Miro odpovedal: „Je to v pohode, môže to byť aj takéto. Pri filtri je jedno, ako to vyzerá – ide len a len o to, aby vám káva chutila. V tom prípade ste urobili všetko správne.“

„Espresso z takto svetlo upraženej kávy by bolo strašne ovocné a bez krémy. A asi by sa to ani nedalo nastaviť, aby tam prebehla 30-sekundová extrakcia,“ zdôraznil skúsený barista, ktorý v Bratislave pracoval vo Five Points a okrem toho spolupracoval aj s 9 Grams Coffee.

No a pridám ešte jednu vec, ktorá mi vŕtala v hlave. Nie som pražiar a neviem, ako celý tento proces vlastne prebieha. Ako dlho sa káva vlastne praží? A aký rozdiel je v dĺžke praženia medzi Light City, teda týmto mojim dnešným „šmakom“, a Full City, teda tmavšie praženou kávou? Vieme to vôbec vymedziť?

„To záleží od kávy a toho, ako dlho sa suší v pražičke a koľko vlhkosti v sebe zrno má. Káva sa dá upražiť za 7 minút, ale aj za 12. Medzi týmito dvoma spomínanými stupňami je rozdiel približne troch minút,“ dodal Miroslav Boltvan.

A takto môj výtvor vyzerá v šálke… nie je to také svetlé, ako v poldecáku 🙂

Takže trojminútový rozdiel a celkom iný svet. Týmto všetkým samozrejme nechcem povedať, že tmavšie pražené kávy sú zlé, to ani náhodou. Nechápme sa zle. Tie sú vhodné na iné prípravy, pre inú cieľovú skupinu a podobne. Ale táto svetlá ma dnes oslovila natoľko, že vám ju musím odporučiť.

Viem, že mnohí kávičkári, na ktorých chcem cieliť tieto blogy, ešte možno nemajú ani Hario V60 a ani nič podobné, čím by vedeli spraviť filter. Ak je to tak, nečakajte ani sekundu. Bežte si to kúpiť a objednajte si aj kávu od Barista Coffee Roasters.

Kliknite na web baristacoffeeroasters.sk a niečo si vyberte, prípadne im napíšte priamo na baristas.sk@gmail.com a povedzte, že ste čítali tento blog. Miro vám určite vyberie niečo vhodné, na čom si pochutnáte.

Ladislav Király, šéfredaktor blogokave.sk

Takto si danú kávu pripravil sám Miro Boltvan, ktorý využil pomer kávy a vody 1:14. Nj, fotí trochu lepšie ako ja… 🙂
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close