pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Alžírska káva: Ako ju pripraviť a prečo nemá nič s Alžírskom?

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. júna 2021
Alžírska káva

Keď si objednáte alžírsku kávu, dostanete približne takto vyzerajúci nápoj. Vedeli ste však, že s Alžírskom nemá vôbec nič spoločné?

Share on FacebookShare on Twitter

Keď prídete do bežnej slovenskej kaviarne, zväčša v ponuke nájdete aj produkt zvaný Alžírska káva. U nás je tento druh nápoja v zásade samozrejmosťou, ibaže v skutočnosti je okolo neho značné tajomno. V zahraničí totiž nič také ako Alžírska káva nepoznajú a ak by ste googlili „algerian coffee“, neuspejete.

Po pôvode tzv. alžírskej kávy však netreba dlho pátrať. Vznikla ako akási odnož viedenskej kávy, ktorá je typická parádnou šľahačkovou ozdobou. Nuž a stačí, že k tejto viedenskej káve pridáte vaječný likér a alžírska káva je na svete. Jednoduché, nie?

S Alžírskom, ktoré leží na severe Afriky medzi Marokom a Tuniskom, to však nemá nič spoločné.

Návod na prípravu Alžírskej kávy

  • do predhriatej šálky nalejte vaječný likér (10 až 20 ml).
  • zalejte ho espressom lungom (60 ml), teda „dlhým“ espressom, ktoré je do určitej miery zriedené horúcou vodou. Zalievajte pomaly a cez lyžičku.
  • pridajte šľahačku.
  • hotový nápoj ešte môžete zaliať štipkou vaječného likéru, prípadne nastrúhanou čokoládou.
  • všetky kroky robte podľa vlastnej chuti a svojich preferencií. Nebojte sa skúšať.
Alžírska káva
Vaječný likér, káva, šľahačka, štipka nastrúhanej čokolády a na vrch ešte trochu likéru: takúto alžírsku kávu sme dostali v košickom Riders Pube.

Mazagran vs Alžírska káva

Keď sa pustíme do intenzívnejšieho hľadania skutočnej alžírskej kávy, dostaneme sa na stopu nápoja zvaného mazagran. Ide o studený a sladký kávový nápoj, ktorý pochádza práve z týchto končín.

Pripravuje sa zo silnej horúcej kávy, ktorou sa zaleje ľad a zvyčajne sa podáva v úzkom a vysokom pohári. Podľa Wikipedie je často označovaná aj za „kávu, ktorá sa pije s vodou a nie mliekom“. Dokonca sa k nej podáva zvláštny pohár vody, ktorú si máte do kávy dolievať.

Portugalci pre prípravu mazagranu využívajú aj espresso, citrón, mätu a rum, pričom kávu si zvyknú sladiť špeciálnym sirupom. V Rakúsku je mazagran takisto pripravovaný aj s rumom.

Zaujímavá história mazagranu

S týmto druhom nápoja sa spája aj zaujímavá historka: približne v roku 1837 ho vraj v pevnosti zvanej Mazagran na alžírskom území konzumovali francúzski vojaci. Tým zachutil natoľko, že si recept odniesli domov a mazagran rýchlo nabral popularitu aj na ich území.

Hovorí sa o tom, že vojaci nemali mlieko a ani brandy, takže kávu popíjali riedenú vodou a studenú, pretože v Alžírsku je zvyčajne veľmi teplo. Či je to skutočne tak, je dnes už veľmi ťažké dokázať.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: alžírska kávarecepty
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
časopis Standart

Slovenský magazín bol tretí rok po sebe vyhlásený za najlepší kávový časopis sveta

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL