piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Kávovary

Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
22. mája 2025
DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva
Share on FacebookShare on Twitter

Káva, rovnako ako každá iná potravina, je veľmi dynamická. Nielen pred, ale aj po pražení podlieha vývoju a mnohým zmenám. Jej čerstvosť či naopak nečerstvosť vo veľkej miere vplýva aj na výslednú chuť a textúru espressa, ktoré si pripravíte. Určite ste už počuli o tom, že espresso zo starej odstátej kávy má tenšiu vrstvu cremy ako to z čerstvo upraženej. Nie je to však jediný rozdiel, ktorý môžete spozorovať. Ako vplýva čerstvosť kávy na vaše espresso a čo za tým stojí? To sme pre vás názorne otestovali na domácom pákovom kávovare De’Longhi La Specialista Maestro.

Čo sa deje v pražičke?

Proces praženia kávy je kľúčom k odomknutiu chutí každého zeleného zrna. Počas praženia sa zložité organické látky obsiahnuté v káve menia na také, ktoré ľudskému organizmu chutia sladko, ovocne či horko. Počas tohto procesu vzniká množstvo aromatických a chuťových látok, ktoré sú po nasledujúcu dobu ukryté v kávovom zrnku. 

pražená káva v šálkach

Spolu s nimi však pri pražení vzniká aj jeden dôležitý vedľajší produkt – CO2, a teda oxid uhličitý. Tento plyn si zapamätajte, v procese starnutia kávy bude zohrávať dôležitú rolu. 

Ako káva starne?

Hneď, ako káva vyjde z rozžhavenej pražičky a schladí sa, dostane sa do kontaktu s vonkajším prostredím a začne sa proces jej starnutia. V tomto procese dochádza k výmene plynov a aromatických látok medzi kávovými zrnkami a okolitou atmosférou. Počas prvých dní od praženia sú zrnká plné oxidu uhličitého a všetkých tých chutí a vôní, ktoré pražním vznikli. 

CO2 a prchavé aromatické látky sa však postupne začnú predierať von a zrnko začne nahlodávať kyslík z vonkajšieho prostredia. Predstavte si, ako kyslík napadá železo, ktoré postupne hrdzavie. Podobne to má aj káva. Starne, prichádza o svoje kvality a stráca na chuti. 

DeLonghi La Specialista Maestro - mletá káva v páke

Zloduch oxid uhličitý

S oxidom uhličitým to je však trochu inak. Jeho vysoká koncentrácia v počiatočných fázach čerstvosti pri príprave kávy nie je pozitívna. Naopak, narúša extrakciu, čo môže zapríčiniť, že vaše espresso nebude chutiť dobre. Bude ostré, trávnaté a málo komplexné. 

Jeho koncentrácia však našťastie postupne klesá. Preto je ideálne konzumovať kávu až po určitej dobe odstátia. Pri espresse sa táto doba odhaduje najčastejšie na tri až štyri týždne od praženia. Vtedy sú zrnká v dostatočne dobrej kondícii bez toho, aby ich nahlodalo starnutie, a zároveň obsahujú menej oxidu uhličitého. Toto obdobie by sa dalo označiť za akýsi kvalitatívny vrchol každej kávy určenej na espresso. 

Ako však vyzerá espresso z príliš čerstvej a príliš starej kávy? Ako pristupovať k jeho príprave? Otestovali sme to na pákovom kávovare De’Longhi La Specialista Maestro.

pákový kávovar DeLonghi La Specialista Maestro

Príliš stará alebo príliš čerstvá káva

Pre tento test sme využili rovnakú kávu v dvoch verziách. Prvá verzia predstavuje veľmi čerstvú kávu, ktorá bola pražená len pred niekoľkými dňami a druhá tie isté zrná, ktoré už čo-to odstáli a vo veľkej miere zvetrali. 

Iná chuť a iná crema

Pri použití rovnakých parametrov, a to hrúbky mletia, vstupnej a výstupnej dávky a teploty extrakcie sa obe kávy správajú výrazne odlišne. Espresso z príliš čerstvých zŕn má bohatú cremu, zatiaľ čo “staré” espresso cremu takmer netvorí. To však nie je jediný rozdiel. Dôležitejšie odlišnosti môžete nájsť práve v chuti oboch espress. 

DeLonghi La Specialista Maestro - nápoj z čerstvej a z odstátej kávy

Vysoká koncentrácia oxidu uhličitého narúša extrakciu a espresso z čerstvej kávy je citeľne podextrahované. Chutí ostro, jeho acidita je výrazná a nepríjemná, sladkosť nízka a horkosť neprirodzená. Zároveň má trochu vodnaté telo a textúru. 

Na druhej strane, espresso zo starej kávy pôsobí plocho. Je cítiť, že to najlepšie majú zrnká už za sebou. Množstvo výrazných prvkov, ktoré táto káva obsahuje, sa z chuti jednoducho vytratilo. Acidita je nevýrazná a nudná, sladkosť pomerne príjemná, no prebitá nepríjemnou horkosťou. Telo kávy je aj napriek absencii cremy pomerne plné a textúra príjemná.

Jednoduchý hack

Z týchto dojmov je určite jasné, že ani jedno z espress nie je bezchybné. Oba prípady sú hraničné situácie, ktoré sa však dajú vyriešiť. A to pomerne jednoducho. 

Keď sa ocitnete v situácii, že si musíte pripraviť espresso z príliš čerstvej či príliš starej kávy, existuje jeden jednoduchý hack, ktorý vám pomôže s prípravou. Je ním úprava vstupnej a výstupnej dávky espressa. 

DeLonghi La Specialista Maestro - nastavovanie množstva použitej kávy

Tieto zmeny môžete vykonať priamo na kávovare De’Longhi La Specialista Maestro, a to zmenou dávky kávy alebo ako označuje De’Longhi “Dose” a úpravou množstva vody použitej pri extrakcii espressa. Je to vážne jednoduché, ale ako to môže pomôcť?

  1. Pri príliš čerstvej káve budete bojovať práve s veľkou koncentráciou oxidu uhličitého v zrne. Ten znižuje extrakciu a narúša chuť. Extrakciu však jednoducho zvýšite tým, že znížite vstupnú dávku kávy a zvýšite výstupné množstvo. Stačí o jeden či dva gramy menší vstup a o jeden či dva gramy väčší výstup a určite pocítite rozdiel. Menšie množstvo namletej kávy sa extrahuje o niečo ľahšie a väčšie množstvo vody, ktoré ňou pretečie extrakcii len a len pomôže. Takto sa zbavíte chuťovej nerovnováhy, ostrosti chutí a nepríjemných chutí po pražení.
  1. Opačným prípadom je káva, ktorá zostarla. Tu toho oxidu uhličitého veľa nenájdete, preto bude prirodzene tvoriť menej cremy. To však vôbec nevadí. Horšie je to s chuťami. Množstvo aromatických a chuťových látok počas starnutia vyprchalo alebo degradovalo. Budete tak pracovať s kávou, ktorá má v sebe prirodzene menej chutí. Riešením však môže byť zvýšenie vstupnej dávky kávy a zároveň zníženie výstupného množstva. Znovu o gram či dva. Väčšia vstupná dávka zvetranej kávy nebude problém pre extrakciu a v kombinácii s menším množstvom vody dosiahnete koncentrovanejšie chute espressa. A presne to chcete. Vyzdvihnúť tie chute, ktoré v káve ostali a dostať ich do popredia. Takto pripravené espresso môže byť plné chutí, aj keď surovina, z ktorej pochádza, už nie je v najlepšej kondícii.
DeLonghi La Specialista Maestro - odstáta a čerstvá káva

Kombinácia kvalitnej kávy a kvalitného domáceho stroja, napríklad De’Longhi La Specialista Maestro, môže dopadnúť na jednotku aj keď si kávu nepripravujete v práve ideálnom časovom okne. 

Skúste tieto rady aplikovať v praxi a pohrať sa s nastaveniami, ktoré vám váš kávovar ponúka a možno zachránite aj tie zabudnuté zrnká, ktoré ste odsúdili na prípravu pre návštevu. Nezabúdajte, espresso je veľmi zložitý nápoj, pri ktorého príprave hrajú rolu aj tie najmenšie detaily.

5x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: De'Longhikávovar
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
obaly na kávu - Kofipack

Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL