sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávový bloger

Ako som odpadol zo svetlo praženej kávy…

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. decembra 2020
svetlo pražená káva

Dnes ma svetlo pražená káva od Barista Coffee Roasters fascinovala natoľko, že som z toho normálne odpadol a musím vám o tom napísať.

Share on FacebookShare on Twitter

Keby ste ochutnali kávu, ktorú som dnes ochutnal ja, zajtra by boli vypredané všetky Hario V60, Chemexy, Moccamastre a ďalšie vecičky, cez ktoré si viete pripraviť fajnový filter. Regály kávových obchodov po celom Slovensku by zívali prázdnotou. Taká dobrá bola Panama z oblasti Santa Clara, ktorú som mal od Barista Coffee Roasters. Niečo neskutočné. Strašne som unesený.

Toľko môj úvodný citový výlev a teraz vám poviem, čo sa to vlastne stalo a ako sa to všetko zomlelo. Minulý týždeň sme v rámci nášho „adventného kalendára“ predstavovali pražiareň Barista Coffee Roasters z Lučenca, ktorú vlastní dlhoročný barista Miroslav Boltvan. Nevedel som o ňom v podstate nič. Predtým dlhšie pôsobil v Bratislave, nazbieral skúsenosti a dnes kávovú kultúru šíri v Lučenci. Dnes už viem, že tým Lučenčanom vlastne strašne závidím.

Na začiatok vám sem pridám štítok danej kávy, aby ste vedeli, o čo presne ide…

Hneď po prvom rozhovore som z neho mal dobrý pocit. Kávu si sám praží, balí, dokonca sám vyrába etikety a sám ľuďom rozosiela balíky. Bol som z toho dosť očarený. Nazval som ho multifunkčným, ale to som ešte nevedel, akú skvelú kávu má v ponuke. Chcel, aby som ju ochutnal a do redakcie nám poslal 10 vzoriek (dve sme si nechali my ako dvaja členovia redakcie a zvyšných 8 vám zadarmo pribalíme k objednávkam z eshop.blogokave.sk – máte na výber buď Barista Coffee Roasters alebo Epera Coffee).

Vzorky mi prišli v piatok a čakali ma ešte iné ochutnávania, tak som sa k nim hneď nedostal. Ale dnes, v pondelok ráno, som podišiel do kuchyne, navážil som si 30 gramov a spravil som si o niečo viac ako pol litra filtra (tento pomer je individuálny, niekto dáva kávu s vodou v pomere 1:14, niekto aj 1:20 – ja som bol bližšie k druhému pomeru a preto je káva na titulnej fotke v poldecáčiku taká svetlá – reálne taká svetlá nie je, ale úmyselne som fotil proti svetlu).

Takýto pohľad sa mi naskytol po otvorení balenia.

Už vôňa zŕn bola neskutočná, pretože pražené boli len pred týždňom, konkrétne 7. decembra. Rovnako neskutočná bola aj vôňa finálneho nápoja. A chuť? Tak z tej som rovno odpadol. Ako som písal vo svojej storke na Instagrame, odpadol som ako novembrový list z jablone.

Nie som najväčší kávičkár či znalec a taster ani náhodou. Vždy hovorím, že som novinár, ktorý chce byť akýmsi spojovníkom medzi pražiarmi a zákazníkmi. Chcem spoznať krásy kávového sveta, nadchnúť sa nimi a slovami ich opísať potenciálnemu konzumentovi. Podľa možnosti tak dobre, aby si to okamžite išiel kúpiť, ale to by bolo na Pulitzera a tak ďaleko ešte nie som. Raz však budem!

Všeobecne som mal za poslednú dobu skúsenosti hlavne s tmavšími praženiami, možno City+ alebo Full City. Konzervatívnejšie veci, ktoré ponúkame aj na eshope, aby sme menej znalých ľudí hneď nešokovali. Okamžite som videl, že táto Panama je výrazne svetlejšia a začal som sa pýtať. Mirovi som písal jednu otázku za druhou a dosť ma prekvapilo, že aj keď mal dosť práce, veľmi ochotne mi odpovedal.

„Ja tieto filtre pražím takto svetlo. Toto je Light City,“ prezradil. A keď som povedal, že ten polliter som dal za chvíľu, usmial sa: „Haha. Veru, táto káva sa pije tak dobre, že aj ja som minule pri práci len tak dal pol litra…“

Osobne som veľmi rád, že tieto dojmy môžem sprostredkovať širšiemu publiku. OK, nie je veľmi široké, pretože za minulý týždeň sme na webe blogokave.sk zaznamenali 2 053 návštev, takže náš dosah je obmedzený, ale aj to je lepšie ako nič.

A veľmi túžim po tom, aby som mnohým menej skúseným kávičkárom povedal, že káva nemusí vyzerať a chutiť tak, ako to pila vaša babka v roku 1989. Možností je mnoho a po ochutnávke tohto svetlého praženia mám chuť písať ódy. Normálne oslavné piesne.

„Úplne to chápem a aj v mojom okolí je to tak,“ zareagoval Miroslav Boltvan na to, ako je káva vnímaná širším publikom. Že každý zväčša pozná len tmavé kávy. „Tento trend svetlých káv je bohužiaľ silný len na západnom Slovensku a tiež to ľudí tu u nás učím doslova každý deň.“

Vzápätí som sa spýtal, aká by táto káva bola v prípade, ak by som si ju spravil v koťogu alebo v klasickom kávovare. Otázku som kládol s veľkou bázňou, aby som sa úplne nestrápnil. Ale chcel som vedieť a poznať názor.

„Do koťoga by to ešte ako-tak šlo, ale nechutilo by to veľmi dobre. Konkrétne túto kávu som skúšal upražiť aj na espresso, ale bola veľmi ovocná. Jednoducho povedané, je super na filter, ale na espresso sa veľmi nehodí.“

svetlé praženie od Barista Coffee Roasters
Na otázku, či to nemám veľmi svetlé, mi Miro odpovedal: „Je to v pohode, môže to byť aj takéto. Pri filtri je jedno, ako to vyzerá – ide len a len o to, aby vám káva chutila. V tom prípade ste urobili všetko správne.“

„Espresso z takto svetlo upraženej kávy by bolo strašne ovocné a bez krémy. A asi by sa to ani nedalo nastaviť, aby tam prebehla 30-sekundová extrakcia,“ zdôraznil skúsený barista, ktorý v Bratislave pracoval vo Five Points a okrem toho spolupracoval aj s 9 Grams Coffee.

No a pridám ešte jednu vec, ktorá mi vŕtala v hlave. Nie som pražiar a neviem, ako celý tento proces vlastne prebieha. Ako dlho sa káva vlastne praží? A aký rozdiel je v dĺžke praženia medzi Light City, teda týmto mojim dnešným „šmakom“, a Full City, teda tmavšie praženou kávou? Vieme to vôbec vymedziť?

„To záleží od kávy a toho, ako dlho sa suší v pražičke a koľko vlhkosti v sebe zrno má. Káva sa dá upražiť za 7 minút, ale aj za 12. Medzi týmito dvoma spomínanými stupňami je rozdiel približne troch minút,“ dodal Miroslav Boltvan.

A takto môj výtvor vyzerá v šálke… nie je to také svetlé, ako v poldecáku 🙂

Takže trojminútový rozdiel a celkom iný svet. Týmto všetkým samozrejme nechcem povedať, že tmavšie pražené kávy sú zlé, to ani náhodou. Nechápme sa zle. Tie sú vhodné na iné prípravy, pre inú cieľovú skupinu a podobne. Ale táto svetlá ma dnes oslovila natoľko, že vám ju musím odporučiť.

Viem, že mnohí kávičkári, na ktorých chcem cieliť tieto blogy, ešte možno nemajú ani Hario V60 a ani nič podobné, čím by vedeli spraviť filter. Ak je to tak, nečakajte ani sekundu. Bežte si to kúpiť a objednajte si aj kávu od Barista Coffee Roasters.

Kliknite na web baristacoffeeroasters.sk a niečo si vyberte, prípadne im napíšte priamo na baristas.sk@gmail.com a povedzte, že ste čítali tento blog. Miro vám určite vyberie niečo vhodné, na čom si pochutnáte.

Ladislav Király, šéfredaktor blogokave.sk

Takto si danú kávu pripravil sám Miro Boltvan, ktorý využil pomer kávy a vody 1:14. Nj, fotí trochu lepšie ako ja… 🙂
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Barista Coffee Roasterskávový bloger
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
kávové čerešne

Robíme z nich žobrákov: Zberači kávy dostávajú 12 centov za kilogram

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL