štvrtok, 12 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zdravie

Ktorý je najzdravší spôsob prípravy kávy?

Ladislav Király Od Ladislav Király
13. júna 2021
najzdravší spôsob prípravy kávy

Vedeli ste o tom, že keď kávu preženiete cez papierový filter, spravíte najlepšie? Ten totiž zadrží všetky škodliviny, ktoré nepotrebujete. (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Káve je pre mnohých z nás „životabudičom“, bez ktorého si nevieme predstaviť začiatok dňa. A vlastne nielen ten: pravidelne ju využívame ako zdroj potrebnej energie, ktorý nás sprevádza aj počas pracovných chvíľ alebo stretnutí. Je zrejmé, že má viacero pozitívnych vplyvov a dokonca môže predĺžiť život. Avšak nie pri každom spôsobe prípravy. Ktorý je najzdravší spôsob prípravy kávy?

V magazíne European Journal of Preventive Cardiology sa objavili výsledky štúdie, ktorá sa zaoberala najzdravšími spôsobmi prípravy kávy. Ukázalo sa, že konzument spraví najlepšie vtedy, ak použije filter.

Najzdravší spôsob prípravy kávy? Filter!

„Nefiltrovaná káva obsahuje zložky, ktoré zvyšujú cholesterol,“ povedal autor štúdie Dag Thelle pôsobiaci na Univerzite v Göteborgu. „Použitím filtra tento problém odstránite a infarkty a predčasné úmrtia sú menej pravdepodobné. Naša štúdia ukázala silné a presvedčivé dôkazy týkajúce sa prepojenia metód prípravy kávy, infarktov a dlhovekosti.“

Toto nie je veľmi dobrá správa pre tých kávičkárov, ktorí majú radi napríklad tureckú kávu, ale napríklad ani pre fanúšikov french pressu.

Cafestol a kahweol robia neplechu

„Nefiltrovaná káva, napríklad grécka a turecká, prípadne aj káva z french pressu, obsahuje väčšie množstvo cafestolu a kahweolu, teda chemikálií nachádzajúcich sa v olejových kvapôčkách plávajúcich na káve, avšak aj v sedimente,“ uviedla odborníčka CNN na zdravie a výživu Lisa Drayerová.

„Štúdie ukázali, že tieto látky dokážu zvýšiť množstvo triacylglycerolu a rovnako LDL cholesterolu. Držte sa teda filtrovanej kávy a napríklad papierového filtra, ktorý používate pri klasickom ‚dripe‘. Môže vám pomôcť tieto chemikálie zachytiť,“ dodala.

Najzdravší spôsob prípravy kávy: štúdia z Nórska

Štúdia bola založená na obrovskej vzorke 508 747 obyvateľov Nórska; malo ísť o zdravých mužov a ženy vo veku od 20 do 79 rokov. Účastníci boli pozorovaní v rokoch 1985 až 2003 a uvádzali aj informácie o tom, aké množstvo kávy akého spôsobu prípravy pijú.

Okrem toho hlásili aj to, či patria medzi fajčiarov, koľko vážia, akým fyzickým aktivitám sa venujú, aké majú vzdelanie, krvný tlak či cholesterol.

Až 59 percent účastníkov uprednostňovalo filtrovanú kávu, dvadsať percent nefiltrovanú, deväť percent pilo oba typy kávy a dvanásť percent nepilo kávu vôbec. Do konca pozorovaného obdobia, teda do roku 2003, zomrelo celkovo 46 341 účastníkov, z ktorých 12 621 prišlo o život v dôsledku kardiovaskulárnych problémov a 6 202 z nich kvôli infarktu.

Pitie kávy nie je nebezpečné, práve naopak

Keď si potom výskumníci posvietili na kávové zvyklosti účastníkov, spozorovali veľmi zaujímavé skutočnosti. Ukázalo sa, že pitie kávy vôbec nie je nebezpečné, práve naopak: tí účastníci, ktorí pili filtrovanú kávu, znížili riziko úmrtia oproti tým, ktorí kávu nepili vôbec, až o pätnásť percent. Vyzerá to tak, že za to mohli antioxidanty a polyfenoly, ktoré sú v káve zastúpené v hojnom množstve.

Najnižšia úmrtnosť bola medzi ľuďmi, ktorí denne vypili jednu až štyri šálky filtrovanej kávy. Čo je zaujímavé, ani pitie nefiltrovanej kávy nezvyšovalo riziko úmrtí oproti ľuďom, ktorí kávu nepili vôbec; jedinou výnimkou bola skupina mužov nad 60 rokov, kde nefiltrovaná káva zvyšovala možnosť kardiovaskulárnych problémov.

Máte vysoký cholesterol? Radšej stavte na filter.

Avšak na to, aby bolo možné vyvodiť stopercentné závery, bude potrebné vykonať viacero výskumov, ktoré sa nebudú týkať len nórskej populácie. Potom budeme môcť prísť na to, ktorý je najzdravší spôsob prípravy kávy.

„Ľudia, ktorí majú vysoký cholesterol a chcú s tým niečo spraviť, by sa mohli zdržať nefiltrovanej kávy,“ poznamenal Thelle. „Nálezy, že tí, ktorí pili filtrovanú kávu, si viedli lepšie, ako tí, ktorí kávu nepili vôbec, nemôžu byť vysvetlené žiadnou z iných premenných ako napríklad vek, pohlavie alebo životné návyky. Myslíme si teda, že naše pozorovania sú pravdivé.“

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: filtrovaná kávakáva a zdraviePozitívne vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Kvalitná káva vo vrecúškach: Steeped Coffee

Steeped Coffee: Kvalitná káva v plne kompostovateľných vreckách

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL