streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Ako vinársky priemysel ovplyvnil výberovú kávu? 

Jakub Sobota Od Jakub Sobota
23. augusta 2024
experimentálne spracovanie kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Na prvý pohľad sa môže zdať, že sa jedná o dva úplne rozdielne svety. Opak je však pravdou. Farmári na kávových plantážach sa čoraz viac inšpirujú spracovaním vína a objavujú nové metódy spracovania kávy. 

V posledných rokoch sa pri výberovej káve stretávame s novými spôsobmi spracovania. Tradičné metódy sú čoraz viac nahrádzané experimentálnymi spôsobmi, ktoré káve dodávajú množstvo nových chutí a dotvárajú tak celkový chuťový profil.

Málokto si uvedomuje, že inšpirácia je často čerpaná práve z vinárskeho priemyslu. 

Prevratný rok 2015

S “fermentmi” sa kávová komunita stretla po prvýkrát niekedy po roku 2015. Sčista-jasna sa eshopy a kaviarne začali plniť kávami, ktoré sa absolútne vymykali bežným normám a nastolili tak nový štandard kvality. 

Tento trend však má svoje opodstatnenie. Na World Barista Championship v tomto roku (2015) zvíťazil Saša Šestić, ktorý súťažil s kávou spracovanou karbonickou maceráciou. Podobne v roku 2018 zvíťazil v súťaži Coffee in Good Spirits barista Dan Fellows, ktorý použil zmrazenú fermentovanú odrodu Pacamara. Obaja baristi sa spolu s farmármi podieľali na vývine týchto nových spôsobov spracovania kávy. 

Víno a káva majú mnoho spoločného. Ich finálny senzorický charakter ovplyvňujú premenné ako miesto pôvodu, charakter krajinnej oblasti, spôsob spracovania, miera fermentácie a iné.

klasické spracovanie kávy - sušenie kávovníkových čerešní na afrických posteliach
Sušenie kávovníkových čerešní na tzv. afrických posteliach. (Foto: Shutterstock)

Zvýraznenie chute kávovníkovej čerešne

Camilo Merizalde, ktorý je zakladateľom projektu Santuario Project sa venuje fermentácii kávy od roku 2018. Pre Perfect Daily Grind povedal, že experimentálne metódy spracovania kávy sú výsledkom trendov vo vinárstve a a hľadaním spôsobov, ako môžeme zvýrazniť chuť samotnej kávovníkovej čerešne. Postupy používané vo vinárskom priemysle sa dajú implementovať do odvetvia výberovej kávy. 

„Tieto techniky nám pomohli odlíšiť naše kávy vytvorením mimoriadnych senzorických vlastností a dosiahnutím vyššieho hodnotenia,“ vysvetľuje. „Podľa našich skúseností nám pomáhajú zlepšiť chuťový profil a predĺžiť trvanlivosť kávy.“

Fermentácia ako kľúč k úspechu

Fermentácia, respektíve kvasenie, je chemická reakcia, ktorá je bežnou súčasťou spracovania vína a kávy. Pri káve ju nájdeme aj pri tradičných spôsoboch spracovania, nie vždy je však natoľko intenzívna, že dokáže ovplyvniť chuťový profil. 

V kontrolovaných podmienkach má kvasenie výrazný vplyv na jej chuť a dokáže sa s jej profilom zahrať veľmi rozmanito. 

Pri fermentácii rozlišujeme množstvo druhov a každý z nich má svoje špecifické vlastnosti. Asi najznámejšou je anaeróbna fermentácia, ktorá už podľa názvu značí, že kávové zrná kvasia bez prístupu vzduchu. Laktická fermentácia používa kultúru lactobacillus, používanú aj pri spracovaní mlieka, ktorá premieňa cukry na roztok kyseliny mliečnej. 

spracovávanie kávovníkových zŕn
Kontrola vývoja kávovníkových zŕn v priebehu fermentácie. (Foto: Shutterstock)

Azda najväčším prepojením vína a kávy je karbonická macerácia. Pri víne sa tento proces používa už desaťročia. Jeho cieľom je zmäkčiť hroznové bobule a vďaka tomu im dodať sladšiu a ovocnejšiu chuť. S obohacovaním kávovníkových čerešní o zaujímavé chuťové profily je to veľmi podobné.

Procesy pri víne a káve samozrejme neprebiehajú úplne totožne, kávová sféra je však veľmi inšpirovaná inovatívnymi postupmi spracovania viniča. 

Ako som spomenul, fermentovanie kávy výrazne obohacuje jej chuť. Tým stúpa hodnotenie samotných zŕn z hľadiska SCA bodov, s čím priamo úmerne stúpa aj trhová hodnota kávy.

Budúcnosť čerpania inšpirácie

Svoju prvú fermentovanú kávu si pamätám dodnes. Bola to Uganda Mzungu z pražiarne Gardelli. Vzorku kávy sme si pripravili cez espresso a až pri posledných zrnkách sa nám podarilo recept vyladiť. Stáli sme okoli šálky doppia štyria a každý mal nárok len na jeden hlt. Vždy, keď si niekto odpil, od prekvapenia sa mu rozšírili oči a ostal ticho stáť. Vyzeralo to akoby sme pili čarovný nápoj.

V záplave eufórie z asi 96-bodovej kávy nám vtedy ani len nenapadlo, odkiaľ do kávového priemyslu táto inšpirácia prišla. Dnes sú však tieto kávy takpovediac štandardom. 

Moja rečnícka otázka na záver znie: “Bude to tak aj naopak?” Bude raz kávový priemysel inšpirovať ten vinársky? 

spracovávanie viniča a výroba vína
Fermentačný proces pri produkcii vína. (Foto: Shutterstock)
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: spracovanie kávy
Jakub Sobota

Jakub Sobota

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Coffeein - Káva pre pani učiteľku

Káva pre pani učiteľku: Šplhnite si hneď na začiatku školského roka

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL