streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Angola dopláca na závislosť na rope, plánuje sa vrátiť ku káve

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. mája 2020
Angola a pestovanie kávy

Angola je mimoriadne závislá na rope, ktorá tvorí až 97 percent jej exportu. Nie je to však dobré a chce sa vrátiť aj ku káve, v ktorej bola pred časom veľmi silná. (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Angola je zaujímavý štát nachádzajúci sa v južnej časti Afriky. Má dobrú polohu a až 1 600 kilometrov pobrežia, nuž a okrem toho má aj veľké zásoby ropy. Práve kvôli tomuto „čiernemu zlatu“ sa jej obyvatelia vykašlali na iný produkt, ktorý by sme tiež mohli označiť ako čierne zlato; na kávu.

Ešte okolo roku 1970 dokázala Angola vyprodukovať viac ako 230 000 ton kávy ročne, no dnes je to už len 8 000. V tom čase sa s Pobrežím Slonoviny a Ugandou bila o pozíciu najväčšieho afrického exportéra, avšak tieto časy sú dávno preč.

Občianska vojna narobila problémy

Keď Angola v rokoch 1974 a 1975 získala samostatnosť a oddelila sa od Portugalska, začali sa problémy a niekoľko desaťročí trvajúca občianska vojna. Jeden z jej dôsledkov bol taký, že muži museli až na trojročnú povinnú vojenskú službu. Tí, ktorí mali od 20 do 24 rokov, to mali prikázané, avšak absolvovanie vojenskej služby sa „očakávalo“ od všetkých mužov a žien vo veku 20 až 45 rokov. Z produktívnych oblastí boli ľudia „prevelení“ inam.

Konflikty trvali až do roku 2002 a keď sa krajina potrebovala opäť rozbehnúť a nakopnúť, stavila na ropu. Pomohli jej aj vysoké trhové ceny, vďaka ktorým prosperovala a ropa sa starala až o neuveriteľných 97 percent exportu. Prišli však horšie časy a aktuálne sú ceny ropy na totálnom minime. Angole to vôbec nehrá do karát a kompetentní sa už chcú preorientovávať aj na iné komodity, napríklad aj na kávu.

HDP rástol len vďaka rope

„Rast angolského hrubého domáceho produktu bol pozoruhodný,“ povedal riaditeľ divízie UNSTAD (Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj, pozn. autora) pre Afriku a najmenej rozvinuté krajiny Paul Akiwumi, ktorého slová cituje stránka Africa Business Communities. „Na druhej strane však bola krajina až príliš závislá na jednej komodite, čo sa z dlhodobého hľadiska ukazovalo ako neudržateľné.“

Angola zarábala vďaka rope toľko, že z hlavného mesta Luandy sa stalo jedno z najdrahších miest sveta. A to všetko napriek tomu, že takmer polovica obyvateľov tohto štátu žije v chudobe a len 40 percent ľudí má prístup k elektrine.

Káva sa núka ako vhodná alternatíva

Z uvedeného je zrejmé, že obrovské množstvo ľudí nemá z exportu ropy absolútne nič. Skupina odborníkov v júni 2018 skonštatovala, že ideálne by bolo opäť sa venovať aj káve, ktorá by mohla dať prácu veľkému množstvo ľudí. Na svete sa denne vypijú až tri miliardy šálok kávy a Angolčania by si vďaka podnebiu a prírodným podmienkam mohli uchmatnúť svoj podiel.

„Tento dopyt znamená pre Angolu vzhľadom na jej vhodné podmienky a vysokú kvalitu zŕn obrovskú príležitosť,“ uviedla Pamela Coke-Hamiltonová, ktorá je v UNCTADe riaditeľkou medzinárodnej trhovej divízie. „Krajina však musí tento sektor najskôr obnoviť.“

Rozloha plantáží klesla na desatinu

Coke-Hamiltonová pripomenula, že v 70. rokoch minulého storočia bola káva pestovaná na rozlohe 500 000 hektárov, avšak pred pár rokmi to už bolo len 50 000 hektárov. Je nutné čo najskôr odstrániť finančné, technologické a infraštrukturálne bariéry a začať naplno pracovať.

„Je dôležité, aby sme v Angole podporili kávový sektor,“ uviedla Isabel Menezesová, ktorá je producentkou kávy v provincii Uíge. „Tento krok by nám pomohol vytvoriť pracovné miesta a zabezpečiť príjem pre tisícky rodín.“

Ako si zo šálky uchmatnúť viac, ako len jeden cent?

Kompetentní chcú postupovať takticky a nechcú ísť po množstve, ale po kvalite. Zdôraznil to aj João Ferreira, ktorý je prezidentom štátnej asociácie producentov kávy a kakaa. „Nemôžeme produkovať viac kávy len preto, aby sme ju produkovali. Je dôležité myslieť na to, akú hodnotu môžeme získať.“

Farmári majú do istej miery smolu v tom, že ceny kávy sú pohyblivé a podobne, ako ceny ropy, aktuálne aj dosť nízke. Medzinárodná kávová organizácia (ICO) dokonca uviedla, že prvotný producent kávy dostane z jednej vypitej šálky v mnohých prípadoch len jeden cent! Angolčania to chcú preto robiť tak, že okrem pestovania a zberu kávy by sa venovali aj jej ďalším úpravám a podľa možnosti aj praženiu a baleniu. Takto by v krajine ostalo omnoho viac peňazí.

Problémov je viac ako dosť…

UNCTAD sa snaží prevziať úlohu akéhosi radcu, ktorý farmárom ukáže, ako si môžu uchmatnúť najväčšiu hodnotu. V novembri minulého roku táto organizácia zorganizovala workshop, v rámci ktorého trénovala viac ako 200 farmárov a ukazovala im nové možnosti. Identifikovali sa slabé oblasti ako nedostatok financií a informácií, avšak aj zlé cesty, slabá produktivita rastlín a zastarané farmárske metódy. Väčšina stromov mala už vyše 40 rokov a v takomto veku nerodia už ani polovicu toho, čo by mohli.

Dodajme, že Angola sa chce v rámci tohto programu okrem kávy venovať aj tropickému ovociu, medu a drevu. Ako výrazne sa jej podarí diverzifikovať priemysel, uvidíme najskôr o pár rokov. Dovtedy bude odkázaná na nápravu súčasnej situácie a opätovný nárast cien ropy. Inak bude zle…

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Angolapestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Bezdotykové objednávanie kávy

Bezdotykové objednávanie kávy? Nová technológia sa volá Air Touch (VIDEO)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL