pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Amatér alebo profík? Poď zistiť, na ktorom stupienku kávového rebríka si

Ladislav Király Od Ladislav Király
8. augusta 2023
kávový rebrík

Foto: Mike Lewinski/Unsplash

Share on FacebookShare on Twitter

Výberová káva nemusí okamžite zachutiť každému. Veľa ľudí naučených na horké supermarketové kávy talianskeho typu len ohrnie nos a urazene skonštatuje: „Fuj, kyslé“. V konečnom dôsledku je to však len otázka pochopenia kávy ako takej a pokúsim sa vás o tom presvedčiť. Toto je článok o kávovom rebríku.

Začnem zoširoka: káva je ovocie, ktoré rastie na kávovníku a ktoré vyzerá ako naša čerešňa. V jeho vnútri sú dve kôstky, ktoré označujeme ako zrnká. Sú veľmi tvrdé a bez ďalšieho spracovania neponúkajú v podstate nič zaujímavé, ale šikovnejší ľudia ako ja prišli na to, že pražením dokážeme ich chuťové vlastnosti zveľadiť. A to veľmi výrazne.

Káva je ovocie

Keď kávovníkové zrnká pražíme krátko, vykazujú veľa ovocnosti i acidity. Postupom času tieto vlastnosti zanikajú a začína sa objavovať horkosť, ktorá sa čoraz viac derie do popredia. Keby sme kávu pražili veľmi dlho, ovocnosť a acidita by celkom zanikli a horkosť by bola extrémna. Presne takéto sú supermarketové kávy. Podobajú sa ako vajce vajcu, sú prepražené, jednotvárne a nudné. Teda aspoň podľa mňa… aj keď môj názor môže byť nepopulárny.

Je to však v poriadku? Nemali by sme chcieť, aby niečo, čo pochádza z ovocia, chutilo aspoň trochu ovocne? Podľa mňa mali. Kávu by sme mali pražiť len tak dlho, aby sme v nej ešte dokázali pocítiť spôsob jej spracovania, ale aj oblasť, v ktorej bola dopestovaná. Len dovtedy, kým má svojský a odlíšiteľný charakter. Lebo prepražené či spálené kávy chutia všetky rovnako a podľa mňa je škoda za ne vyhadzovať peniaze.

Káva nemusí byť len horká

Netajím sa tým, že mne kedysi káva nechutila: poznal som ju len tak, ako ju stále poznajú mnohí bežní konzumenti. Bol som naučený na to, že káva je horká. Medzičasom som už mal možnosť prísť na to, že káva môže chutiť na tisícky spôsobov a dostal som chuť vykričať to do sveta. A tak tu teda kričííííííííím.

Ako inak, zasa som sa nechal trochu uniesť, ale nad touto otázkou premýšľam už roky. A trápi ma. To, že priemerný Slovák má kávu zafixovanú ako horkú a čiernu tekutinu, potrebujeme zmeniť. Teda aspoň podľa môjho skromného názoru. Verte mi, ovocnej káve sa dá prísť na chuť a keď sa vám to podarí, k tej horkej sa nikdy nevrátite.

Kávový rebrík

Do pomyselného kávového neba vedie cesta, ktorú by som označil ako „kávový rebrík“. Keď ste doteraz pili extrémne horké supermarketové kávy, ktoré patria na prvý schodík spomínaného rebríka, a odrazu skočíte na najvyšší schodík k ovocnej výberovke, možno sa vám zakrúti hlava, spadnete a viac sa tam nebudete chcieť vrátiť. Preto by som odporúčal napredovať po rebríku opatrne, krok po kroku a postupne sa vďaka tomu rozhliadať po krásnom kávovom svete.

Oslovil som najsilnejšieho aktuálneho partnera Blogu o káve, pražiareň Coffeein, a spoločne sme pre vás postavili rebrík káv. Poďte zistiť, na ktorom stupienku aktuálne ste a koľko krokov vás ešte čaká do najrozmanitejšieho kávového sveta. Chcete sa do neho dostať? Alebo vám je dobre na stupienku, kde sa práve nachádzate? Dajte mi vedieť.

Od amatéra k profíkovi

Majiteľa Coffeeinu Petra Szaba som oslovil s otázkou, aby mi spísal desať svojich káv od najhorkejšej po najovocnejšiu. On sa však rozhodol poňať to trochu inak. „Bolo by veľmi ťažké vybrať len tých desať káv a vytvoriť desať stupienkov rebríka,“ odpovedal mi. „Viac sa mi páči rozdeliť to na kávy pre začiatočníkov, mierne pokročilých, pokročilých a profíkov. Verím, že takto to bude najlepšie pochopiteľné. A verím, že nikoho takéto kategorizovanie neurazí. Predsa len, každý má absolútne právo piť takú kávu, akú len chce.“

Prvý stupienok: Amatéri

Sám so sebou som sa dohodol, že k spomínaným kategóriám pridám ešte jednu: amatéri. Nemá to vyznieť zle ani urážlivo, ale neviem nájsť iné pomenovanie pre skupinu ľudí, ktorí doposiaľ ochutnali len supermarketové kávy svetoznámych značiek. Hlavne tých talianskych. To sú totiž komerčné/komoditné kávy a.k.a. prepražená zmes zŕn z celého sveta.

V tejto skupine káv sa nachádza len horkosť a minimum kávového pôžitku. Bachnete do toho dve kocky cukru, trochu mlieka a dá sa to vypiť. Teda vlastne nedá, ale niekto to takto predsa len pije. Sorry za túto nemiestnu poznámku.

Druhý stupienok: Začiatočníci

Keď sa odhodláte seknúť so supermarketovými, zväčša zahraničnými kávami, a objednať niečo z domácej pražiarne, dovolil by som si povýšiť vás na level začiatočníci. Kávy, ktoré spomenieme v tejto kategórii, sú štýlom praženia ešte pomerne blízko k supermarketovým. Ale už začínate mať dobrý pocit, že podporujete lokálneho podnikateľa.

„Sú to horké a silné kávy, ideálne do automatických kávovarov a pre začiatočníkov, ktorí od svetoznámych značiek prechádzajú k menším pražiarňam,“ skonštatoval Peter Szabó. „Z našich káv by som tu zaradil zmesi Italy a Forte, ale aj kávy Cuba Sierra Maestra, Dominikánska republika, Brutálne silná káva a robusta India Kaapi Royal. Toto nevydesí nikoho, kto doposiaľ nakupoval kávy v bežnom obchode.“

Tretí stupienok: Mierne pokročilí

Aj táto skupina kávičkárov uprednostňuje zväčša horkosť, ale už v káve začína hľadať aj niečo viac. Takto nejako to zhodnotil aj majiteľ Coffeeinu.

„Za mierne pokročilých by som označil tých, ktorí sú otvorení a pripravení prijať fakt, že káva je ovocie. Aj na tomto stupienku sa bavíme ešte o horkejších kávach, ale ak bol niekto zvyknutý na uhlie, tak kávy v tejto kategórii mu už môžu pripadať kyslé. Spomedzi našich káv sem patrí Brasil Cerrado Diamond, El Salvador Santa Ana, Columbia Risaralda, Mexico Chiapas, Guatemala Huehuetenango, Costa Rica Tarrazu, Nicaragua Jinotega alebo Sumatra Mandheling.“

Štvrtý stupienok: Pokročilí

Tieto kávy majú ovocnejší charakter a v Coffeeine k ním pristupujú tak, aby ich pôvodné chuťové vlastnosti ani náhodou nezanikli. Tu sa už dostávame aj ku kávam, ktoré pražiareň označuje ako „stredné praženie“.

„Do tejto odvážnejšej skupiny by som zaradil kávy ako Papua New Guinea Sigri, Kenya Kirinyaga Kii, Kenya Wanjengi, Ethiopia Gotae Sodu a všetky tmavšie pražené výberovky. Nie je to tmavé praženie, je to taký stredný roast – všetky naše tmavé výberovky pražíme takto. Sú to kávy, ktoré ponúkajú už pomerne široké spektrum ovocných tónov.“

Piaty stupienok: Profíci

Keď prejdete všetky tieto stupienky a cítite, že vám to nestačilo, smelo môžete vykročiť v ústrety piatemu stupienku. Tuto patria svetlo pražené výberovky určené na filter alebo ovocné espresso.

„K týmto kávam sa treba prepiť. Niekomu, kto sa vo svete veľkej kávy ešte len začína orientovať, by som ich asi ani neodporúčal. Samozrejme sú prípady, ktoré k týmto kávam skočia a okamžite sa s nimi zžijú, ale nie je to až také časté. Zväčša je potrebné dlhšie nábehové obdobie. Moja skúsenosť je však taká, že takmer každý, kto sa káve začne venovať intenzívnejšie, skončí v tejto skupine. Na našom eshope ich nájdete v rubrike KÁVA NA FILTER,“ dodal Peter Szabó.

A na záver to najlepšie: na eshope coffeein.sk môžete nakupovať so zľavovým kódom BLOGOKAVE10.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeeinkávový rebrík
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Kalita Wave a Hario V60

Hario V60 alebo Kalita Wave: Ktorý dripper je lepší?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL