Audioblog

Audioblog: Alternatívne spôsoby prípravy kávy

V spolupráci so spoločnosťou Audiolibrix sme nahrali audioblog Domáca príprava kávy. Pozostáva z desiatich kapitol, ktoré ako celok nájdete na webe Audiolibrixu. Jednotlivé kapitoly vám však postupne predstavíme aj tu na Blogu o káve. Budete mať na výber: buď si ich prečítate a užijete si ich v textovej forme, alebo uprednostníte zvukovú nahrávku. Je to len na vás.

Kapitola č. 5: Alternatívne spôsoby prípravy kávy

Túto kapitolu vám prináša slovenská pražiareň kávy Coffeein. Viac informácií o nej a o jej produktoch nájdete na internetovej stránke www.coffeein.sk. Tému alternatívne spôsoby prípravy kávy pre vás spracoval Peter Szabó.

Predpokladám, že aj keď niektorí z vás môžu patriť medzi kávových nováčikov, prípadne začiatočníkov, tak ste už zachytili pojem alternatívne spôsoby prípravy kávy. Je dosť možné, že ste si kládli otázku, ktoré spôsoby prípravy kávy patria do tejto podskupiny a voči čomu sú vlastne alternatívou. V tejto kapitole sa vám pokúsim to čo najlepšie priblížiť a vysvetliť.

Alternatívy k espressu

Za alternatívne metódy prípravy kávy označujeme v podstate všetky metódy okrem espressa. Tvoria teda alternatívu k espressu. Pre mnohých ľudí káva znamená espresso, no nie je ľahké zohnať naň potrebný rozpočet a v tom prípade prichádzajú na scénu alternatívky. Chuťovo je každá z alternatívnych metód od espressa vzdialená, ale práve preto sú zaujímavé a pestré. Zrodili sa v priebehu vývoja kávovej kultúry a vždy odpovedali na nejaký dopyt, ktorý v spoločnosti vznikal. Džezva uzrela svetlo sveta v Turecku, chemex vznikol vďaka chemikovi, ktorý si chcel pripravovať kávu, ambíciou Bialetti bolo zasa vytvoriť najbližšiu alternatívu k espressu.

Mnoho z alternatívnych spôsobov prípravy kávy je postavených na jej filtrovaní. Platí, že pri filtrovanej káve je vždy použitý nejaký filter, ktorý mletú kávu oddelí od samotného nápoja. Používame pritom látkové, papierové, prípadne aj kovové filtre. Hrubý látkový filter dokáže zadržať veľké množstvo olejov a chuť kávy je potom čistejšia. Kovové filtre toho naopak prepúšťajú omnoho viac a chuť finálneho nápoja je omnoho silnejšia s mohutnejším telom.

Hario V60

Asi najuznávanejšou metódou prípravy filtrovanej kávy je Hario V60. Slovo „hario“ v preklade znamená „kráľ skla“. Japonská firma bola v Tokiu založená už v roku 1921, pričom jej zakladateľ, pán Hiromu Šibata, spočiatku vyrábal teplu odolné sklenené odmerky, skúmavky a iné sklenené vybavenie pre chemické laboratóriá. Po takmer 30-ročnom výskume a vývoji firma na trh priniesla 100-percentné prírodné teplu odolné sklo a v roku 1949 firma Hario predstavila prvý produkt určený pre domácnosti: sklenenú nádobu na filtrovanie kávy zvanú Syphon. Obľúbenosť tohto kávovaru firmu nasmerovala na nový trh, pričom veľkým míľnikom bol v roku 2005 dripper na kávu označený ako V60. Celý názov tejto pomôcky je Vektor 60, pričom číslo 60 značí uhol drippra. Do Haria V60 sa vloží papierový filter, do ktorého sa nasype mletá káva a preleje sa vodou. Dnes už firma Hario do svojich kávovarov vyrába aj porcelánové a umelohmotné príslušenstvo, ako aj rôzne papierové filtre. Náklady na V60 sú pritom veľmi nízke, pretože sklenený dripper a 100 kusov filtrov vyjdú dovedna na sumu menej ako 30 eur. Aj preto je Hario V60 také populárne.

Hario V60
Foto: Mat Moses/Unsplash

Chemex

Značnej popularite sa teší aj chemex, ktorého názov je odvodené od výrazu „chémia“. Dizajnovú sklenenú nádobu z teplu odolného skla vyrobil v roku 1941 nemecký chemik Peter Schlumbohm. Pri výrobe kávovaru takýchto nezvyčajných tvarov ho inšpirovala Erlenmeyerova skúmavka, s ktorou každý deň pracoval v laboratóriu. Len jej trochu zúžil pás, pridal drevenú rúčku a vznikol krásny prekvapkávač. Schlumbohm v tom čase pôsobil v USA a nemohol použiť kov, ktorého využitie bolo prísne limitované len na zbrojársky priemysel. Okrem skla a dreva použil aj kožu. Je až neuveriteľné, že tento kávovar prežil všetky kávové vlny, rôzne konkurenčné prekvapkávače i obdobia silných nástupov instantných káv. Dnes je táto metóda prípravy veľmi obľúbená v domácnostiach i kaviarňach, pričom jej štýlový dizajn ostane nesmrteľný. Papierový filter pre chemex je o 20 až 30 percent hrubší ako filter pre V60. Hrubší filter zadrží väčšie množstvo kávových olejov, vďaka čomu dostaneme čistú a veľmi sladkú kávu.

Aeropress

Spomenúť musím aj aeropress ako jednu z najmladších metód prípravy kávy. Alan Adler prišiel s patentom na tento jednoduchý kávovar, pomocou ktorého dokážete pripraviť výbornú kávu, v roku 2005. V priebehu posledného desaťročia sa aeropress stal veľmi obľúbenou metódou prípravy kávy v domácnostiach, ale aj v moderných kaviarňach, kde sa neboja pripravovať kávu formou alternatív. Aeropress má okrem toho aj ďalšie výhody ako skladnosť a nízku váhu, vďaka čomu je výborným partnerom na cesty a dovolenky. Ak si ho neviete predstaviť, tak je to v podstate umelohmotný valec. Na jeden jeho koniec umiestnite papierový filter s držiakom a pridáte požadované množstvo namletej kávy, ktorú potom zalejete horúcou vodou. Druhou časťou aeropressu je takisto valec, avšak s menším priemerom. Na jeho konci je guma. Pri príprave sa tento druhý valec s menším priemerom vloží do toho prvého a väčšieho. Vnútri vznikne podtlak a vzduchovú bublinu aj s vodou pretlačíte cez kávu a filter. Ide teda o prípravu kávy, pri ktorej nezohráva svoju rolu len gravitácia, ale aj tlak približne na úrovni 0,7 baru.

aeropress
Foto: Alex Chernenko/Unsplash

Moccamaster

Na báze filtrovania kávy funguje aj moccamaster. Ide o automatický prekvapkávač, okolo ktorého sa podarilo vytvoriť veľké množstvo eufórie a nadšenia. Podľa mňa pritom nie je až taký dobrý a nedokáže sa vyrovnať ručným metódam prípravy kávy. Jeho výhodou je však určite to, že naraz dokáže pripraviť veľké množstvo kávy. Človek pri ňom nemusí stáť a sledovať ho. Ak však budete chcieť z moccamastra dobrú kávu, mali by ste ju zamiešať lyžičkou, takže aj tak by ste pri ňom mali stáť. Prístroj ako taký človeku ušetrí prácu so zalievaním vody, ale distribúcia vody nie je taká optimálna ako pri ručnom varení kávy. Moccamaster vodu nalieva za vás a tento parameter tak nemáte pod kontrolou.

French Press

Populárny je aj french press, ktorý bol kedysi označovaný ako cafetière. Patentovaný bol ešte v 20. rokoch minulého storočia a kávičkári vďaka nemu spoznali mimoriadne jednoduchú metódu prípravy svojho obľúbeného nápoja. Odporúčam ju ako vhodný krok pre konzumentov zalievanej kávy, ktorí vďaka nemu vedia napredovať. Vo french presse sa pripravuje klasická zaliata káva, avšak nástroj má piest so sitkom, ktorým ju sčasti odfiltruje. Keďže kávu nefiltrujete cez papierový filter, ale len cez kovové sitko, do finálneho výsledku sa dostane množstvo olejov a tukov. Káva je potom silná a má mohutné telo. Spomínaný kovový filter má význam, pretože z kávy odstráni zvyšné čiastočky gruntu.

french press
Foto: Sorin Gheorghita/Unsplash

Koťogo/moka

Medzi alternatívne metódy patrí aj spomínané koťogo, teda moka kanvička, ale napríklad aj spomínaný Hario Syphon a mnoho ďalších rôznych dripprov s rôznymi filtrami a rôznymi papiermi. Tento segment stále rastie a na trhu sa objavujú nové prekvapkávače, nové filtrovacie papiere i nové metódy prípravy a postupy.

Výhody alternatívnych metód

Výhody alternatívnych metód voči espressu sú jasné; cena, skladnosť a rovnako tak aj široká paleta chutí, ktoré viete z takto pripravených káv dostať. Postupy prípravy nie sú dané tak pevne, ako pri espresse, takže človek môže experimentovať, skúšať, hrať sa a objavovať chute kávy. Nevýhody nie sú v podstate žiadne, aj keď ak niekto vyslovene túži po silnej chuti espressa, tak v alternatívkach ju nenájde. Tieto metódy prípravy sú úplne samostatnou kategóriou a s espressom nemajú nič spoločné, preto by som ich nerád porovnával. Je to ako motorka verzus auto, prípadne klasická hudba verzus rock. Nie sú to však nepriatelia, len možnosti. Podľa mňa neexistuje nič lepšie ako mať možnosť piť kávu tak pomocou espressa, ako aj pomocou filtra.

chemex a kanvica s husím krkom
Foto: Avery Evans/Unsplash

Budúcnosť alternatíviek

Som presvedčený o tom, že alternatívne metódy budú v budúcnosti populárnejšie ako teraz. Tento segment rastie a rásť bude dovtedy, kým bude výberová káva chutiť tak dobre ako teraz. V káve sa ukrýva obrovské množstvo chutí a pomocou alternatívnych metód ich z nej dokážeme dostať. V espresse dominuje zväčša jedna silná chuť, po ktorej nasleduje dochuť, ale pri kávach pripravených cez dripper a filter je to harmónia a súhra chutí niekoľkých úrovní, ktoré sa otvárajú priebežne počas chladnutia kávy. Myslím si, že ak niekto skutočne túži objavovať kávu, tak tieto metódy budú pre neho najvhodnejšie.

Nakúpte na coffeein.sk

Rád dodám, že na našom eshope coffeein.sk si kávomilci nájdu pomôcky na všetky základné alternatívky ako V60, aeropress či chemex, ale k dispozícii sú aj moka konvičky a ručné aj elektrické mlynčeky.

A ešte jedna vec: zaujíma vás, koľko ľudí uprednostňuje filtrované kávy a koľko espresso? Na Instagrame sme urobili prieskum, do ktorého sa zapojilo vyše 1 000 ľudí a výsledok bol 79:21 percent v prospech espressa.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close