nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Alexander Szabó a Čierna Perla: Od na trikrát zaliateho Turka k výberovke

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. marca 2021
Čierna Perla - Alexander Szabó

Toto je Alexander Szabó, ktorý v roku 2009 založil pražiareň Čierna Perla. Rozpovieme vám jeho príbeh.

Share on FacebookShare on Twitter

Kostolná pri Dunaji je malá dedinka v okrese Senec. Podľa oficiálnych údajov má len niečo vyše 600 obyvateľov, ale môže sa popýšiť vlastnou pražiarňou kávy. Projekt s názvom Čierna Perla založil Alexander Szabó, ktorý patrí medzi priekopníkov kávovej kultúry na Slovensku. V oblasti pôsobí od roku 2009.

„Učil som sa za kuchára a čašníka, takže celý čas som sa motal okolo gastra,“ povedal Alexander v rozhovore pre Blog o káve a so širokým úsmevom nám prezradil: „Praxovali sme v reštauráciách a majsterky kládli veľký dôraz na to, aby bola ‚turecká káva‘ – slovenský Turek – správne zaliata na trikrát. O mojich začiatkoch s kávou teda asi toľko…“

Výletná loď a „hádka“ v Paname

Po prvých skúsenostiach s touto našou domácou legendou sa však situácia postupom času zlepšovala. „Šanimu“ sa podarilo dostať pracovať na výletnú loď, kde podľa vlastných slov objavil čaro kávy.

„Spomínam si hlavne na jednu príhodu z Panamy. Tam mi v obyčajnom supermarkete nejaká pani v tradičnom kroji naliala niečo tmavé a tekuté. Bolo to fakt veľmi dobré a nechápal som, o čo tu ide. Aj som sa s ňou mierne ‚pohádal‘, že káva u nás na Slovensku chutí akosi inak. Práve toto by som označil za zlomový okamih, od ktorého som o káve začal viac uvažovať.“

Podobný bod zlomu asi zažili mnohí z nás, ktorých káva okúzlila. Nie je žiadnou hanbou priznať, že v našich končinách väčšina ľudí začínala s klasickou zalievanou kávou v pohároch Durit, s vystrčeným malíčkom si „pochutnávala“ na prepražených produktoch spod Tatier, prípadne z hrnčekov popíjala instantné kávoviny, ktoré si žiadali ešte deci mlieka a tri lyžičky cukru. Vďaka tomu boli konečne pitné.

pražiareň Čierna Perla
Ponuka výberoviek z pražiarne kávy Čierna Perla.

Pražiarenské začiatky

Kvalitná káva je o niekoľko líg inde a človeka dokáže chytiť za srdce. Alexandra Szaba chytila natoľko, že sa ju rozhodol sám pražiť a to, čo mal možnosť ochutnať vtedy v Paname, chcel priniesť aj bežnému našincovi.

„Moja prvá mašina na praženie bola GENE, na ktorej som mohol upražiť maximálne 250 gramov kávy,“ prezradil nám. „Neskôr sa mi ozval nejaký chlapík zo Žiliny, ktorý mi predal svoju 5-kilogramovú STA Impiati z roku 1985 a prihodil mi k nej aj váhu, mlynček či zváračku. Nakúpil som si všetko, čo pražiareň potrebuje a pustili sme sa do prerábky pivnice…“

Následne bolo potrebné vybaviť všetky formality týkajúce sa hygieny, HACCP a rôzne byrokratické záležitosti. „Keď som potom definitívne začal s pražením, robil som to len popri zamestnaní. Niekedy som stroj zapínal o 23:00 a končil o druhej v noci. O pol siedmej sme už chystali raňajky pre ubytovaných hostí. Musím priznať, že spočiatku som praženiu nevenoval veľkú pozornosť. Zapol som pražičku a keď bola káva dostatočne tmavá, tak sme ju vypustili do chladiča…“

Čierna Perla: Piráti z Karibiku ako inšpirácia

„Ale nie preto sa voláme Čierna Perla!“ zasmial sa Alexander a vzápätí prezradil, prečo sa zrodil tento názov: „V tom období fičal Jack Sparrow a Piráti z Karibiku, no a ich loď sa volala Čierna perla. Ja som si to vlastne spojil aj so svojim pôsobením na lodi a vznikol názov.“

V tom čase pražil v podstate každý na tmavo a kávu sme poznali len takto. „Je to tak. Svetlé praženie prakticky ani neexistovalo a taký pojem, že „specialty grade“, tak to u nás nikto nepoznal. Ako som spomínal, aj my sme pražili na tmavo, ale aj tak vznikal problém; káva nebola upražená stabilne.“

pražička v pražiarni Čierna Perla

Intenzívne štúdium a výchova konkurencie

„Pustil som sa do štúdia a absolvoval som školenia týkajúce sa praženia. Najskôr v Prahe a potom sme sa presunuli do Nemecka, odkiaľ mám aktuálnu pražičku. Absolvoval som aj kurz so Scottom Raom, ktorý je uznávaný učiteľ pražiarov a napokon som bol aj na kurze v Seredi, kde majú licenciu z Coffee Consulate. Každý kurz mi niečo dal, ale napokon je to všetko hlavne o praxi. Čím viac chýb spravíte, tým viac skúseností naberiete. A bolo ich veru dosť.“

Po štyroch rokoch praženia v pivnici nastalo sťahovanie. Našťastie len o dvadsať metrov ďalej. „Pred naším rodinným domom sme postavili pražiareň a kúpili aj novú pražičku, na ktorej pražíme do dnešných dní. Spočiatku nebola stopercentne využitá, takže som trochu pomáhal s rozbehom aj ďalším začínajúcim pražiarom. Môžem povedať, že som bol pri zrode Burcoffee, Illimité specialty coffee, Goriffee roastery, Bozin roastery či Zlaté Zrnko. Okolie mi síce naznačovalo, že vychovávam konkurenciu, no nikdy som to tak nebral. Po rokoch sa karta obrátila a keď potrebujem nejakú radu, nikto z nich mi nepovie NIE.“

Čierna perla a problémy so zháňaním zeleného zrna

Zaujímavo vyznela informácia, že ešte pred niekoľkými rokmi nebolo jednoduché zakúpiť zelené zrno. Teda aspoň pre menšie pražiarne. „Teraz to už vyznie smiešne, ale ja som to zelené zrno fakt nikde nevedel zohnať,“ zasmial sa A. Szabó. „Objednávať sa dalo len po kamiónoch, takže vo veľkom, nuž a väčšie slovenské pražiarne neboli ochotné predať zelenú kávu. Nakoniec sa mi ju podarilo zohnať z pražiarne Tina – najstaršia rodinná pražiareň na Slovensku – ktorá je od nás vzdialená možno päť kilometrov. Neskôr som už začal chodiť s prívesom do Talianska.“

„Dnes využívam hlavne importérov z Belgicka; ich kávu pražím trochu komerčnejšie, ale určite ju neprepražujem. Z týchto káv máme v ponuke sedem druhov. Zo specialty grade (Alex‘s Specialty) ponúkame päť druhov káv, ktoré priebežne meníme. Pred ich nákupom si vyžiadam vzorky, prípadne sa spoľahnem na Q Gradera, ktorý je špecialista na kávu. Cena týchto káv môže byť trikrát alebo štyrikrát vyššia, ako cena komerčných káv.“

„Najbližší sklad kávy mám v Seredi, okrem toho i v Žiline a aktuálne som narazil už aj na Michalovce. Pokiaľ si však chcete vybrať z väčšej ponuky, tak musíte ísť za hranice, napríklad do Terstu, Hamburgu alebo Amsterdamu. Tam majú v ponuke aj 40 alebo 50 druhov káv,“ prezradil Alexander.

pražiareň Čierna Perla

Postupné učenie na ovocnosť a kyslosť

Ako sme spomínali, Čierna perla začínala s tmavším pražením kávy, ale postupne nastávala zmena. Aj dnes sa však značná časť produkcie praží „komerčnejšie“.

„Pri Alex’s Specialty ideme do vyššej ovocnosti, ale musíme počúvať zákazníka. Ak je u nás niekto prvýkrát a dozviem sa, že pije Lavazzu alebo Illy, tak mu určite neponúknem Keňu. Acidita by mu asi skrivila ústa. Ponúkol by som mu niečo neutrálne ako Brazília alebo Kuba, no keď príde druhýkrát, môžem už na ovocnosti aj trochu pridať. A môžem prezradiť, že zopár takýchto ľudí sme už pretransformovali dokonca aj na Etiópiu či Keňu.“

„Pre firmy ponúkame aj blendy, či už s robustou alebo bez nej. Naša najpredávanejšie káva je Brazília, na druhom mieste je veľmi tesne Kuba. Ja si dám ráno dobrý čokoládový Salvador, poobede dostanem chuť zasa na niečo šťavnaté z Etiópie… a medzitým si dám kýbeľ iných káv,“ zasmial sa rodák z Kostolnej pri Dunaji.

Prečo staviť na lokálnych pražiarov?

Pridali sme aj otázku, ktorú dávame každému: do akého okamihu po upražení by bolo kávy optimálne spotrebovať? „V káve prebiehajú rôzne chemické reakcie a do svojej krásy rastie aj mesiac po upražení. Svetlé praženie dokonca ešte dlhšie. Určite by som odporúčal kupovať kávu od lokálnych pražiarov, pretože pri nej vždy viete, že je čerstvá a na obale nájdete aj dátum praženia,“ dodal Alexander Szabó pre Blog o káve.

Pražiareň Čierna Perla nájdete v kamennom obchode priamo v Kostolnej pri Dunaji, eshop sa nachádza na webovej stránke www.ciernaperla.sk a k dispozícii je aj stránka na Facebooku Čierna Perla – Black Pearl.

https://www.ciernaperla.sk/videos/ciernaperla_videoshot.mp4


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Alexander SzabóČierna Perlapražiareň kávyrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Tereza Balá, roast different

Tereza Balá v roast different: Naturálne spracované kávy si dávam už len zriedka

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL