piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Ako správne namlieť kávu?

Ladislav Király Od Ladislav Király
12. mája 2022
ako správne namlieť kávu
Share on FacebookShare on Twitter

Môžeme si kúpiť akokoľvek kvalitnú kávu, avšak nedobrou prípravou z nej nedostaneme maximum a peniaze do istej miery vyhodíme z okna. Ak to chceme zvládnuť správne, musíme ju optimálne namlieť. Len vďaka tomu bude možné dosiahnuť ideálnu extrakciu. V tomto článku sa pozrieme na to, ako správne namlieť kávu.

So záujmom o rozriešenie problematiky som oslovil Simona Melišeka z pražiarne Ready After Coffee. Ten s kávou pracuje na dennej báze a z každého typu sa vždy snaží dostať maximum. Kvalitné praženie, kvalitné mletie, kvalitná príprava. V exkluzívnom rozhovore pre Blog o káve vám prezradí niekoľko tajomstiev mletia kávy.

Prečo vlastne kávu melieme?

„Preto, aby sme ju dokázali vyextrahovať a aby sme z nej dostali celý jej potenciál. Dobrý pokus urobil James Hoffmann, ktorý dal do filtra nenamletú kávu a zalial ju vodou – v takomto prípade z nej toho veľa nevyextrahujeme. Ak z nej chceme niečo dostať, musíme ju namlieť.“

Ako správne namlieť kávu? Respektíve s čím…

„Základ je taký, že netreba používať nožové mlynčeky, ktoré kávu sekajú. Mali by sme si nájsť také, ktoré ju drvia. Keramické alebo oceľové, aby ju dobre podrvili.“

S čím nám pomôže lepší mlynček?

„Čím je mlynček kvalitnejší, tým bude káva rovnomernejšie namletá. V nekvalitnejšom mlynčeku vznikne veľmi veľa rôznych čiastočiek. Niektoré z nich môžu byť veľmi jemné, iné zasa veľmi hrubé, a toto je veľký problém. Ak nám takéhoto „finu“ (čítaj fajnu, pozn. autora), teda jemnej kávy vyjde až 40 percent, tak pri hariu sa na vrchu urobí akési blato. Tým pádom by káva bola horká. To isté sa môže stať aj pri cold brew, ktoré by nebolo správne ovocné, acidné a vyvážené, ale skôr by bolo horké. Takisto by sme na vrchu mali akési blato. Ďalšou výhodou dobrého mlynčeka je aj to, že kávu nespáli – ak by mal horšie kamene, mohli by sa prehrievať a kávu spáliť. A to by už mohlo priniesť taký efekt, ako keby sme ju ešte dodatočne upražili. Určite teda treba investovať do dobrého mlynčeka.“

Ručného alebo elektrického?

„Za rovnaký peniaz by som radšej išiel do ručného. Ak teda máte na mlynček napríklad 200 eur, radšej za túto sumu kúpiť ručný mlynček. Namelie to omnoho lepšie. Ak máte vyšší rozpočet, tak profi mlynčeky sú už samozrejme elektrické.“

Skúsme si prejsť jednotlivé prípravy kávy. Aké mletie je pre ne optimálne?

„Úplne najjemnejšie mletie sa používa pri príprave tureckej kávy – teda tej klasickej, ktorá sa robí v džezve na piesku. Mletie je také jemné ako možno hladká múka. Nasleduje mletie na espresso, ktoré je stále veľmi jemné a pripomínať by mohlo polohrubú múku. Potom mletie pre domáce pákové kávovary, ktoré nepracujú s takým tlakom ako profi kávovary, takže potrebujú o máličko hrubšie mletie. Ešte o niečo hrubšie mletie sa využíva pri moka kávovaroch a pri aeropresse – toto by sme mohli označiť za stredne jemné mletie. Možno niečo ako hrubá múka.“

„Hrubé mletie využívajú spôsoby prípravy ako hario V60, všetky ostatné drippre a podobné pomôcky. Prirovnať by sme to mohli možno k soli, ale aj tu je tých hrúbok viac: hario potrebuje o niečo jemnejšie mletie ako napríklad chemex. Až za týmto všetkým máme french press, kde ide hrubé mletie a na úplný koniec by som dal cold brew s veľmi hrubým mletím.“

Čo ak by sme do espressa dali veľmi hrubé mletie a do cold brew naopak absolútne jemné?

„Ak by sme hrubo namletú kávu využili pri príprave espressa, káva by bola podextrahovaná. Dostalo by sa do nej málo kofeínu a okrem toho by mala aj veľmi slabú chuť. Tu by som určite odporučil aj náš článok o správnej extrakcii a správnom mletí na espresso, kde sme sa podextrahovanej a preextrahovanej káve už venovali.“

„A naopak: ak by sme pri alternatívnej metóde prípravy kávy použili veľmi jemné mletie, z kávy by sme vytiahli enormne veľa horkosti. Keby sme do haria dali jemné mletie, bolo by to veľmi, veľmi horké. Káva sa totiž pri tomto spôsobe prípravy extrahuje dosť pomaly.“

Vieme nejako vymedziť optimálnu extrakciu pre espresso a pre filter?

„Vieme. Kávovníkové zrno je z veľkej časti tvorené celulózou. Tá v sebe skrýva veľa rôznych látok ako cukry, tuky, bielkoviny, alkaloidy, organické kyseliny a iné. Espresso ako také má TDS (total dissolved solids, pozn. autora) okolo 10, takže v ňom je približne 10 percent rozpustných látok. Zvyšných 90 percent tvorí voda. Pri preextrahovanom espresse by sa tam toho dostalo viac, pri podextrahovanom menej. Môže to prispieť k vytvoreniu nepríjemných chutí a preto je správna extrakcia veľmi dôležitá. Pri filtrovanej káve je to TDS o niečo menšie, rozpustné látky v káve tvoria len 1,2 až 1,5 percenta. Zvyšok, teda tých 98,5 až 98,8 percenta tvorí voda.“

PS: veľa ďalších technických informácií o tom, ako sa zrno vlastne extrahuje, nájdete v článku „Hrúbka mletia kávy: Ako namlieť zrno, aby sa optimálne vyextrahovalo?„

Na záver pridávame ešte dva extrémy: najjemnejšie a najhrubšie mletie, ktoré urobil mlynček Mahlkönig X54.

veľmi jemne namletá káva
veľmi hrubo namletá káva
1x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: mletie kávových zŕn
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
vylúpnuté kávovníkové čerešne - cascara

Čo je to cascara? Farmár nám o nej prezradil neuveriteľné veci

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL