ExkluzívneKávový bloger

Amatér alebo profík? Poď zistiť, na ktorom stupienku kávového rebríka si

Výberová káva nemusí okamžite zachutiť každému. Veľa ľudí naučených na horké supermarketové kávy talianskeho typu len ohrnie nos a urazene skonštatuje: „Fuj, kyslé“. V konečnom dôsledku je to však len otázka pochopenia kávy ako takej a pokúsim sa vás o tom presvedčiť. Toto je článok o kávovom rebríku.

Začnem zoširoka: káva je ovocie, ktoré rastie na kávovníku a ktoré vyzerá ako naša čerešňa. V jeho vnútri sú dve kôstky, ktoré označujeme ako zrnká. Sú veľmi tvrdé a bez ďalšieho spracovania neponúkajú v podstate nič zaujímavé, ale šikovnejší ľudia ako ja prišli na to, že pražením dokážeme ich chuťové vlastnosti zveľadiť. A to veľmi výrazne.

Káva je ovocie

Keď kávovníkové zrnká pražíme krátko, vykazujú veľa ovocnosti i acidity. Postupom času tieto vlastnosti zanikajú a začína sa objavovať horkosť, ktorá sa čoraz viac derie do popredia. Keby sme kávu pražili veľmi dlho, ovocnosť a acidita by celkom zanikli a horkosť by bola extrémna. Presne takéto sú supermarketové kávy. Podobajú sa ako vajce vajcu, sú prepražené, jednotvárne a nudné. Teda aspoň podľa mňa… aj keď môj názor môže byť nepopulárny.

Je to však v poriadku? Nemali by sme chcieť, aby niečo, čo pochádza z ovocia, chutilo aspoň trochu ovocne? Podľa mňa mali. Kávu by sme mali pražiť len tak dlho, aby sme v nej ešte dokázali pocítiť spôsob jej spracovania, ale aj oblasť, v ktorej bola dopestovaná. Len dovtedy, kým má svojský a odlíšiteľný charakter. Lebo prepražené či spálené kávy chutia všetky rovnako a podľa mňa je škoda za ne vyhadzovať peniaze.

Káva nemusí byť len horká

Netajím sa tým, že mne kedysi káva nechutila: poznal som ju len tak, ako ju stále poznajú mnohí bežní konzumenti. Bol som naučený na to, že káva je horká. Medzičasom som už mal možnosť prísť na to, že káva môže chutiť na tisícky spôsobov a dostal som chuť vykričať to do sveta. A tak tu teda kričííííííííím.

Ako inak, zasa som sa nechal trochu uniesť, ale nad touto otázkou premýšľam už roky. A trápi ma. To, že priemerný Slovák má kávu zafixovanú ako horkú a čiernu tekutinu, potrebujeme zmeniť. Teda aspoň podľa môjho skromného názoru. Verte mi, ovocnej káve sa dá prísť na chuť a keď sa vám to podarí, k tej horkej sa nikdy nevrátite.

Kávový rebrík

Do pomyselného kávového neba vedie cesta, ktorú by som označil ako „kávový rebrík“. Keď ste doteraz pili extrémne horké supermarketové kávy, ktoré patria na prvý schodík spomínaného rebríka, a odrazu skočíte na najvyšší schodík k ovocnej výberovke, možno sa vám zakrúti hlava, spadnete a viac sa tam nebudete chcieť vrátiť. Preto by som odporúčal napredovať po rebríku opatrne, krok po kroku a postupne sa vďaka tomu rozhliadať po krásnom kávovom svete.

Oslovil som najsilnejšieho aktuálneho partnera Blogu o káve, pražiareň Coffeein, a spoločne sme pre vás postavili rebrík káv. Poďte zistiť, na ktorom stupienku aktuálne ste a koľko krokov vás ešte čaká do najrozmanitejšieho kávového sveta. Chcete sa do neho dostať? Alebo vám je dobre na stupienku, kde sa práve nachádzate? Dajte mi vedieť.

Od amatéra k profíkovi

Majiteľa Coffeeinu Petra Szaba som oslovil s otázkou, aby mi spísal desať svojich káv od najhorkejšej po najovocnejšiu. On sa však rozhodol poňať to trochu inak. „Bolo by veľmi ťažké vybrať len tých desať káv a vytvoriť desať stupienkov rebríka,“ odpovedal mi. „Viac sa mi páči rozdeliť to na kávy pre začiatočníkov, mierne pokročilých, pokročilých a profíkov. Verím, že takto to bude najlepšie pochopiteľné. A verím, že nikoho takéto kategorizovanie neurazí. Predsa len, každý má absolútne právo piť takú kávu, akú len chce.“

Prvý stupienok: Amatéri

Sám so sebou som sa dohodol, že k spomínaným kategóriám pridám ešte jednu: amatéri. Nemá to vyznieť zle ani urážlivo, ale neviem nájsť iné pomenovanie pre skupinu ľudí, ktorí doposiaľ ochutnali len supermarketové kávy svetoznámych značiek. Hlavne tých talianskych. To sú totiž komerčné/komoditné kávy a.k.a. prepražená zmes zŕn z celého sveta.

V tejto skupine káv sa nachádza len horkosť a minimum kávového pôžitku. Bachnete do toho dve kocky cukru, trochu mlieka a dá sa to vypiť. Teda vlastne nedá, ale niekto to takto predsa len pije. Sorry za túto nemiestnu poznámku.

Druhý stupienok: Začiatočníci

Keď sa odhodláte seknúť so supermarketovými, zväčša zahraničnými kávami, a objednať niečo z domácej pražiarne, dovolil by som si povýšiť vás na level začiatočníci. Kávy, ktoré spomenieme v tejto kategórii, sú štýlom praženia ešte pomerne blízko k supermarketovým. Ale už začínate mať dobrý pocit, že podporujete lokálneho podnikateľa.

„Sú to horké a silné kávy, ideálne do automatických kávovarov a pre začiatočníkov, ktorí od svetoznámych značiek prechádzajú k menším pražiarňam,“ skonštatoval Peter Szabó. „Z našich káv by som tu zaradil zmesi ItalyForte, ale aj kávy Cuba Sierra Maestra, Dominikánska republika, Brutálne silná kávarobusta India Kaapi Royal. Toto nevydesí nikoho, kto doposiaľ nakupoval kávy v bežnom obchode.“

Tretí stupienok: Mierne pokročilí

Aj táto skupina kávičkárov uprednostňuje zväčša horkosť, ale už v káve začína hľadať aj niečo viac. Takto nejako to zhodnotil aj majiteľ Coffeeinu.

„Za mierne pokročilých by som označil tých, ktorí sú otvorení a pripravení prijať fakt, že káva je ovocie. Aj na tomto stupienku sa bavíme ešte o horkejších kávach, ale ak bol niekto zvyknutý na uhlie, tak kávy v tejto kategórii mu už môžu pripadať kyslé. Spomedzi našich káv sem patrí Brasil Cerrado Diamond, El Salvador Santa Ana, Columbia Risaralda, Mexico Chiapas, Guatemala Huehuetenango, Costa Rica Tarrazu, Nicaragua Jinotega alebo Sumatra Mandheling.“

Štvrtý stupienok: Pokročilí

Tieto kávy majú ovocnejší charakter a v Coffeeine k ním pristupujú tak, aby ich pôvodné chuťové vlastnosti ani náhodou nezanikli. Tu sa už dostávame aj ku kávam, ktoré pražiareň označuje ako „stredné praženie“.

„Do tejto odvážnejšej skupiny by som zaradil kávy ako Papua New Guinea Sigri, Kenya Kirinyaga Kii, Kenya Wanjengi, Ethiopia Gotae Sodu a všetky tmavšie pražené výberovky. Nie je to tmavé praženie, je to taký stredný roast – všetky naše tmavé výberovky pražíme takto. Sú to kávy, ktoré ponúkajú už pomerne široké spektrum ovocných tónov.“

Piaty stupienok: Profíci

Keď prejdete všetky tieto stupienky a cítite, že vám to nestačilo, smelo môžete vykročiť v ústrety piatemu stupienku. Tuto patria svetlo pražené výberovky určené na filter alebo ovocné espresso.

„K týmto kávam sa treba prepiť. Niekomu, kto sa vo svete veľkej kávy ešte len začína orientovať, by som ich asi ani neodporúčal. Samozrejme sú prípady, ktoré k týmto kávam skočia a okamžite sa s nimi zžijú, ale nie je to až také časté. Zväčša je potrebné dlhšie nábehové obdobie. Moja skúsenosť je však taká, že takmer každý, kto sa káve začne venovať intenzívnejšie, skončí v tejto skupine. Na našom eshope ich nájdete v rubrike KÁVA NA FILTER,“ dodal Peter Szabó.

A na záver to najlepšie: na eshope coffeein.sk môžete nakupovať so zľavovým kódom BLOGOKAVE10.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

3 Comments

  1. Zaujimave citanie urcite v tom treba pokracovat.
    Osobne si myslim ze najvacsi problem je v oznaceni profilu kav.
    Kazda praziaren ma svoje stupnice na oznacenie profilu kavy, niekto ma bodky, niekto ciselnu stupnicu, niekto len popis… „Kava s minimalnou aciditou a zamatovym telom s dozvukom karamelu a cokolady…“
    a vo finale mam z tejto kavy pocit prepalenosti a este hodinu po dopiti espressa neprijemne palenie v zaludku.
    Tak tazko sa spolahnut na tieto informacie.
    Ano chapem je to o chuti, preferenciach, priprave…. Ale ked jedna praziaren napriklad za aciditu povazuje realne „kyslost“ a druha to opisuje ako „ovocnost“ tak potom je vyber a skusanie kavy od inych vyrobcov skor len loteria.

  2. Pred kategóriu amatér, by som dal ešte kategóriu barbar. Tam by som neskromne zaradil seba! Pijem kávu celý život. Bohužiaľ si ju pripravujem tým najprimitívnejším spôsobom. Do obľúbeného porceláňáka 2 vrchovaté lyžičky a zaliať vriacou z konvice. Dlhé roky to bola „červená popradská“ a teraz asi 6 rokov ORO od Lawazzy. Ja viem, že môj príspevok sem medzi fajnšmekrov asi nepatrí, ale aj ja som sa snažil civilizovať, no narazil som na základný problém. Peniaze. Kvalitné kávy, ktoré aj vy prezentujete si pri mojej spotrebe nemôžem dovoliť. Kupujem kilovku za cca 14 €. Jednorazovo som si dovolil kvalitnejšiu aj za dvojnásobok, no. potom nastal ďalší problém, nechutila mi pre zmenu tá moja pôvodná káva!😂. Inak veľmi oceňujem Vašu prácu a osvetu! …ale mne asi niet pomoci😥. Ďakujem a želám pekný deň.

  3. Ahoj Jano,
    mám ten istý problém. Vysokú spotrebu a mlsný jazyk.
    Preto si meliem kávu z Lidla zmes Tanzánia/Brazília a potom zalejem horúcou vodou. Tiež mám rada silného turka… Na 2dcl 3-4 okopisté lyžičky.
    A striedam to so špecialitkami.

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close