Exkluzívne

Ako strojár z Handlovej prepadol kávovému kumštu

Pracuje ako strojár v spoločnosti GeWiS v Handlovej, avšak jeho život sa točí aj okolo celkom iného koníčka. Ihneď, ako opustí CNC-čka, sa jeho myseľ prepne do kávového režimu. Veľmi rád s ňou experimentuje a mohol by byť inšpiráciou pre kohokoľvek z nás. Volá sa Ján Cvikel.

„S kávou som sa prvýkrát stretol asi tak, ako každý iný mladý, prípadne dospievajúci človek; pozoroval som, ako ju pijú moji rodičia a rodinní známi,“ prezradil kávový nadšenec pre blogokave.sk. „Aj ja som chcel ochutnať, čo to vlastne je a veľmi ma zaujímalo, prečo všetci stále kávičkujú. Nedopadlo to však dobre, káva bola horká. Dnes už viem, že v tom konkrétnom prípade prepálená.“

Espresso a jeho váha
Všetko treba dôkladne prevážiť 🙂

Táto nešťastná situácia sa mu v hlave zapísala na poriadne dlhú dobu, ale úplne ho neodradila. „Kávu som preto na nejaký ten čas zavrhol. Neskôr som na internete uvidel prípravu kávy s moka kanvicou, čo ma inšpirovalo k tomu, aby som si ju obstaral. Začal som piť kávy, ktoré boli dostupné v bežných obchodoch, takže boli z veľkých komerčných pražiarní.“

„Totálne ma to pohltilo a káve som prepadal čoraz výraznejšie. Začal som sa zaujímať o celý tento svet a doslova som hltal nové vedomosti. V mojom vývoji nasledovala kúpa automatického kávovaru, o ktorom som si myslel, že sa mi s ním podarí vytvoriť kvalitné espresso. Ale nebolo to celkom tak…“

Vacuum pot, vákuový kávovar
Príprava kávy cez vákuový kávovar, tzv. vacuum pot. Niečo takéto si viete kúpiť napríklad na tomto linku na klarstein.sk.

Tu už začalo aj experimentovanie s latté artom. „Začal som pokusne kresliť do cappuccina, napozeral som strašne veľké množstvo videí a minul veľa litrov mlieka. Nevzdával som to, napredoval som a postupne som prišiel na to, ako mlieko správne napeniť a akú by malo mať teplotu,“ zaspomínal si 29-ročný mladík, ktorý sa postupom času ešte viac naštartoval.

Jeho záujem bol čoraz intenzívnejší, o kávu sa začal zaujímať hlbšie a hlbšie, získaval viac informácií. „Veľa som sa venoval tomu, ako správne pripraviť espresso, aká má byť presná gramáž kávy, hrúbka mletia, pri akom množstve barov by sa mala pripravovať, aká by mala byť teplota vody a podobne. Na toto mi už automatický kávovar nepostačoval a kúpil som si pákový.“

Pákový kávovar, espresso
Takýto pákový kávovar aktuálne Ján Cvikel využíva. A pochvaľuje si ho.

Ján nám prezradil, že jeho aktuálnym kávovarom je Lelit Anita PL042TEMD, avšak ak by mal peniaze, okamžite by šiel do La Marzocco LINEA MINI. Toho cena sa pohybuje pomerne výrazne nad úrovňou 4 000 eur a je to už záležitosť skôr pre profíka.

Vráťme sa však k samotnému nadšencovi, ktorý počas svojej kávovej kariéry neostal len pri komerčných produktoch. „Postupne som objavil lokálne pražiarne a spoznal rôzne druhy kávy. Káva je podľa mňa ako víno; má strašne veľa chutí, tónov, vôní a druhov, ktoré je potrebné ochutnať a vybrať si spomedzi nich to svoje. Ja som hlavne milovníkom kyslejších káv, ale v podstate si dám každú dobre pripravenú kávu,“ dodal Ján Cvikel, ktorý okrem kávy holduje aj príprave jedla.

Raňajky s dobrou kávou
Kto by si dal?

Aký kávovar si kúpiť?

Nášho respondenta sme požiadali ešte o jednu vec. Mal sa vžiť do kože začínajúceho kávičkára a rozhodnúť sa pre kávovary z nižšej, prípadne strednej cenovej skupiny.

Lacný kávovar: GrandeGusto

lacný kávovar GrandeGusto
Kávovar GrandeGusto od Klarsteinu.

„Takéto niečo môže urobiť celkom fajn kávu na bežné popíjanie, ale kto má rád ozajstné espresso, tak by si rozhodne nevybral stroj v tejto cenovej relácii.“

Odporúčaný kávovar: Delonghi ECAM 22.110B

automatický kávovar Delonghi
Takto vyzerá kávovar Delonghi ECAM 22.110B.

Toto bol môj prvý kávovar. Keď si človek trochu upraví trysku, dá sa s ním našľahať aj mlieko na kreslenie.“

PS: Dielo Jána Cvikela sledujte na Instagrame @janickoc. Fotky použité v článku sú z jeho dielne.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Jeden komentár

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close