Zdravie

Aký spôsob prípravy kávy je najzdravší?

Eshop s kávou

Káve je pre mnohých z nás „životabudičom“, bez ktorého si nevieme predstaviť začiatok dňa. A vlastne nielen ten: pravidelne ju využívame ako zdroj potrebnej energie, ktorý nás sprevádza aj počas pracovných chvíľ alebo stretnutí. Je zrejmé, že má viacero pozitívnych vplyvov a dokonca môže predĺžiť život. Avšak nie pri každom spôsobe prípravy.

V stredu sa v magazíne European Journal of Preventive Cardiology objavili výsledky štúdie, ktorá sa zaoberala najzdravšími spôsobmi prípravy kávy. Ukázalo sa, že konzument spraví najlepšie vtedy, ak použije filter.

Stavte na filtrovanú kávu

„Nefiltrovaná káva obsahuje zložky, ktoré zvyšujú cholesterol,“ povedal autor štúdie Dag Thelle pôsobiaci na Univerzite v Göteborgu. „Použitím filtra tento problém odstránite a infarkty a predčasné úmrtia sú menej pravdepodobné. Naša štúdia ukázala silné a presvedčivé dôkazy týkajúce sa prepojenia metód prípravy kávy, infarktov a dlhovekosti.“

Toto nie je veľmi dobrá správa pre tých kávičkárov, ktorí majú radi napríklad tureckú kávu, ale napríklad ani pre fanúšikov french pressu.

Cafestol a kahweol robia neplechu

„Nefiltrovaná káva, napríklad grécka a turecká, prípadne aj káva z french pressu, obsahuje väčšie množstvo cafestolu a kahweolu, teda chemikálií nachádzajúcich sa v olejových kvapôčkách plávajúcich na káve, avšak aj v sedimente,“ uviedla odborníčka CNN na zdravie a výživu Lisa Drayerová.

„Štúdie ukázali, že tieto látky dokážu zvýšiť množstvo triacylglycerolu a rovnako LDL cholesterolu. Držte sa teda filtrovanej kávy a napríklad papierového filtra, ktorý používate pri klasickom ‚dripe‘. Môže vám pomôcť tieto chemikálie zachytiť,“ dodala.

Silná štúdia s pol miliónom vzoriek

Štúdia bola založená na obrovskej vzorke 508 747 obyvateľov Nórska; malo ísť o zdravých mužov a ženy vo veku od 20 do 79 rokov. Účastníci boli pozorovaní v rokoch 1985 až 2003 a uvádzali aj informácie o tom, aké množstvo kávy akého spôsobu prípravy pijú.

Okrem toho hlásili aj to, či patria medzi fajčiarov, koľko vážia, akým fyzickým aktivitám sa venujú, aké majú vzdelanie, krvný tlak či cholesterol.

Až 59 percent účastníkov uprednostňovalo filtrovanú kávu, dvadsať percent nefiltrovanú, deväť percent pilo oba typy kávy a dvanásť percent nepilo kávu vôbec. Do konca pozorovaného obdobia, teda do roku 2003, zomrelo celkovo 46 341 účastníkov, z ktorých 12 621 prišlo o život v dôsledku kardiovaskulárnych problémov a 6 202 z nich kvôli infarktu.

Pitie kávy nie je nebezpečné, práve naopak

Keď si potom výskumníci posvietili na kávové zvyklosti účastníkov, spozorovali veľmi zaujímavé skutočnosti. Ukázalo sa, že pitie kávy vôbec nie je nebezpečné, práve naopak: tí účastníci, ktorí pili filtrovanú kávu, znížili riziko úmrtia oproti tým, ktorí kávu nepili vôbec, až o pätnásť percent. Vyzerá to tak, že za to mohli antioxidanty a polyfenoly, ktoré sú v káve zastúpené v hojnom množstve.

Najnižšia úmrtnosť bola medzi ľuďmi, ktorí denne vypili jednu až štyri šálky filtrovanej kávy. Čo je zaujímavé, ani pitie nefiltrovanej kávy nezvyšovalo riziko úmrtí oproti ľuďom, ktorí kávu nepili vôbec; jedinou výnimkou bola skupina mužov nad 60 rokov, kde nefiltrovaná káva zvyšovala možnosť kardiovaskulárnych problémov.

Máte vysoký cholesterol? Radšej stavte na filter.

Avšak na to, aby bolo možné vyvodiť stopercentné závery, bude potrebné vykonať viacero výskumov, ktoré sa nebudú týkať len nórskej populácie.

„Ľudia, ktorí majú vysoký cholesterol a chcú s tým niečo spraviť, by sa mohli zdržať nefiltrovanej kávy,“ poznamenal Thelle. „Nálezy, že tí, ktorí pili filtrovanú kávu, si viedli lepšie, ako tí, ktorí kávu nepili vôbec, nemôžu byť vysvetlené žiadnou z iných premenných ako napríklad vek, pohlavie alebo životné návyky. Myslíme si teda, že naše pozorovania sú pravdivé.“

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close