sobota, 7 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Aký je rozdiel medzi arabikou a robustou?

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. marca 2022
rozdiel medzi arabikou a robustou

Poznáte rozdiel medzi arabikou a robustou? Prezradíme vám viac.

Share on FacebookShare on Twitter

Keď si kúpite kávu, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou dostanete buď arabiku, robustu alebo ich kombináciu. Sú to dve najčastejšie odrody, ktoré obsadili takmer celý kávový trh. Nie sto percent, ale sú veľmi blízko k tomuto číslu. Robusta má približne 40- a arabika 60-percentné zastúpenie. Aký je základný výzorový rozdiel arabikou a robustou? Ako dokáže bežný človek tieto zrná od seba odlíšiť na prvý pohľad? Opýtali sme sa odborníka zo slovenskej pražiarne.

Hlavný rozdiel medzi arabikou a robustou

„Arabika a robusta sú veľmi ľahko rozpoznateľné,“ povedal v rozhovore pre Blog o káve Radovan Vrzgula z pražiarne Be:Café. „Robusta má okrúhlejšie zrná s rovnou čiarkou v strede zrna a arabika má naopak podlhovastejšie telo s vlnitou čiarkou v strede.“

Napriek tomu, že sú ľahko rozpoznateľné, sa však dejú aj zvláštne chyby. „Párkrát som v kávach zo supermarketu, ktoré tvrdia, že sú stopercentné arabiky, videl aj niekoľko robustových zrniečok. Keď sa človek lepšie pozrie, uvidí veľa vecí.“

rozdiel medzi arabikou a robustou
Screenshot sme si požičali z tohto videa De’Longhi.

Arabika ponúka širšiu chuťovú paletu

Medzi arabikou a robustou však nie sú len výzorové rozdiely, ale aj chuťové. A rovnako tak aj kofeínové. „Arabika ponúka omnoho širšiu paletu chutí ako robusta,“ vysvetlil Rado. „Ponúka toho veľa od čokoládových a orechových tónov až po ovocné tóny malín, jahôd, čerešní alebo exotického ovocia. Africké kávy ako Keňa a Etiópia ponúkajú dokonca aj takzvané florálne tóny. Cítime v nich kvety alebo bergamot a často je to kombinované s citrusovou aciditou.“

Z tohto pohľadu je zrejmé, že arabika je mimoriadne „farebná“ a rozmanitá. Ponúka celé spektrum rôznych chutí a aj preto je taká žiadaná.

Robusta je horká, čokoládová a bez acidity

„Robusta naopak ponúka horkosť alebo čokoládovosť v kombinácii s takmer nulovou aciditou. Nemá žiadne ovocné tóny,“ vysvetlili chalani z pražiarne, ktorí ju však napriek tomu majú v ponuke: „Urobili sme tak na žiadosť našich zákazníkov, ktorí majú radi poriadne ‚smrťáky‘. Do ponuky sme zaradili stopercentnú robustu z farmy Kaweri, ktorá pochádza z pomerne vysokej nadmorskej výšky – teda aspoň na robustu – až 1 300 metrov nad morom.“

„Pri robuste sa to často nevidí, ale túto zberajú ručne a majú tam až 100 rokov staré kávovníky. Kaweri sa všeobecne považuje za domov robusty, keďže sa tam pestujú štepy týchto storočných stromov. A navyše v naturálnom pralese,“ skonštatoval Rado.

robusta Uganda Kaweri
V Be:Café dostanete takúto stopercentnú robustu Uganda Kaweri – kliknite sem.

Rozdiel medzi arabikou a robustou z pohľadu kofeínu

Medzi arabikou a robustou je rozdiel aj v množstve kofeínu. „Robusta ho má približne dvakrát toľko ako arabika. To by však bolo veľmi zjednodušené, pretože každá robusta je iná.“

„Počul som, že najsilnejšia robusta s najvyšším obsahom kofeínu pochádza z africkej krajiny Togo a čítal som, že napríklad Mexiko má nižší podiel kofeínu ako iné krajiny. Je to však len neoverená informácia, netestoval som to. Podľa mňa môže záležať aj od odrody a počasia v danom roku.“

Praženie arabiky a robusty

A čo rozdiel z hľadiska praženia? „Klasická lacnejšia robusta, ktorá sa používa do zmesí, je kvalitovo nižšie ako arabika a triedenie jej zŕn nebolo také dôkladné,“ odvetil Rado.

„Preto ju u nás pražíme zväčša dlhšie a zrno je tak konzistentnejšie. Musíme sa postarať o to, aby sa dobre upražili aj zrná, ktoré tam prípadne nie sú dostatočne dozreté. Niektoré výberové arabiky pražíme v závislosti od toho, na čo chceme kávu použiť – filter či espresso, len deväť až desať minút. Pri robuste sme väčšinou až na 15 minútach. Nie však pri spomínanej kaweri.“

pražiareň kávy Be:Café
Pre aktuálnu ponuku pražiarne kávy Be:Café si kliknite na www.becafe.sk.

Podiel na trhu a cena arabiky a robusty

Zaujímalo nás aj to, aký podiel má na predaji Be:Café arabika a aký robusta. „Samotnú robustu máme v ponuke len tú skôr spomínanú Ugandu Kaweri estate a predá sa jej málo. Robustu okrem toho dávame do blendov, ale v menších percentách ako arabiku. U nás to teda vychádza tak, že upražíme 6 percent robusty a 94 percent arabiky.“

K tomuto všetkému je potrebné pridať ešte cenové porovnanie. Keďže robusta chuťovo nie je taká zaujímavá, je aj lacnejšia. „Najlacnejšia robusta v prijateľnej kvalite sa dá kúpiť dvakrát lacnejšie ako najlacnejšia arabika. Súčasne však platí, že výberové arabiky sa môžu pohybovať v niekoľkonásobne vyšších cenách ako robusty,“ dodal Rado Vrzgula v rozhovore pre náš web.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: arabicaBe:caférobusta
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Barrel Aged káva Bentianna

Ako sa vyrába káva Barrel Aged? Poďte ju ochutnať

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Rye Island Roastery - Colombia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    Dva dôvody, prečo sa zamilovať do kávy od Rye Island Roastery: Kolumbia Teodolfo Lopez a Guatemala Blue Ayarza

    6. júna 2025
    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL