streda, 21 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Aký vplyv má intenzita praženia na množstvo kofeínu v káve?

Ladislav Király Od Ladislav Király
20. júla 2020
praženie a množstvo kofeínu v káve

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, aký vplyv má proces praženia na množstvo kofeínu v káve? Je ho viac v svetlo alebo tmavo pražených zrnách? (Foto: Tina Guina/Unsplash)

Share on FacebookShare on Twitter

Čo všetko robí praženie so samotným zrnom? Je zrejmé, že ho vysušuje a menia sa jeho základné vlastnosti, ale má to vplyv aj na množstvo kofeínu, ktoré v ňom je? Vyzerá to tak, že na túto vec existujú rôzne názory.

„Ak vám ide len o dodávku energie, tak objednanie tmavo praženej kávy je najväčšia chyba, akú môžete spraviť,“ povedala viceprezidentka World of Coffee Jackie Newmanová pre mashed.com s dodatkom, že takáto káva má v sebe menšie množstvo kofeínu.

Podľa Newmanovej praženie kávu pripravuje o kofeín

Jej vedomosti ju priviedli k tomuto záveru, ale prečo je to tak? Newmanová ďalej vysvetľovala: „Aj keď to možno znie inak, ako by naznačovala intuícia, svetlejšie pražená káva má viac kofeínu a čím je pražená tmavšie, tým ho má menej.“

Takže v priebehu procesu praženia káva síce získava lepší chuťový profil, no na druhej strane prichádza o kofeín ako dodávač energie. „Ľudia si chuť často nejakým spôsobom spájajú s kofeínom, ale tieto dve veci spolu nie sú v priamočiarom vzťahu,“ skonštatovala odborníčka.

Na množstvo kofeínu vplýva veľa rôznych vecí

Pri tom, aké množstvo kofeínu z kávy dostaneme, však nejde len o praženie. Newmanová pripomenula, že zohľadňovať treba aj odrody a variety kávy, spôsob mletia, čas prípravy alebo množstvo využitej vody.

Dôležitú rolu z hľadiska metabolizovania kofeínu zohráva aj to, či si do kávy pridáme aj mlieko alebo cukor a dokonca aj potraviny, ktoré sme spolu s ňou konzumovali. Telo na toto všetko reaguje inak.

Ktorá káva dodá najviac kofeínu?

Nuž a aj keď si niekto myslí, že najviac kofeínu človeku dodá espresso, nie je to celkom pravda. V pomere k objemu šálky to síce platí, ale espresso je predsa len maličké.

„Ak zohľadníme množstvo tekutiny, tak espresso má pomerovo viac kofeínu, ako prekvapkávaná káva, ale to len preto, lebo je koncentrovanejšie. Prekvapkávanú kávu robíme naopak z väčšieho množstva kávy a dlhšie sa extrahuje, pričom nám zabezpečí väčší objem kávy a tým pádom aj viac kofeínu.“

A záver tohto všetkého? „Ak chcete kávu len preto, aby vás čo najviac nakopla, stavte na svetlejší typ praženia a spravte ju cez filter. Takto získate najviac kofeínu,“ dodala Jackie Newmanová.

Podľa Sprudge praženie množstvo kofeínu nemení

Odborníci z uznávanej webovej stránky Sprudge však majú iný názor. „Množstvo kofeínu v káve je v priebehu procesu praženia veľmi stabilné,“ konštatujú, pričom svoje tvrdenia podkladajú aj vedeckým výskumom.

„Ide o to, že aj keď jednotlivé zrná počas praženia prechádzajú fyzickými a chemickými zmenami, množstvo kofeínu, ktoré je v nich na začiatku, je približne rovnaké tomu, ako keď sa celý proces skončí. Množstvo kofeínu je rovnaké pri svetlom i tmavom type praženia,“ dodávajú.

Tmavšie pražené zrná sú ľahšie

Zaujímavý názor na celú problematiku sa nachádza na stránke Kicking Horse Coffee. Aj podľa autora tamojšieho článku ostáva množstvo kofeínu v zrnkách kávy v priebehu praženia rovnaké, no predsa len tu vznikne určitý minimálny rozdiel.

„Ak si porovnáte svetlo a tmavo upražené zrno, tak obe majú relatívne rovnaké množstvo kofeínu,“ píše sa v blogu, ktorého tvorca následne pridal takýto poznatok: „Keď som porátal zrná, tak do desiatich gramov kávy sa mi pomestilo 65 svetlo- a 67 tmavo pražených zŕn.“

Ťažko prísť k jednoznačnému záveru

Nuž a ak zohľadníme túto skutočnosť, tak pri rovnakej váhe by malo byť v tmavšie pražených zrnách predsa len o niečo viac kofeínu. Ak vychádzame z predpokladu, že v jednom zrne je vždy približne rovnaké množstvo kofeínu, tak v 67 zrnách ho musí byť o niečo viac, ako v 65.

Ak sa však na vec pozeráme čisto z hľadiska objemu kávy, tak v svetlo praženej je kofeínu o niečo viac. Keď sa totiž káva praží dlhšie, nie je len ľahšia, ale mierne naberá aj na objeme. Tento ukazovateľ však nie je príliš podstatný.

Viacero zdrojov sa napokon zhoduje v tom, že rozdiely sú minimálne a nemá význam príliš sa nimi zaoberať. Väčší vplyv ako proces praženia totiž môže mať napríklad odroda kávy, prípadne ďalšie okolnosti, ktoré sme spomínali.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kofeínstupne praženia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
falšovanie kávy v Kambodži

V Kambodži falšovali kávu. Čo všetko pri tom využívali?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    20. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL